Podłączenie wrzeciona z gwiazdy w trójkąt

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
giloman
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Podłączenie wrzeciona z gwiazdy w trójkąt

#1

Post napisał: giloman » 13 mar 2017, 09:58

Witam. Dorwałem po kosztach złomu takie oto wrzeciono perske 2,2kW lecz podłączane pod 3x400V z uzwojeniami spiętymi w gwiazdę. O ile problem z "rozbrojeniem" uzwojeń i wyprowadzeniem końcówek (lub spięciem od razu w trójkąt) nie miałbym problemu to czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak z ustawieniami w falownika? Chciałbym to zasilić z falownika jednofazowego. Czy nie da rady?
Obrazek Obrazek
galeria zdjęć na allegro
Załączniki
pobrane.jpg
pobrane.jpg (9.75 KiB) Przejrzano 3609 razy



Tagi:


zdzicho
Posty w temacie: 2

#2

Post napisał: zdzicho » 13 mar 2017, 15:24

Jeśli uzwojenie jest skonfigurowane w gwiazdę ,to nie możesz go przełączyć na trójkąt ,bo je spalisz. Aby mogło pracować w obu konfiguracjach musi być do tego przystosowane czyli mieć na tabliczce symbol gwiazda /trójkąt. Aby mogło ewentualnie pracować w układzie trójkąta ,to trzeba obniżyć napięcie zasilania do 3x 230V,. Tylko po co?


Autor tematu
giloman
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

#3

Post napisał: giloman » 13 mar 2017, 16:35

Wrzeciono muszę i tak podpiąć przez falownik (bezpośrednio z sieci przecież się uwali).
zdzicho pisze:Tylko po co?
giloman pisze:Chciałbym to zasilić z falownika jednofazowego.
ponieważ nie mam zasilenia (przyłącza) trójfazowego - i stąd taka kombinacja.
Wiem już, że prąd przy 230V wzrośnie do około 8A (w Y przy 400V wynosi 4,8A). Tylko zastanawiam się, czy uzwojenia są przystosowane do takiego prądu.


zdzicho
Posty w temacie: 2

#4

Post napisał: zdzicho » 13 mar 2017, 16:39

Skoro prąd wzrośnie dwukrotnie to je spalisz,bo uzwojenie jest za cienkie.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: clipper7 » 13 mar 2017, 17:03

giloman pisze:Chciałbym to zasilić z falownika jednofazowego
Jednofazowy (zasilanie) falownik da Ci 3x230V. Falownik ograniczy prąd do zadanej wartości. W oczywisty sposób wpłynie to na parametry wrzeciona, ale to najlepiej sprawdzić w praktyce, czasem da się żyć. Jeżeli możesz, to najlepiej przełączyć uzwojenia na 3x230V.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3391
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#6

Post napisał: ALZ » 13 mar 2017, 17:25

Może na początek, bez żadnych przeróbek uzwojenia podłącz pod falownik ustawiając maksymalne napięcie możliwe tj. około 235V. Wrzeciono powinno bez najmniejszych problemów pracować. Może ci wystarczy mocy.
zakamuflowana opcja niemiecka


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1862
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: Andrzej 40 » 26 maja 2017, 01:43

giloman pisze: Tylko zastanawiam się, czy uzwojenia są przystosowane do takiego prądu.
Trochę po czasie, ale nie zauważyłem tematu wcześniej. Oczywiście są przystosowane. Rozpływ prądów przy połączeniu w trójkąt jest inny niż w gwieździe, a przez jedno uzwojenie nadal będzie płynąć 4,8A. Ale nominalny prąd międzyfazowy silnika na falowniku musisz ustawić na 8,4A - napięcie zmienia się na 230V, moc zostaje bez zmian. Zmieni się też wypadkowa rezystancja międzyfazowa, dla trójkąta będzie 3x mniejsza i trzeba będzie odpowiednią wartość wprowadzić do falownika.
Oznaczenia na tabliczce informują, że fizycznie uzwojenia są przygotowane lub nie do zmiany konfiguracji. Jeżeli nie to, rozłączenie i wyprowadzenie końcówek uzwojeń może być trudne lub nawet niemożliwe. Ale jak się da, to można to zrobić. Należy przy tym uważać na odpowiednie połączenie początków i końców uzwojeń.


Pitejro1
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 76
Rejestracja: 12 maja 2011, 10:57
Lokalizacja: Lubuskie

#8

Post napisał: Pitejro1 » 27 lip 2017, 22:31

Można śmiało podłączyć pod 3*230 - sterowanie wektorowe, podłączałem w ten sposób, sprawdzałem, nic nadzwyczajnego się nie wydarzy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”