Polerowanie aluminium - anodowanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Miernik może być, dokładności to on nie ma wielkiej, ale 20zł to nie pieniądz, a dla tej roboty aż nadto. FUKE se chińscy bracia go nazwali To jak Adidos Dla niewtajemniczonych firma z wieloletnią tradycją produkcji wysokiej klasy urządzeń pomiarowych nazywa się FLUKE.
Co do tego prostownika, to tabliczka znamionowa mówi co innego niż gałki, ale jak naprawdę ma tam możliwość nastawienia 18V a wydajność ma do 20A to w sam raz z dużym zapasem . Przynajmniej grzał się nie będzie.
P.S. Załóż swój temat bo ten miał być chyba na inne zagadnienie niż anodowanie w domu
Co do tego prostownika, to tabliczka znamionowa mówi co innego niż gałki, ale jak naprawdę ma tam możliwość nastawienia 18V a wydajność ma do 20A to w sam raz z dużym zapasem . Przynajmniej grzał się nie będzie.
P.S. Załóż swój temat bo ten miał być chyba na inne zagadnienie niż anodowanie w domu
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak jak wspomniał pabloid anodowanie to nic innego jak pokrywanie powierzchni aluminium tlenkiem glinu, powstająca warstwa jest porowata ( zmiana parametrów anodowania pozwala zmieniać wygląd porów) , istotne są rozmiary i jakość porów jeśli w kolejnym etapie ma być wykonane barwienie- źle wykonane anodowanie (wynikające ze złego przygotowania powierzchni do obróbki) może później skutkować nierównomierną barwą detalu. Barwnik zostaje zatrzymany w porach po zabiegu uszczelniania. Każdy etap jest ważny jeśli nie chce się uzyskać fuszery. I wbrew powszechnej opinii- anodowanie nie usuwa śladów po obróbce mechanicznej . Wcześniej wykonane trawienie usuwa tylko drobne wady powierzchni. Na stronie Forum Aluminium, będzie omawiany przebieg całej obróbki powierzchniowej aluminium, począwszy od odtłuszczania, skończywszy na uszczelnianiu , łącznie z omówieniem problemów technologicznych pojawiających się w trakcie procesu. http://forumaluminium.pl/pl/forum/3/topic=14
Odtłuszczanie-Dekapowanie-Satynowanie-Anodowanie-Barwienie-Uszczelnianie-Fosforanowanie-Chromianowanie-Korozja
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Polerowanie aluminium - anodowanie
Cześć,
Odkopuję temat, chciałem dopytać czy ktoś z was próbował może najpierw anodować element, a później go polerować? Mam zwierciadła aluminiowe, którym chciałbym nadać bezbarwną anodę w miejscach, gdzie nie ma powierzchni zwierciadlanej. Zastanawiam się, czy po anodowaniu będę w stanie spolerować anodę na lustro? Wydaje mi się, że może być problem ponieważ anoda wchodzi zawsze trochę wgłąb materiału. Jeśli się mylę poprawcie mnie.
Odkopuję temat, chciałem dopytać czy ktoś z was próbował może najpierw anodować element, a później go polerować? Mam zwierciadła aluminiowe, którym chciałbym nadać bezbarwną anodę w miejscach, gdzie nie ma powierzchni zwierciadlanej. Zastanawiam się, czy po anodowaniu będę w stanie spolerować anodę na lustro? Wydaje mi się, że może być problem ponieważ anoda wchodzi zawsze trochę wgłąb materiału. Jeśli się mylę poprawcie mnie.