Kupno tokarki.Doradźcie czy warto
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
TSA 16 to niezły pomysł ale pod warunkiem że jest w dobrym stanie głównie chodzi o łoże. Sprzedawcy często do sprzedaży smaryją łojem itp specyfikami prowadnice aby klient nie zorientował się w jakim stanie faktycznie jest maszynka. Mimo wszystko uważam że lepiej kupić nutola550 i potraktować to jako zestaw do samodzielnego montażu ale mamy pewność że łoże nie jest zużyte a to właśnie w używanych maszynach jest największym niebezpieczeństwem. Całą resztę można dopracować i nie oszukujmy się-za 2500 (tyle kosztował nutol 550) w żadnej używanej tokarce nawet nie zregeneruje się łoża. To są moje spostrzeżenia bo szukałem czegoś małego przez 8 miesięcy i niejedną tokarkę oglądałem.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
-
- Kontakt:
Wyremontowałem mojego starego Ferma i w lutym kupiłem Nutola550.adrian_gal pisze:I co w końcu kupiłeś?
Obie te tokarki używam do drobnych robót(max średnica 30 mm) i nie ma problemu aby zrobić detale z dokładnością 0,01mm. Fakt ze takie brzęczki mają swoje ograniczenia ale do drobnych robót z pewnością są pewniejsze niż używki poważnych tokarek. Z doświadczenia wiem że nikt nie sprzedaje maszyny która trzyma parametry.
Z tymi małymi maszynkami mozna pokombinować i tak np. mój 12 letni Ferm ma dociążony suport płytą ołowianą, wykasowane luzy i śmiga na 6000 obrotów-fajnie gwiżdże

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam (moj pierwszy post) Wlasnie napaliłem sie na taką tokareczkę jak kolega podał,ale nie jestem jakoś przekonany do sprzedawcy (boli mnie brak zapłaty przy odbiorze,tylko wpłata z gory) Miał ktoś może już do czynienia z tym sprzedawcą?Albo wie ktoś, gdzie mogę znaleźć taki sprzęt (pewnego sprzedawcę)?micro pisze:Ta ma trochę słabsze parametry od niemieckiej , ale jest tańsza.
http://www.allegro.pl/item562412999_tok ... 350mm.html
-
Właśnie nie jestem taki pewien, a jeżeli firma to dziwne,że niema zapłaty przy odbiorze, to po pierwsze, a po drugie wszystkich którzy kupili te tokareczki pytałem, nikt nie odpowiada. Jednak wolę być przezorny bo dla mnie 1500 zł to nie są grosze a poza tym już byłem oszukany na allegro, więc stąd moje obawy (ja jak widzę 1 negatyw to już mnie odrzuca od sprzedawcy)Problem w tym,że nie ma nikogo więcej coby sprzedawał ten sprzęt, w sumie też dziwne. A co do próby dogadania się dostałem takiego oto maila w odpowiedzi:

-
- Kontakt:
Ten sprzedawca ma ponad 3500 komentarzy ale negatywnych 27 to super wynik.
Nie dziw się że wymaga opłaty z góry skoro transport kosztuje 100. Z pewnością byłoby sporo czubków którzy odmówili by odbioru i firma się tak zabezpiecza. To raczej poważny sprzedawca bo oferuje także sprzedaż na raty.
A nie lepiej dołożyć i kupć nutola? 45 kg w tokarce to dość mało.
Nie dziw się że wymaga opłaty z góry skoro transport kosztuje 100. Z pewnością byłoby sporo czubków którzy odmówili by odbioru i firma się tak zabezpiecza. To raczej poważny sprzedawca bo oferuje także sprzedaż na raty.
A nie lepiej dołożyć i kupć nutola? 45 kg w tokarce to dość mało.
-
Nie jestem do końca przekonany i chyba czepię się tej podobne parametry tylko jedno mnie intryguje, a mianowicie Max średnica toczenia nad łożem 180mm, tak miała ta mini-lathe a ta kinzo i jej podobne mają bodajże 85mm, czy ktoś odbiega od prawdy,czy tak rzeczywiście jest?(ogólnie udowodnione zawyżanie parametrów oferowanego towaru)
PS.
ALZ-gdzie te raty?bo coś mi chyba umknęło a poza tym mnie nie chodzi o zakup za pobraniem lecz przy odbiorze osobistym i patrząc po innych aukcjach jest możliwość za pobraniem a transport 100zł to też lekka przesada,bo jak widać za kinzo 30zł a wagowo nie sądzę, żeby była 2x lżejsza. Zresztą chodzi mi o to nie żeby zachwalano mi kogoś kogo się nie zna,tylko o opinię kogoś kto miał do czynienia z tym gościem, bo tak plusując go i minusując to można w nieskończoność.
PS.
ALZ-gdzie te raty?bo coś mi chyba umknęło a poza tym mnie nie chodzi o zakup za pobraniem lecz przy odbiorze osobistym i patrząc po innych aukcjach jest możliwość za pobraniem a transport 100zł to też lekka przesada,bo jak widać za kinzo 30zł a wagowo nie sądzę, żeby była 2x lżejsza. Zresztą chodzi mi o to nie żeby zachwalano mi kogoś kogo się nie zna,tylko o opinię kogoś kto miał do czynienia z tym gościem, bo tak plusując go i minusując to można w nieskończoność.