Może mi ktoś podpowie jaki jest minimalny detal do pomiaru chropowatości? I jaki powinien mieć on kształt
Mam tu raczej na myśli takie małe przenośne mierniki.
Muszę mój układ testowy WEDM odpowiednio zaprojektować... I w sumie nie wiem czy to wystarczy jedna powierzchnia czy są potrzebne dwie równoległe.
Pomiary chropowatości
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Pomiary chropowatości
Tylko też pytam czy tak mały detal łatwo zamontować. No i przy pomiarach powierzchniowych, które co prawda nie są mi potrzebne. To powierzchnia pomiarowa i równoległa bazowa musi być chyba równoległa? Czy może płaszczyznę wyznacza obliczając przesunięcie liniowe?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Widziałeś jak się mierzy chropowatość?
Przy pomiarach liniowych igła musi przejechać, a powierzchniowe robi się mikroskopami, więc nie ma problemów z mocowaniem małych przedmiotów ani tak, ani tak.
Przy pomiarach liniowych igła musi przejechać, a powierzchniowe robi się mikroskopami, więc nie ma problemów z mocowaniem małych przedmiotów ani tak, ani tak.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mały przedmiot możesz zamocować do dowolnej podstawy, żeby dał się zmierzyć. Najlepiej przykleić klejem na ciepło do jakiejś cięższej i stabilnej rzeczy. W większości profilometrów (bo to się nie nazywa chropowatościomierzem, jak go określa jeden z handlarzy) masz możliwość zdefiniować długość drogi pomiaru. Wpisz sobie w wyszukiwarce "profilometer" i będziesz sporo wiedział.