Połączenie kształtowe - sześciokąt.

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 03 paź 2011, 22:40
Lokalizacja: CCH

Re: Połączenie kształtowe - sześciokąt.

#11

Post napisał: Krauz » 12 sty 2013, 19:20

tuxcnc pisze: Myślisz że pomysł autora wątku zadziała ?

Może kolega wyjaśnić? Bo czegoś nie rozumiem, to nie jest mój pomysł tylko wymóg działania maszyny poza tym jest to standardowe pkm-owskie połączenie kształtowe przesywne jak wielkowypust czy kwadrat ... Poza tym :
kamar pisze: Zadziała, wymiar powinien sie trzymac w paru setkach. Przed erą CNC tak sie robiło napedy posuwów tokarek samoróbek.
Tego nie wiedziałem ale tak jak kolega mówi dawno temu wynalazcy nie mieli obrabiarek cnc a takie połączenia w mechanizmach kto wie może i od kowala spod młota szły i działało.



Tagi:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13936
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Połączenie kształtowe - sześciokąt.

#12

Post napisał: kamar » 12 sty 2013, 19:32

Krauz pisze:[ i od kowala spod młota szły i działało.
Skoro już zaczepiłeś kowala to równie dobrze możesz wytoczyć grubszą tulejkę z dzurką przekątnej szesciokąta, nagrzać palnikiem i sklepać na pręcie. Po wierzchu obrobić i gorzej nie będzie :)
:)


hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 398
Rejestracja: 06 mar 2012, 13:25
Lokalizacja: Częstochowa

#13

Post napisał: hecza » 12 sty 2013, 19:39

Nie znam wszystkich tokarek manualnych, ale w mojej C11M były dwa pręty sześciokątne - 1 do posuwów roboczych i 2-gi do przyśpieszonego.
Pewnie większość tak ma.
Tulejkę można wykonać wiercąc otwór i dłutując sześciokąt lub wyciąć na drutówce - wszystko zależy - do czego to ma być i jakie są wymagania.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#14

Post napisał: tuxcnc » 12 sty 2013, 19:40

Chodziło mi o skręcenie.

.


Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 03 paź 2011, 22:40
Lokalizacja: CCH

#15

Post napisał: Krauz » 12 sty 2013, 19:41

Noo to też jakiś sposób. Myslę że jednak pozostanę przy dwóch nasadkach połączonych jakąś tulejką, wówczas faktycznie będę mógł ustawic sobie luz, z drugiej strony taka tulej nie przeniesie napędu powierzchniowo (bokami) jak powinna.

Wałek wg. skręci się maksymalnie 0,07st. także pomijam ten fakt.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 19:43 przez Krauz, łącznie zmieniany 1 raz.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13936
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#16

Post napisał: kamar » 12 sty 2013, 19:42

hecza pisze: Pewnie większość tak ma.
.
Większosć miała jednak wałek z rowkiem :) dość upierdliwy do zrobienia. Dlatego szesciokąt był prostrzy.
:)


hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 398
Rejestracja: 06 mar 2012, 13:25
Lokalizacja: Częstochowa

#17

Post napisał: hecza » 12 sty 2013, 19:53

tuxcnc pisze:Chodziło mi o skręcenie.

.
W tokarkach się sprawdza, ale wszystko zależy od obciążenia - no i można użyć większych przekroi, aż do wymaganego skutku. :grin:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#18

Post napisał: sajgon » 12 sty 2013, 23:36

kamar pisze:Większosć miała jednak wałek z rowkiem :) dość upierdliwy do zrobienia.
A po wypracowaniu "kilku" latek , tak rowek jak i klin w nim pracujący zmieniały zdeczko wymiary i stawały sie jeszcze bardziej upierdliwe :roll:
Pozdrawiam , Michał. ;)


piter_e
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 30 gru 2016, 12:28
Lokalizacja: Radoszowy
Kontakt:

Re: Połączenie kształtowe - sześciokąt.

#19

Post napisał: piter_e » 12 lis 2018, 18:31

Witam potrzebuje DTR-ki do tej maszyny a konkretnie do C10M czy ma ktoś może skan czy co kolwiek o tej maszynie wie czy to dobra obrabiarka ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”