Pomoc w wyborze tokarki

TUD50, TOS SN55, TUJ48

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
prezesss89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Pomoc w wyborze tokarki

Post napisał: prezesss89 » 06 sty 2025, 23:37

Dzień dobry, użytkuję tokarkę Jotes tss150 od kilkunastu lat jednak zrobiła się dla mnie trochę za mała szukam coś większego, w okolicy mam do kupienia kilka modeli większych które są w podobnym stanie jednak do każdej mam jakieś zastrzeżenia i szukam pomocy która będzie dla mnie najlepszym wyborem. Tokarka potrzebna mi do remontów maszyn rolniczych i budowlanych.
1. TOS Teręcin SN55 głównie tutaj chciałem się zapytać czy nie ma problemu z częściami do tej tokarki z racji że nie jest polskiej produkcji? I jak ogólnie sprawuje się ten sprzęt?
2. TUJ48 niby legendarna tokarka ale jakoś boję się wrzeciona na panewkach, sporadycznie ale jednak dość często używam wysokich obrotów wrzeciona.
3. TUD50 wydaje się najlepszym wyborem jest nawet najtańsza, ale jest w najgorszym stanie z tych wszystkich.

Chętnie posłucham opinii o tych sprzętach i bym był wdzięczny za pomoc która będzie najlepsza, głównie do tulejek, sworzni, oraz dorabiania jednostkowych części maszyn.

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”