podłączenie silnika 3 biegowego bez opisu

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 375
Rejestracja: 23 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Polska

Re: podłączenie silnika 3 biegowego bez opisu

#11

Post napisał: viper » 06 kwie 2018, 20:28

Wiesz zdecydowałem się wstrzymać z tym silnikiem bo jego moc jest jednak za mała. Jest sporo roboty żeby przerobić go na łapowy, dorobić odpowiednie koło pasowe i go przymocować do urządzenia a potem okaże się że, się grzeje...

przywiozłem przedtem z magazynu kolejny 3 biegowy silnik ale już większy kaliber :)
Obrazek

jak widać prawie zabytek jakieś lata 60 pewnie, brak tabliczek choć lata temu używany był w rewolwerówce i utkwiło mi w pamięci że, ma moc w okolicy 1,5/2,2/3,0KW i obroty takie same jak ten powyżej.

Podłączyłem mu 2 biegi i śmiga ładnie z trzecim jest problem bo też brzęczy i nie ruszy. Tato pamięta jednak jak go podłączał z elektrykiem ze 20 lat temu i mówi że, przy jednym z biegów na 100% robiło się mostek. Wiec pokombinuje jutro z tym mostkiem, możliwości mam tylko dwie.

Powiedz mi dostane taki wyłącznik na 3 biegi gdzie w jednym położeniu zmostkuje mi jedne z uzwojeń? Jak nie ma to będę musiał 4 styczniki i mini skrzynkę zrobić.



Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1510
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: podłączenie silnika 3 biegowego bez opisu

#12

Post napisał: pioterek » 07 kwie 2018, 03:11

Obrazek
Obrazek
Ten przełącznik którego schemat podałem na poprzedniej stronie robi mostek, chodzi o połączenie trzech końcówek 1, 4 i 9 w podwójną gwiazdę gdy zasilane są pozostałe trzy końcówki 5,7 i 3.
pioterek pisze:Jeżeli podłączysz 573 do sieci, to jednocześnie powinny być 1,4,9 połączone w gwiazdę tak jak realizuje to schemat połączeń.

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 375
Rejestracja: 23 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Polska

Re: podłączenie silnika 3 biegowego bez opisu

#13

Post napisał: viper » 07 kwie 2018, 12:19

Wszystko śmiga, w zasadzie podłączyłem hurtem oba silniki :) tak jak pisałeś 149 zmostkowałem i ruszyły obroty 1400. W tym wiekszym silniku identycznie było. Teraz jadę do sklepu po przełącznik krzywkowy.
Wielkie dzięki zapomoc, bez Ciebie nie uruchomił bym małego silnika bez opisu :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”