Jak dorobić do tego oś Z?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Jak dorobić do tego oś Z?

Post napisał: bh91 » 27 mar 2009, 22:59

Witajcie! Zakupiłem ostatnio sobie stół koordynacyjny proxxona kt 70 no i do tego statyw wiertarski mb100 mozan zoabczyć jak to wygląda tutaj: http://allegro.pl/item585713285_proxxon ... kt_70.html
http://allegro.pl/item586621408_proxxon ... romot.html
Chciałbym jakoś wykombinować aby dało się poruszać uchwytem góra/dół za pomocą korbki.
Myślałem o standardowej śrubie łożyskowanej w podstawie oraz na górze w dorobionej platformie która zamocowana bezie do Wałka i jednoczesnie tzrymać będzie śrubę.
W uchwycie zamocowana by była nakrętka z tworzywa (ew. z czegoś innego).
I tu mam dylemat - czy to mi się nie rozpadnie? Urzywam tych narzędzi tylko do modelarstwa - czyli polistyren i wiercenei aluminium - czasem się trafia frezowanie wpustów - lecz nie są to duże o obciążające zadania :)

Pomyślałem też, że można by dodać szynę zębatą a korbę dać z boku? czy moze kompletnie nie ma sensu taka przeróbka?? Miło by było gdyby był jakiś sposób, bo niezmiernie uciążliwe jest odkręcanie i ustawianei uchwytu za każdym razem gdy cos frezuję w hipsie. Decyzja o przerobieniu stołu na cnc powoli też wejdzie w życie - o ile linie proste to rybka - miło by bylo frezować łuki itd :D reczne piłwanie praktykuję póki co.

Pozdrawiam!

Tagi:

HAJASZEK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: HAJASZEK » 27 mar 2009, 23:53

W/g mnie pomysl z szyna zebata bylby bardziej klopotliwy,niz pomysl pierwszy ten z lozyskowana sruba.Sruba moglaby przyjsc w miejsce terażniejszej osi pionowej,i wtedy korbka bylaby od gory,wiec krecac nia w prawo wiertarka sunela by w gore ,krecac w lewo -w dol.Moglbys zamontowac stosunkowo duze kolo,np ze starej maszyny do szycia ,co powzolilo by ci na stabilne i wygodne wiercenie.
Ale nadal pozostaje problem mocowania,i tu radze zastosowac 2 walki zamiast 1,po bokach (dokladnie tak jak w osiach Z cnc)ktore przykrecisz do podstawy a na gorze zepniesz plaskownikien aluminiowym.Wtedy do bokow tego zielonego elementu przyklejasz prostokątne kolki debowe z otworami pod fi walkow smarujesz olejem i juz beda sie suwac.gdy klej wyschnie wiercisz w najsolidniejssych miejscach otworki ,skrecasz i na pewno sie nie rozleci.Pokombinuj ,oplaci sie.

[ Dodano: 2009-03-27, 23:58 ]
Zrob tak zeby osie mocowania(suwnic) i os sruby tworzyly trojkat.Anie byly w jednej lini. Bedzie stabilniej.

Autor tematu
bh91
Posty w temacie: 2

Post napisał: bh91 » 28 mar 2009, 10:56

Dzięki! Twoja koncepcja w porównaniu do moich faktycznie może sie udać :D Jak wrócę z pracy pooglądam toto dokłanie i coś wyrysuję.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 28 mar 2009, 11:06

Kup drugi taki stolik i z niego zrób oś Z.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”