SapsPROW+Omnicut a makro
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
SapsPROW+Omnicut a makro
Witam serdecznie wszystkich userów tego forum.
Mam mały problem i nie wiem za bardzo jak się do niego zabrać. Mianowicie jestem użytkownikiem wypalarki plazmowej Omnicut wraz z programem SapsPROW. Wszystko jest w jak najlepszym porządku tylko chodzi mi o możliwości tworzenia makr. Czy ktoś próbował tworzyć makra do tej wypalarki??
Mam mały problem i nie wiem za bardzo jak się do niego zabrać. Mianowicie jestem użytkownikiem wypalarki plazmowej Omnicut wraz z programem SapsPROW. Wszystko jest w jak najlepszym porządku tylko chodzi mi o możliwości tworzenia makr. Czy ktoś próbował tworzyć makra do tej wypalarki??
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Poniżej prezentuję przykładowe makro, które znalazłem w maszynie wraz z obrazkiem jak to wygląda:
Za wszelkie próby rozgryzienia "problemu" dzięki
Kod: Zaznacz cały
#MACRO
39,+$4
3
@1-Z
~MGM-5001
4
29
7
+0,-$1
+0,+0,+0,+$2,+
+$3,+$3,+0,+$3,+
8
38
3
@1-K
4
#PARAM
A = ?
P = ?
E = ?
v = mm/min
#OMEZENI
$1 > 0
$2 > 0
$1 < $2 * 2
$4 > 0
$3 < $2
;$2 < $1
;$3 = $5
;$2 < $3
;$2 ! $3
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Coś podobnego mam w messerze w formacie LOS ale oprócz tego u minie można robić program kodami ISO czyli g00, g01 g02 g03 ....itd w formacie pliku .txt i jest o wiele prościej i łatwiej się połapać więc może spróbuj porobić sobie maco w ten sposób. łatwiej będzie ci znaleźć opis kodów ISO. Bo chyba większość maszyn powinna czytać te kody tak mi się przynajmniej wydaje jak nie to proszę mnie poprawić.
jak będę w pracy to spróbuję porównać ze swoim programem i opisze co u mnie oznaczają te pojedyncze liczby bo to pewnie oznacza ruch szybki , roboczy , łuk itd. tylko wystarczy zrozumieć co jest co.
tylko dobrze by było jaką zadałeś średnice tego okręgu chociarz to by było do czego się odnieść.
jak będę w pracy to spróbuję porównać ze swoim programem i opisze co u mnie oznaczają te pojedyncze liczby bo to pewnie oznacza ruch szybki , roboczy , łuk itd. tylko wystarczy zrozumieć co jest co.
tylko dobrze by było jaką zadałeś średnice tego okręgu chociarz to by było do czego się odnieść.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To jest tylko plik parametryczny. W bibliotekach DLL jest reszta.Sebus pisze:Poniżej prezentuję przykładowe makro, które znalazłem w maszynie wraz z obrazkiem jak to wygląda:
Kod: Zaznacz cały
#MACRO 39,+$4 3 @1-Z ~MGM-5001 4 29 7 +0,-$1 +0,+0,+0,+$2,+ +$3,+$3,+0,+$3,+ 8 38 3 @1-K 4 #PARAM A = ? P = ? E = ? v = mm/min #OMEZENI $1 > 0 $2 > 0 $1 < $2 * 2 $4 > 0 $3 < $2 ;$2 < $1 ;$3 = $5 ;$2 < $3 ;$2 ! $3
![]()
Tu możesz tylko zmodyfikować wartości domyślne.
Da sie zrobić na pewno , ale czy warto ??
Przecież to tylko macro. Nie wykluczone że będą potrzebne do bardziej skomplikowanych macr wzory potrzebne gdzie trzeba będzie je wprowadzić do bibliotek "DLL".
Ja robiłem macro dodatkowe do sterowników BURNY , ale było to tak zrobione że miałem dodatkowy komputer podłaczony po przez RS232 z BURNY i na środowisku DOS zbudowałem dodatkowe macro. działa to po dzień dziejszy

teraz jest to o tyle prostrze że mamy windows
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)