Podprogram w podprogramie Haas

Potrzebuję pomocy Haas

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Podprogram w podprogramie Haas

#1

Post napisał: dawid092 » 31 sty 2019, 20:56

Witam, niedawno postanowiłem pomóc koledze w zadaniu, niestety już na samym początku napotkałem problem, prawdopodobnie z wierszem g03 gdyż tak wskazuje błąd w symulatorze haasa. Problem polega na tym, że chciałem wykonać 16 przejść każde po 0.5 mm i postanowiłem zrobić to za pomocą podprogramu w którym został zawarty kolejny podprogram na kontur. Postaram się to jakoś tutaj wkleić
Z góry przepraszam za ewentualne błędy jestem nowym użytkownikiem tego forum :)
Treść błędu w symulatorze "invalid r in g02 or g03"
Tutaj przykład tego co wymyśliłem:
%
O00012
G54 G00 G90
T10 M06 S3200
G43 H10
G00 X0 Y0 M03
G00 Z100
G00 Z10
G00 X120 Y55
G00 Z0.5
G01 Z0 F200
M97 P1000 L16
M30
N1000
G01 G91 Z-0.5
M97 P1100 L1
M99
N1100
G90 G00 G54
G42 D10 X94.86 Y34.1 F450
G01 X90.71 Y49.55
G01 X47.73 Y38.03
G03 X51.87 Y22.58 R22
G01 X94.86 Y34.1
G00 X120 Y55 G40
M99




%
Załączniki
51032908_2897222790291788_5731008599468015616_n.jpg
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, 21:19 przez dawid092, łącznie zmieniany 1 raz.




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2424
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#2

Post napisał: Steryd » 31 sty 2019, 21:07

a gdzie jest problem?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#3

Post napisał: dawid092 » 31 sty 2019, 21:21

Steryd pisze:
31 sty 2019, 21:07
a gdzie jest problem?
Problem leży prawdopodobnie w linii G03
albo cos namieszałem z korekcjami nie wiem, dlatego zwracam się do was z prośbą :)
komunikat w symulatorze brzmi invalid r in G02 or G03


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2424
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#4

Post napisał: Steryd » 31 sty 2019, 21:38

Musisz używać kropek. Promień 22 mikrometry jest po prostu za mały.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#5

Post napisał: dawid092 » 31 sty 2019, 21:51

Steryd pisze:
31 sty 2019, 21:38
Musisz używać kropek. Promień 22 mikrometry jest po prostu za mały.
Serio nie zauważyłem a miały być 22 milimetry zaraz zobaczę czy to jest źródło problemu :)

Dodane 9 minuty 41 sekundy:
Steryd pisze:
31 sty 2019, 21:38
Musisz używać kropek. Promień 22 mikrometry jest po prostu za mały.
Symulacja działa ale wychodzi kaszanka początkowe linie z przesunięciem na x120 jakby nie były odczytywane a interpolacja kołowa na g03 to lekka kaszanka w skrócie ścieżki przypominają jakiś prostokąt...

okk jednak uratowałem to z tym prostokątem początkowe najazdy również były bez kropek ;/

Teraz mam lepszą zagwozdkę Z axis is out of range
Dobrze rozumiem, że muszę skonfigurować w symulatorze krańcówki?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2424
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#6

Post napisał: Steryd » 31 sty 2019, 21:56

albo ustawić bazę gdzieś indziej niż na samej górze.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#7

Post napisał: dawid092 » 31 sty 2019, 22:30

Steryd pisze:
31 sty 2019, 21:56
albo ustawić bazę gdzieś indziej niż na samej górze.
Dzięki za pomoc, muszę jeszcze tylko to sprawdzić na innym symulatorze próbowałem się bawić offsetem ale to nie pomaga jeszcze jutro zobaczę w opcjach czy nie ma gdzieś wartości Z Range do ustawienia. Na chwilę obecną nie jestem w stanie przeprowadzić symulacji :)
Także dziękuję i dobrej nocy ;)


Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#8

Post napisał: dawid092 » 01 lut 2019, 13:17

Steryd pisze:
31 sty 2019, 21:56
albo ustawić bazę gdzieś indziej niż na samej górze.
Witam to znowu ja, mam do was prośbę ponieważ nie mogę odkryć o co chodzi z moim ograniczeniem osi Z nie jestem w stanie sprawdzic tego kodu. Czy mógłby ktoś z was przeprowadzić symulację ew. Potwierdzić poprawność kodu ok godz. 14.30 postaram się wrzucić wersję finalną kodu jaki uzyskałem.
Kolejną sprawą nad jaka się zastanawiam jest offset narzędzia może to długość narzędzia powoduje ten błąd?
Z góry dzięki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2424
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#9

Post napisał: Steryd » 01 lut 2019, 14:15

Jeśli to symulator haasa, to sprawdź w parametrach, czy nie masz ustawionych cali.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: Podprogram w podprogramie Haas

#10

Post napisał: dawid092 » 01 lut 2019, 15:57

Steryd pisze:
01 lut 2019, 14:15
Jeśli to symulator haasa, to sprawdź w parametrach, czy nie masz ustawionych cali.
Są mm, niestety nie jestem w stanie znalezc opcji z zakresem Z jeśli ktoś wie o co chodzi albo gdzie jest taka opcja byłbym zadowolony :) na stronie haasa poradą jest sprawdzenie kodu lub/oraz offsetu
Dodam tylko że symulator jest świeżo zainstalowany

Dodane 1 godzina 25 minuty 32 sekundy:
dawid092 pisze:
01 lut 2019, 14:32
Steryd pisze:
01 lut 2019, 14:15
Jeśli to symulator haasa, to sprawdź w parametrach, czy nie masz ustawionych cali.
Są mm, niestety nie jestem w stanie znalezc opcji z zakresem Z jeśli ktoś wie o co chodzi albo gdzie jest taka opcja byłbym zadowolony :) na stronie haasa poradą jest sprawdzenie kodu lub/oraz offsetu
Dodam tylko że symulator jest świeżo zainstalowany
Tutaj mam aktualny kod plus tabele offsetu narzędzi która zapisała się w pliku nc :)

%
O00012
G54 G00 G90
T10 M06 S3200
G43 H10
G00 X0. Y0. M03
G00 Z50.
G00 Z10.
G00 X120. Y55.
G00 Z0.5
G01 Z0. F200
M97 P1000 L16
M30
N1000
G01 G91 Z-0.5
M97 P1100 L1
M99
N1100
G90 G00 G54
G42 D10 X94.86 Y34.1 F450
G01 X90.71 Y49.55
G01 X47.73 Y38.03
G03 X51.87 Y22.58 R22.
G01 X94.86 Y34.1
G00 X120. Y55. G40
M99




O999999
(TOOL OFFSET)
N000 V-31734
(DIMENSIONING= MM)
(LENGTH AND WEAR)
( CLNT_P L_GEOM L_WEAR DIA_GEOM D_WEAR FLUTES)
H01 C11 L-150.000 W0.000 D1.000 E0.000 F3
H02 C00 L-150.000 W0.000 D5.001 E0.000 F4
H03 C12 L-100.000 W0.000 D5.080 E0.000 F4
H04 C00 L-100.000 W0.000 D5.999 E0.000 F2
H05 C00 L-100.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H06 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H07 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H08 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H09 C00 L-254.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H10 C00 L100.000 W0.000 D10.000 E0.000 F4

Dodane 7 minuty 36 sekundy:
dawid092 pisze:
01 lut 2019, 15:57
Steryd pisze:
01 lut 2019, 14:15
Jeśli to symulator haasa, to sprawdź w parametrach, czy nie masz ustawionych cali.
Są mm, niestety nie jestem w stanie znalezc opcji z zakresem Z jeśli ktoś wie o co chodzi albo gdzie jest taka opcja byłbym zadowolony :) na stronie haasa poradą jest sprawdzenie kodu lub/oraz offsetu
Dodam tylko że symulator jest świeżo zainstalowany

Dodane 1 godzina 25 minuty 32 sekundy:
dawid092 pisze:
01 lut 2019, 14:32
Steryd pisze:
01 lut 2019, 14:15
Jeśli to symulator haasa, to sprawdź w parametrach, czy nie masz ustawionych cali.
Są mm, niestety nie jestem w stanie znalezc opcji z zakresem Z jeśli ktoś wie o co chodzi albo gdzie jest taka opcja byłbym zadowolony :) na stronie haasa poradą jest sprawdzenie kodu lub/oraz offsetu
Dodam tylko że symulator jest świeżo zainstalowany
Tutaj mam aktualny kod plus tabele offsetu narzędzi która zapisała się w pliku nc :)

%
O00012
G54 G00 G90
T10 M06 S3200
G43 H10
G00 X0. Y0. M03
G00 Z50.
G00 Z10.
G00 X120. Y55.
G00 Z0.5
G01 Z0. F200
M97 P1000 L16
M30
N1000
G01 G91 Z-0.5
M97 P1100 L1
M99
N1100
G90 G00 G54
G42 D10 X94.86 Y34.1 F450
G01 X90.71 Y49.55
G01 X47.73 Y38.03
G03 X51.87 Y22.58 R22.
G01 X94.86 Y34.1
G00 X120. Y55. G40
M99




O999999
(TOOL OFFSET)
N000 V-31734
(DIMENSIONING= MM)
(LENGTH AND WEAR)
( CLNT_P L_GEOM L_WEAR DIA_GEOM D_WEAR FLUTES)
H01 C11 L-150.000 W0.000 D1.000 E0.000 F3
H02 C00 L-150.000 W0.000 D5.001 E0.000 F4
H03 C12 L-100.000 W0.000 D5.080 E0.000 F4
H04 C00 L-100.000 W0.000 D5.999 E0.000 F2
H05 C00 L-100.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H06 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H07 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H08 C00 L0.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H09 C00 L-254.000 W0.000 D0.000 E0.000 F2
H10 C00 L100.000 W0.000 D10.000 E0.000 F4
chyba ju ż wiem o co chodziło w offsecie wartość narzędzia powinna mieć minus 100 zamiast 100 chodzi mi oczywiście o dł. narzędzia :)

Dodane 15 minuty 55 sekundy:
Wszystko gra parametr R zamieniłem na I oraz J i wreszcie wychodzi mi większy łuk niż to co wcześniej. Efekt końcowy wygląda identycznie a więc dziękuję wam wszystkim jesteście Super, w szczególności chciałbym podziękować koledze Steryd :D
Przyczyniłeś się do sukcesu jakim jest wykonanie symulacji zgodnej z rysunkiem, dziękuję ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”