Ja nie jestem eko-świrem i mnie osobiście nie przeszkadza bez klasowiec o ile ktoś ma rozum i nie wali na garstkę żaru wiadra węgla, że po tym osiedla nie widać. A takiego mam np. sąsiada. Gdzieś w tym temacie nawet fota jest co odwala i do tego jest niereformowalny. Ale jeśli kto pali w kopciuchu od góry, praktycznie nie kopci, nie paprze sadzami że jest czarno na schodach, i nie przeszkadza mi oddychać, to mnie to nie rusza. Te wszystkie kuchnie z kopytami i inne takie też nie. Byle trochę poczytali i nauczyli się palić zamiast wywalać opał w komin i truć całe osiedle. Plastiki i cały inny syf pomijalne. To są magrinalne sprawy, ale też to czuć w powietrzu czasami.
Jednak tam gdzie jest kasa do wyciągnięcia każdy samorząd wyciągnie po to łapę bo będzie na prawie. A sposoby znajdą jak nie tak to tak. Teraz mają dodatkowy pretekst, bo rozdali kasę i mogą kontrolować czy CEEB zgodny z tym co w kotłowni zamontowane. Można na wiele sposobów kombinować i manewrować, ale ostatecznie i tak zmuszą do zmian czy się komu to podoba czy nie. Poza tym sam paliłem wiele lat w kopciuchu. Czyściłem i rozpalałem codziennie. Huśtawka temperatur w pakiecie. Nie chciał bym do tego nigdy już wracać. Dobrze prowadzony kocioł na paliwa stałe 5 klasy nie generuje najmniejszego dymku przez cały sezon. Ja jeszcze dymu z komina nie widziałem odkąd go mam. Obsługa, komfort cieplny etc. - no nie ma nawet czego porównywać. Nie ta liga.