DOSTAŁEM DOTACJĘ! DORADZCIE CO KUPIC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
mowisz, ze prdukcja a zarazem, ze nie wazne jaki przemysl. otoz bardzo sie myslisz, wazne jak diabli jest co chcesz na tych maszynach robic, jaki to przemysl, z jakich materialow i z jakimi dokladnosciami. bez tych danych mozemy jedynie zgadywac a jak zle wybierzesz to wine zgonisz na nas. na ogolnie duzo czasu spedzilem na maszynach DMG, sa to maszyny bardzo szybkie i dokladne, ale co za tym idzie bardzo drogie. serwis znajduje sie w pleszewie i zazwyczaj przyjezdza najpozniej w 3-4 dni, no ale sa i ciemne strony, po zakonczeniu gwarancji naprawy sa... drogie... z maszynami innych producentow mam do czynienia w anglii, haas ma tu rozwiniety serwis i gwarantuja przybycie w ciagu 2 dni, ale nie wiem jak to w polsce. proponuje zerknac jeszcze na oferte firmy XYZ, moze cos od niech wybierzesz? mi ogolnie maszyny te przypadlu do gustu chociaz nie sa super szybkie. jeszcze sprawa sterowania, musisz pomyslec w ktorym kierynku chcialbys na poczatek isc...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 20
Szanowni Koledzy.
Bardzo dziękuję za Wasze opinie i natychmiast precyzuję:
1. Mam własną produkcję dużych maszyn do przemysłu spożywczego i paliwowego.
2. Detale są duże, średnica detali przeznaczonych na centrum to 400 - 1400 (ale na takie mnie nie stać), więc wystarczy Y=~700, takie już obsłuży około 70% mojej produkcji, a resztę na konwencjonalnych zrobię.
3. Obecnie pracuje na maszynach konwencjonalnych i jednej tokarce CNC.
4. Nie mamy nic do czynienia z motoryzacją, ALE te 2 nowe CNC opanują moje potrzeby błyskawicznie, więc muszę postarać się na zlecenia z zewnątrz na wolny czas obrabiarek.
5. Obrabiamy wyłącznie metal, śladowe ilość żeliwa i aluminium, trochę nierdzewki.
6. Jak Wasze opinie na temat serwisu wymienionych producentów?
Sirion
2. Detale są duże, średnica detali przeznaczonych na centrum to 400 - 1400 (ale na takie mnie nie stać), więc wystarczy Y=~700, takie już obsłuży około 70% mojej produkcji, a resztę na konwencjonalnych zrobię.
4. Nie mamy nic do czynienia z motoryzacją, ALE te 2 nowe CNC opanują moje potrzeby błyskawicznie, więc muszę postarać się na zlecenia z zewnątrz na wolny czas obrabiarek.
5. Obrabiamy wyłącznie metal, śladowe ilość żeliwa i aluminium, trochę nierdzewki.
Sirion
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Digima BMsirion pisze:Szanowni Koledzy.
Sirion
VM 30- X/Y/Z 1700/850/700
VM 35- X/Y/Z 2000/850/700
Maszyny pod Twoją produkcję (tak myślę).
http://www.digima.pl/?obrobka-metali,80
[ Dodano: 2009-03-08, 11:49 ]
Jak jest skuteczny to pół biedy, gdyż czasami serwis robi ,,wycieczki '' do maszyny przez pół roku i nie może znaleźć usterki (i z bezradności zciąga przedstawiciela producenta).Draco pisze:... serwis znajduje sie w pleszewie i zazwyczaj przyjezdza najpozniej w 3-4 dni,...
-
mam bardzo duze doswiadczenie z DMG. w jednej z firm mialem 6 ich obrabiarek. z tego jedna bardzo awaryjna, moze dlatego iz kupiona byla jako pierwsza z produkcji danego modelu i nie do konca dopracowana. serwis srednio bywal u nas raz w miesiacu, czasem czaesciej, przyjezdzali szybko, jesli juz przyjechali zawsze mieli ze soba wiekszosc rzeczy potrzebnych do naprawy, czasem jesli nie wiedzieli do czego jada, przyjezdzali, sprawdzali, jechali do siebie i zamawiali podzespoly ktore nastepnie przysylane byly w paczkach do nas. po dotarciu paczki przyjezdzali i zajmowali sie wymiana. raczej po tym jak po czasie poznalem chlopakow ktorzy przyjezdzali musze stwierdzic, iz wiedzieli co robia i znali sie na tym.
[ Dodano: 2009-03-08, 13:05 ]
koles nie wiedzial jak sie zabrac i co chwile przychodzil abym pokazywal jemu ustawienia z maszyny konkurencji (DMG) 
[ Dodano: 2009-03-08, 13:05 ]
sytuacje takie zawsze mialem z firma AMF z andrychowa. jakos zawsze ciezko im sie zebrac aby przyjechac a jak juz przyjechali to nigdy nie wiedzili za co sie zabrac. podobalo mi sie kiedys jak jeden z nich przyjechal wgrywac nakladke shopturna do naszej maszyny bo zaplacilismy a jakos zapomnieli tego zrobic przed przyslaniem do nas maszynyWZÓR pisze:Jak jest skuteczny to pół biedy, gdyż czasami serwis robi ,,wycieczki '' do maszyny przez pół roku i nie może znaleźć usterki (i z bezradności zciąga przedstawiciela producenta).

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Re: DOSTAŁEM DOTACJĘ! DORADZCIE CO KUPIC
Witam,
Jesli chodzi o maszyny i ich niezawodnosc a przede wszystkim OBPOWIEDZIALNOSC producenta po sprzedazy to polecam maszyny JAPONSKIE.
Mam takie male porownanie: pionowe centrum MORI SEIKI z 1990 i MAS 1000POWER z 2005.
Mori juz w 1990r stosowalo elektrowrzeciona napedowe, kompensacje temp. srub napedowych, przetworniki absolutne itd.
Owszem firmy JAPONSKIE sa konserwatywne, jesli jakies rozwiazanie sie sprawdza dobrze, stosuja ta przez wiele lat - ale dzieki temu ich produkty sa naprawde niezawodne i dopracowane do perfekcji. Takie male porownanie sterowan FANUC i powiedzmy HEIDENHAIN - o sposobie serwisu nie wspomne
Owszem, wszedzie zdazaja sie problemy, sek w tym zeby je skutecznie i szybko eliminowac.
Mam pare maszyn MORI, znam tez wielu ktorzy te maszyny uzywaja, to naprawde silne i niezawodne maszyny, zwlaszcza po kilku latach kiedy skonczy Ci sie gwarancja.
Pomysl, ktos pisze ze serwis byl raz w miesiacu z DMG, a nawet czesciej, wszyscy sie ciesza ze przyjezdzaja jak by tam mieszkali, ale co bedzie po roku dwoch kiedy gwarancja sie skonczy?
Nagle maszyna przestanie sie psoc? nie sadze, raczej czas eksploatacji tym bardziej zwieksza to prawdopodobienstwo.
Wtedy Ty musisz za to zaplacic, a stawki serwisowe sa nie male, wiec warto o tym pamietac. Owszem dobrze ze serwis przyjezdza i naprawia cos, to jego zadanie, ale na miejscu klienta zaczal bym sie wtedy bac o przyszlosc.
Tu jest wlasnie ta wieloletnia determinacja japonczykow duzym plusem, spytaj dilera jakiejs japonskiej marki ile razy srednio jezdzi w ciagu ROKU do klienta na serwis
Nie mowie szkolenia, wdrozenia, instalacja opcji czy peryferii, ale co sie psuje w tych maszynach?
A pozniej sie zastanow - co bedzie po gwarancji.
U mnie pionowe centrum MV40 choc z 1990r pracuje na 3 zmiany, regularnie sa tylko wymieniane oleje i sprawdzane smarowanie loza. Za sciana stoi MAS, przy 7000rpm na obu maszynach , stojac przy MORI slysze wrzeciono MAS jak by to bylo obok...
O sztywnosci i jakosci zeliwa oraz srub kulowych nie wspomne juz.
jesli masz jeszcze jakies pytania a bede potrafil odpowiedziec, pisz.
pozdrawiam
darek
Jesli chodzi o maszyny i ich niezawodnosc a przede wszystkim OBPOWIEDZIALNOSC producenta po sprzedazy to polecam maszyny JAPONSKIE.
Mam takie male porownanie: pionowe centrum MORI SEIKI z 1990 i MAS 1000POWER z 2005.
Mori juz w 1990r stosowalo elektrowrzeciona napedowe, kompensacje temp. srub napedowych, przetworniki absolutne itd.
Owszem firmy JAPONSKIE sa konserwatywne, jesli jakies rozwiazanie sie sprawdza dobrze, stosuja ta przez wiele lat - ale dzieki temu ich produkty sa naprawde niezawodne i dopracowane do perfekcji. Takie male porownanie sterowan FANUC i powiedzmy HEIDENHAIN - o sposobie serwisu nie wspomne

Owszem, wszedzie zdazaja sie problemy, sek w tym zeby je skutecznie i szybko eliminowac.
Mam pare maszyn MORI, znam tez wielu ktorzy te maszyny uzywaja, to naprawde silne i niezawodne maszyny, zwlaszcza po kilku latach kiedy skonczy Ci sie gwarancja.
Pomysl, ktos pisze ze serwis byl raz w miesiacu z DMG, a nawet czesciej, wszyscy sie ciesza ze przyjezdzaja jak by tam mieszkali, ale co bedzie po roku dwoch kiedy gwarancja sie skonczy?
Nagle maszyna przestanie sie psoc? nie sadze, raczej czas eksploatacji tym bardziej zwieksza to prawdopodobienstwo.
Wtedy Ty musisz za to zaplacic, a stawki serwisowe sa nie male, wiec warto o tym pamietac. Owszem dobrze ze serwis przyjezdza i naprawia cos, to jego zadanie, ale na miejscu klienta zaczal bym sie wtedy bac o przyszlosc.
Tu jest wlasnie ta wieloletnia determinacja japonczykow duzym plusem, spytaj dilera jakiejs japonskiej marki ile razy srednio jezdzi w ciagu ROKU do klienta na serwis

Nie mowie szkolenia, wdrozenia, instalacja opcji czy peryferii, ale co sie psuje w tych maszynach?
A pozniej sie zastanow - co bedzie po gwarancji.
U mnie pionowe centrum MV40 choc z 1990r pracuje na 3 zmiany, regularnie sa tylko wymieniane oleje i sprawdzane smarowanie loza. Za sciana stoi MAS, przy 7000rpm na obu maszynach , stojac przy MORI slysze wrzeciono MAS jak by to bylo obok...
O sztywnosci i jakosci zeliwa oraz srub kulowych nie wspomne juz.
jesli masz jeszcze jakies pytania a bede potrafil odpowiedziec, pisz.
pozdrawiam
darek
-
jesli chodzi o DMG to mialem do czynienia zarowno z maszynami kiepskimi jak i takimi ktore nie mialy wogole usterek. osobiscie najbardziej ulubiona maszyna DMG z jaka mialem do czynienia to seria CTX. mozna z nich cos wybrac z przeciwwrzecionem i osia Y, bawilem sie takimi maszynami na silnikach liniowych i sa naprawe szybkie. jak chcesz tansza wersje to zobacz na NEF-y, sa to tansze odpowiedniki CTX-ow ale nie spotkalem sie aby mialy przechyt i os Y. moze w ofercie sa dostepne ale z nimi nie mialem stycznosci.