Podpięcie wrzeciona 2kw do Mach 3

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Podpięcie wrzeciona 2kw do Mach 3

#1

Post napisał: MarioMAX » 22 lip 2017, 10:10

Witam.
Posiadam niemiecką frezarkę Wabeco, wrzeciono z falownikiem 2kw 7500obr/min max, obecnie wrzeciono jest sterowane za pomocą potencjometru, jednak wiem, że da się go podpiąć pod Macha.
Posiadam płytę SoundLogic Combo rev 5, która posiada wiele opcji podpięcia wrzeciona:
KLIK
"The Rev 5 board uses a PIC processor to process the spindle speed pulses. The purpose of the Combo board is to interface the PC parallel port to the Gecko stepper motor drives and to control four relays for powering on aux devices such as spindle, vacuum pump, and coolant pump from 115VAC. The combo board also includes the spindle speed function that can control a variable frequency drive (VFD) through an optically isolated 0~5 VDC or 0~10 VDC. The Combo board also has an output for one Quadrature encoder that can be used for a manual pulse generator (MPG)."
A więc próbował bym się wpiąć, do wyjścia w płycie 0-10v, tylko nie wiem, w które miejsca w maszynie się wpiąć ( chyba pod potencjometr, ale gdzie sterowanie lewo-prawo itp. ?, jest gdzieś jakiś poradnik ? )
Podsyłam zdjęcia wpięć, nie rozbierałem "dalej" ale sądzę, że tam dalej po zdjęciu osłon, będzie normalny falownik z oznaczeniami.
Obrazek
Obrazek
tutaj link do bardziej szczegółowych zdjęć:
KLIK



Tagi:


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

#2

Post napisał: MarioMAX » 25 lip 2017, 12:01

A więc za pomocą kolegi @Hrumque dowiedziałem się, że cały silnik, to niemiecki Hanning Varicon
i można go podpiąć do komputera za pomocą przejściówki. Najpewniej takiej:
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs485-c ... 6e961044c0
Tylko pytanie jak ją zaimplementować do macha.
Tutaj informacja z "user manual-a"
Obrazek


andrkorb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 1
Rejestracja: 15 lip 2007, 10:47
Lokalizacja: Rybnik

#3

Post napisał: andrkorb » 01 lis 2017, 22:47

Witam

Mam ten sam problem, kupiłem nalualną frezarkę Wabeco 1210 HS 2 kw i nie wiem jak to podłączyć pod Macha. Mam schemat podłączenia wejść falownika z instrukcji z manualnej frezarki Wabeco ale to chyba nie wiele da ale mogę podesłać na maila.

pozdrawiam

Andrzej


andrkorb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 1
Rejestracja: 15 lip 2007, 10:47
Lokalizacja: Rybnik

Re: Podpięcie wrzeciona 2kw do Mach 3

#4

Post napisał: andrkorb » 08 lis 2017, 21:49

Witam,

Dzięki uprzejmości osób z CS LAB dostałem od nich schemat połączenia wspomnianego falownika z sterownikiem + konfiguracja Mach3.
Firmie CS LAB należą się wielkie podziękowania za wsparcie swoich klientów które jest na najwyższym poziomie. Mogę wysłać na maila.

pozdrawiam

Andrzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”