Pole robocze stołu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Edwin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 120
Rejestracja: 01 gru 2018, 20:27

Pole robocze stołu

#1

Post napisał: Edwin » 28 mar 2024, 20:25

Czy idzie jakimś sposobem, określić, może wpisać w machu konkretne wartości albo zaznaczyć na stole zakres pola roboczego stołu?
Chodzi o to abym wiedział w jakim polu zamocować detal, czy np jeszcze mieści się w polu roboczym, czy nie wywali krańcówki.




qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2088
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Pole robocze stołu

#2

Post napisał: qqaz » 30 mar 2024, 23:16

Podczas wczytywania Gkodu w Machu wyliczana jest skrajnia/maxima programu określane względem aktualnego zera układu współrzędnych i wyświetlane są w postaci cyferek. Ale jeżeli będziesz przesuwał XY to może być tak że raz zmieścisz zakres Gkodu na powierzchni stolika a innym razem ten sam program wyjedzie poza granice sprzętowe bo programowe zero postawiłeś w innym miejscu..
Jeżeli to sprawia trudność (ale to podstawowa sprawa i tak elementarna że nie ma łatwiejszych) to swój detal do obróbki wydrukuj na kartce w skali 1:1, wytnij nożyczkami i jak położysz go na stole to będziesz widział czy się zmieści. Oczywiście nożyczkami to tylko kontur roboty, żebyś przypadkiem nie dłubał powierzchni reliefu.
Normalni ludzie to początki przygody z Gkodem zaczynają od tego ze chociażby projekt obrysowują ramką z zakresem roboczym i nic przymierzać nie potrzebują. A jakie rozczarowanie gdy po tygodniu Gkodowania na maszynce się okazuje że brakuje 10mm.
Taka rysunkowa przymiarka ma jeszcze tą zaletę że można wrysować łapki, dociski, mieć tło z rysunkiem stolika na którym są rozmieszczone rowki teowe, wiadomo czy mocowanie styknie, czy łapa musi być długa czy krótka albo czy nie spada poza krawędź stołu.

ostatnio zmniejszyła się ilość włamań do blokowych komórek, nie da się tego apką zrobić.

Dodane 2 minuty 43 sekundy:
zakres pola roboczego można wpisać do Macha i masz wtedy limity programowe powiązane z zerem maszynowym.
Ale czy się pozycjonujesz po włączeniu aby zadziałało?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7831
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Pole robocze stołu

#3

Post napisał: tuxcnc » 31 mar 2024, 08:12

qqaz pisze:
30 mar 2024, 23:16
swój detal do obróbki wydrukuj na kartce w skali 1:1, wytnij nożyczkami i jak położysz go na stole to będziesz widział czy się zmieści.
Można też wykuć z kamienia, albo odlać z żeliwa, tylko po jasną cholerę?
Jak ktoś nie ma podstawowych zdolności i nie rozumie co robi, to mu żadne modele nie pomogą i najzwyczajniej powinien zmienić hobby...
Natomiast czymś zupełnie innym jest obróbka detalu, który mieści się w polu roboczym na styk, albo cięcie z odpadu o nieregularnych kształtach, tylko nie wiadomo czy autor wątku o to właśnie pytał.
W ogóle nie wiadomo o co autor wątku pytał, bo to jakiś bełkot bez żadnego sensu.
Ja mam na frezarce zamontowaną kamerę, można też użyć wskaźnika laserowego, wtedy faktycznie można objechać ramkę i zobaczyć czy materiał jest tam, gdzie być powinien.
Z formatkami o regularnych kształtach jest łatwiej, można do stołu przykleić (np. na taśmę dwustronną) jakiś kawałek łatwego w obróbce materiału i przefrezować bazy do ustawiania materiału.
Z tego jednak, co zrozumiałem z wypowiedzi autora wątku, a naprawdę trudno cokolwiek zrozumieć, to on ma problem z oceną czy jak coś przesunie to mu wyjdzie poza pole...
W takiej sytuacji powinien się zaopatrzyć w poniższy przyrząd dydaktyczny i potrenować...
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”