Pomoc w doborze frezarki (centrum obróbczego) CNC

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Autor tematu
bambam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 18
Rejestracja: 02 mar 2015, 21:42
Lokalizacja: Nysa

Pomoc w doborze frezarki (centrum obróbczego) CNC

#1

Post napisał: bambam » 30 mar 2015, 19:26

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym kupić frezarkę (centrum obróbcze) CNC.
Myślę o starszej, używanej maszynie i tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie. Jak wygląda programowanie na maszynie z pierwszej połowy lat 90 typu np. BIESSE ROVER 325 lub IMA BIMA 100. Czy mogę wyeksportować rysunek DXF na taką maszynę i na niej zrobić CAM lub zrobić CAM w jakimś programie na komputerze i później gotowy plik wyeksportować na maszynę, która bez problemu sobie z tym poradzi? Czy raczej te maszyny nadają się tylko do wycinania prostych kształtów geometrycznych?

Wiem, że pytanie dla osób obecnych na tym forum może wydać się śmiesznie proste, ale niestety nie miałem wcześniej styczności od środka z tego typu maszynami, a odpowiedź z pewnością pomoże mi podjąć decyzję czy lepiej szukać starszego centrum obróbczego z lat 90 czy może nowszego plotera lub frezarki CNC prezentowanych na forum.

Z góry dziękuję za pomoc.



Tagi:


juzwa1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 11 lut 2015, 18:55
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: juzwa1 » 30 mar 2015, 20:34

Witaj

Co chciałbyś na centrum obrabiać. Płytę czy drzwi, okna.? Drewno lite?.


Autor tematu
bambam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 18
Rejestracja: 02 mar 2015, 21:42
Lokalizacja: Nysa

#3

Post napisał: bambam » 30 mar 2015, 20:45

Płyty HDPE, HPL i sklejkę.


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1074
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#4

Post napisał: rc666 » 30 mar 2015, 20:54

Aby maszyna zaczela cos robic to musisz wygenerowac program NC. Aby to zrobic potrzebuje oprogramowanie typu CAM.
Potem ten program wrzucic do maszyny.
Sama maszyna z siebie nic nie zrobi.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
bambam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 18
Rejestracja: 02 mar 2015, 21:42
Lokalizacja: Nysa

#5

Post napisał: bambam » 30 mar 2015, 20:57

rc666, Ok, czy jeśli wygeneruję program NC i załaduję go na maszynę, to każda maszyna sobie z nim poradzi? W jakim programie można zrobić program NC?


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1074
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#6

Post napisał: rc666 » 30 mar 2015, 21:05

Program NC wygenerujesz chyba w kazdym porgramie CAM. Potrzebujes tylko odpowiedni postprocessor.
Nie ma to znaczenie z lat 90 czy obecna maszyna.
G-kode chyba sie nie zmienil od lat 90 z tego co wiem.
Jaka kontrola jest w tej maszynie co chcesz kupic?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
bambam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 18
Rejestracja: 02 mar 2015, 21:42
Lokalizacja: Nysa

#7

Post napisał: bambam » 30 mar 2015, 21:07

Tutaj znów potrzebuję wyjaśnienia. Czym dokładnie jest postprocesor? Rozumiem, że do każdej maszyny trzeba napisać indywidualny postprocesor? Jaki może być tego koszt?
Niestety nie wiem jaka jest kontrola w tych maszynach, a właściciel tym bardziej ... osoba w wieku emerytalnym


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1074
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#8

Post napisał: rc666 » 30 mar 2015, 21:20

Poszukaj na forum albo zapytaj wujka GOOGLE.
Pewnie na youtube tez znajdziesz informacje.

Koszt kupienia postprocessora jest duzy, nawet nie pytaj.
Kazdy CAm ma w sobie juz postprocessory standardowe i moze pasowac do tej maszyny.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
bambam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 18
Rejestracja: 02 mar 2015, 21:42
Lokalizacja: Nysa

#9

Post napisał: bambam » 30 mar 2015, 21:22

W jaki sposób można sprawdzić czy dany program cam'owski będzie pasował do danej maszyny?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#10

Post napisał: dance1 » 30 mar 2015, 21:28

postprocesor to "tłumacz" z cama na sterowanie maszyny, rover miał dedykowane oprogramowanie cad/cam, musisz dopytać lub kogoś w temacie na oględziny zabrać.
Postprocesor w niejednym camie można z ciut wiedzą samemu zrobić, poszukać na necie, zlecić wykonanie lub też firma sprzedająca cama go zrobi, cena PP nie jest duża ale oprogramowanie cam potrafi kosztować.
Zacznij od tego co w pakiecie z maszyną dostajesz.

Na stronie producenta programu możesz znaleźć do jakich maszyn pp oferują.
Starsze sterowanie to rt480, nowsze jak się nie mylę nc500, zalecany cam to był Hoops, ale musisz popytać wśród użytkowników tych maszyn.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 21:37 przez dance1, łącznie zmieniany 1 raz.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”