Pomoc w zamianie BMP na g-kod dla frezarki 3 osiowej MACH3

Tutaj prosze umieszczać rysunki, kody i inne prace, które można wykonać na maszynie CNC

Autor tematu
kokus123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2016, 14:21
Lokalizacja: Szczecin

Pomoc w zamianie BMP na g-kod dla frezarki 3 osiowej MACH3

#1

Post napisał: kokus123 » 12 sie 2016, 17:37

Mam prośbe, prosiłbym o przekonwertowanie tego formatu (BMP 24bit) na g-kod.
Prosiłbym aby wymiary znaczka były o szerokości 4mm na 9 mm wysokości.
Oś Z nie musi się poruszać wogóle. Zależy mi tylko by oś X oraz Y wykonały swoją robote. Głebokość dostosuje ręcznie.
Znaczek wykonuje frezem grawerskim "V", pracuje na frezarce 3 osiowej którą steruje poprzez MACH3 PLIK DO POBRANIA W LINKU.
Bardzo dziękuję za pomoc !!!! Jest to dla mnie bardzo ważne :wink:







Tagi:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#2

Post napisał: kubus838 » 12 sie 2016, 20:47

Witam
Zdjęcia nie można pobrać.
Sciagnij sobie taki darmowy program b2g.

robert


Autor tematu
kokus123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2016, 14:21
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: kokus123 » 14 sie 2016, 21:58

Pobrałem program i mam lecz wychodzi mi błędny g kod, dlatego proszę by ktoś w miare dobrego serca :) mógł to zrobić za mnie, nawet w b2g.
Mogę Ci przesłać kolego go e-mail?
na dole zamieszczam jeszcze jeden link do pobrania tego samego BMP jak nie zadziała chociaż powinien podaj adres e-mail tutaj bądź na wiadomości to bym ci podesłał plik na poczte.
Dziękuję za takową pomoc.



konrad


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 15 sie 2016, 02:24

Dobra ten plik bmp pobrałem. Ale to jest takie jakby jajko z dwoma kreskami w środku i w prostokącie. To jak Ty z tego chcesz zrobić relief? Z plików bmp to z reguły robi się reliefy. A to co Ty przeslaleś to chyba jestv do wycięcia?

Napisz co z tym chcesz zrobić?

robert


Autor tematu
kokus123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2016, 14:21
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: kokus123 » 15 sie 2016, 18:58

Cieszę się kolego że pobrałeś.
To nie jest relief.
Chce to wygrawerować na takich małych blaszkach które będą robiły za wizytówki.
To jest do wygrawerowania. Głębokość freza nie jest dla mnie ważna gdyż mogę ją sam dostosować. Zrobie ich kilka poprostu dla bardziej poważniejszych klientów :)
Chodzi mi o sam rozmiar tego czarnego loga wysokość 9mm na 4mm szerokośći.

Pozdrawiam kolego!


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 15 sie 2016, 20:27

Kolego kokus123

Jeżeli chcesz tak zmniejszyć ten obrazek to te czarne linnie po wyfrezowaniu będą miały 0.3 milimetra. Po drugie musisz podać pełne wymiary szerokość oś x, długość, oś y wysokość oś. z. Jak chcesz zrobić plik z g-codami skoro nie wiadomo ile frez ma "wejść" w materiał. Chyba, że będziesz wprowadzał wszystko bezpośredni z pulpitu obrabiarki. Ale przy tych wymiarach i przy tym pliku bmp to wątpie aby wogóle coś z tego wyszło. Linnie na zdjeciu mają poszarpane krawędzie.

Z tego pliku to wychodzi, ze wyfrezowane zostaną te jesne pola. Te czarne linnie zostaną w gorze. Zasada jest taka czarne góra a białe dół.

Można to przygotować normalnie ręcznie czyli narysować ten znaczek i przygotować plik obróbkowy. Ale do tego trzeba mieć wszystkie wymiary i oczywiscie wymiary narzędzi.

W programie b2g również trzeba podać wszystkie wymiary jak i wymiary narzędzi inaczej nie przygotujesz g-codów prawidłowo.

robert

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7446
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 15 sie 2016, 21:50

byl sobie taki glupkowaty programik bmp to cnc, opcje mial niczego sobie.
kiedys nawet lynx nas z tego powodu chciał zaciagnąc na czarną liste, jako ze lamiemy podstawowe zasady praw autorskich.
chodzi o to ze w tym programiku demo, po wygenerowaniu kodu wyskakuje okienko ze to demo i zakup pełną wersje zeby skorzystać z kodu.
a caly dowcip polega na tym, że ignorując okienko wystarczyło wcisnąc ctrl a ctrl c i w notatniku ctrl v i cały gkod sie pieknie pokazywal jako gotowy do uzycia. czyjeś 10 cio letnie dziecko na to wpadlo.
czarna lista? niech autorzy lepiej sie zabezpieczają, zamiast dać sie dzieciom 10 letnim robić w balona.


Autor tematu
kokus123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2016, 14:21
Lokalizacja: Szczecin

#8

Post napisał: kokus123 » 27 sie 2016, 09:30

Kolego ti nie mozesz wykonac go w jakims cam'ie.. jesli jest taka mozliwosc i masz czas na to.
badz poprostu zwektoryzować.
Jest to "jajko" z dwoma 4 kreskami ulozonymi jak galezie od choinki :mrgreen:
:wink:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2293
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#9

Post napisał: kubus838 » 27 sie 2016, 13:25

kokus123 pisze:Kolego ti nie mozesz wykonac go w jakims cam'ie.. jesli jest taka mozliwosc i masz czas na to.
badz poprostu zwektoryzować.
Jest to "jajko" z dwoma 4 kreskami ulozonymi jak galezie od choinki :mrgreen:
:wink:
Chyba z Toba coś jest nie tak. Jak byś podał wszystkie wymiary to tych "jajek" byś dostał od cho...ry i ciut ciut. A Ty tak stękasz i chcesz pomocy z jekiegoś zdjęcia. Napisz wszystkie wymiary to zawsze ktoś za Ciebie robote odwali - przecież to jest 10 minut zabawy.


robert


Autor tematu
kokus123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2016, 14:21
Lokalizacja: Szczecin

#10

Post napisał: kokus123 » 28 sie 2016, 06:47

masz racje faktycznie trzebabyło wczesniej napisac to a nie lac wode, podaje wtedy nizej wymiary "jajka" i nie ma problemu :smile:

graweruje te "jajko" frezem grawerskim V o szerokości 3 setek milimetra
obroty wrzeciona to 12.000 lecz steruje nim recznie bez uzycia komputera.
Szerokość samego kształtu czyli jajka to 4mm w najwiekszej szerokosci czyli po jego srodku
natiomiast wysokość w najwiekszej dlugosci (czubek-podstawa) to 9mm.
a te dwa daszki wyposrodkowane poprostu mniej wiecej po srodku "jajka"
lecz nie za blisko siebie aby po wygrawerowaniu nie zlały sie. poprzednio jak wykonywał mi to projektant czy jak zwal tak zwal... napisal zwykle zero w CADzie dorysował te dwa daszki dokonczyl reszte zabawy w CAMie i dostałem to co chciałem tak jak mowisz w około 10min zabawy :D
czyli jeszcze raz wszystko czytelnie i schludnie :)

-obroty wrzeciona 12.000 na minute

-frez grawerski V, zjezdzam nim na wysokość 3 setek milimetra gdzie jego grubosc bedzie tez taka
sama czyli te 3 setki milimetra.

-4cm szerokosci

-9cm wysokosci

-kształt "jajka" jak cyfra zero nawet moze byc napisane zero ale o podanych wymiarach

-daszki wyposrodkowane lecz zeby sie nie zlewaly przy grawerowaniu

-kąt pojedynczego daszka to kąt rozwarty około 130 stopni. Lecz kąt ważny nie jest chodzi poprostu zeby byly widoczne dwa daszki po wygrawerowaniu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „DXF, NC, HPGL, itp”