Podłączenie krańcówek home i limit

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Podłączenie krańcówek home i limit

#1

Post napisał: potek74 » 27 sie 2018, 21:55

Witam
Musze kupić krańcówki konkretnie CZUJNIK INDUKCYJNY M12 NPN NO do mojej maszyny która będzie sterowana Piko cnc i mam pytanie,
może głupie ale za bardzo nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Czy jeżeli zainstaluję krańcówki limit czyli po dwie na każdą oś x y z ,
to czy w trakcie jazdy referencyjnej pracują jako krańcówki home,
a podczas pracy maszyny jako krańcówki limit. Czy muszę rozdzielić te krańcówki tak jak w instrukcji czyli,
tym co jest limit i tym co jest home.(schematy poniżej)
Pytam bo widziałem film na yt gdzie przy sterowaniu machem tak właśnie jest zrobione 17min.24sec. film poniżej:
Dziękuję za wyrozumiałość.



Obrazek
Obrazek



Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#2

Post napisał: Yarec » 27 sie 2018, 22:15

albo "limit" albo "home",
potek74 pisze:widziałem film na yt gdzie
jedna baba drugiej babie montowała w d... grabie. :lol:
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#3

Post napisał: potek74 » 27 sie 2018, 22:20

Wiem jestem leszcz w tych sprawach czyli łącznie 9szt. krańcówek.
I znowu wydatki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#4

Post napisał: Yarec » 27 sie 2018, 22:24

musisz mieć indukcyjne, aż taki "syf" przewidujesz że switch nie starczy ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#5

Post napisał: potek74 » 27 sie 2018, 22:30

A indukcyjne są złe? w firmie gdzie pracuję nie było nigdy z nimi problemów , co z nimi jest nie tak?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 100
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#6

Post napisał: bartekn86 » 27 sie 2018, 22:44

https://pl.aliexpress.com/item/10pcs-lo ... 5c0fK6Pq6E

Taniej się nie da ;-)

Dołączam się do pytania. Czy można zmusić pico by na każdej osi były po dwa czujniki z czego jeden by był limit+home ? Dla mnie by to znacznie! uprościło montaż


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#7

Post napisał: potek74 » 27 sie 2018, 22:51

Bartekn86 czy może ty stosujesz u siebie te czujniki, jeżeli tak to jak się sprawują?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1388
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#8

Post napisał: RobWan » 27 sie 2018, 23:18

Ja mam tylko HOME. i SoftLimity. Czyli tylko trzy.
Plus taki, że jest większy obszar roboczy (a to może być dobre kilkanaście mm). Minus, że jak pogubi kroki, to może przydzwonić. Ale mi nigdy sama nie przydzwoniła.
Z mojej winy to tak, jak miała się bazować, a już była za krańcówką.
Dlatego dziś zgłosiłem cosimo aby krańcówkom podniósł IQ. :-) Czyli, aby podczas bazowania osie owczym pędem nie jechały w sztywno zadeklarowanym kierunku, ale w kierunku krańcówek.

Robert


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#9

Post napisał: potek74 » 27 sie 2018, 23:32

RobWan pisze:aby podczas bazowania osie owczym pędem nie jechały w sztywno zadeklarowanym kierunku, ale w kierunku krańcówek.
Nie mam jeszcze sterownika piko cnc ale to jak wygląda bazowanie w piko. Bo na tych maszynach na których dotychczas pracowałem zawsze wyglądało to tak że, najpierw jedzie oś "z" w kierunku krańcówki home tej osi a potem oś "x" i na końcu "y" a w piko jest jakoś inaczej?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1388
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Podłączenie krańcówek home i limit

#10

Post napisał: RobWan » 28 sie 2018, 08:16

potek74 pisze: w piko jest jakoś inaczej?

Jeżeli HOME masz blisko końca osi to wygląda identycznie. W Piko masz w ustawienia wskazać w którą stronę ma jechać oś w poszukiwaniu krańcówki.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”