Podczas pracy zacina sie silnik

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
dzejo6
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2007, 14:56
Lokalizacja: Białystok

Podczas pracy zacina sie silnik

#1

Post napisał: dzejo6 » 21 sty 2008, 16:22

Witam
podczas pracy silnik sie zacina, burczy a w machu pokazuje jego ruch a on sie nie kreci sterownik ssk-b01 silnik sanyo denki 4.5v 1.5A



Tagi:


bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 492
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: bubels » 21 sty 2008, 21:36

Podaj więcej danych:
- napięcie zasilania
- natężenie na fazę ustawione
- jaki zasilacz
- jakie prędkości kręcisz tym silnikiem

Masz może konkretną notę katalogową do tego silnika by sprawdzić co potrafi?


dzerard
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 19 maja 2014, 09:17
Lokalizacja: mlc

#3

Post napisał: dzerard » 10 cze 2017, 20:53

Witam, odświerze tamat bo mam taki wlasnie problem..

na filmie przesuwam recznie w jedna i druga strone. Podczas pracy grawerka gubi kroki..

nie wiem czego to wina.. silnik wymienialem w styczniu.. a na dodatek sie nie napracowal bo maszyna wiecej stala jak pracowala..
mam ten problem na osi X i Y

silniki krokowe - 57h76-3008b
płyta i sterowanie PikoCNC 1.0
sterowniki:
os X - MDC860, 5,43A; 1/25 mikrokroki(o ile dobrze ogarnąłe bo nie znam sie na tym zbytnio)
os Y - NDC856 3,2A; 8000kroki

Prosze o pomoc, czy to jest wina elektroniki czy mechaniczna?
czy moze sie silnik zaciac? bo jak odlaczylem os sruby napedowej w czasie zgrzytu to sie nie obracal..:/

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 11 cze 2017, 18:25

dzerard pisze:czy moze sie silnik zaciac? bo jak odlaczylem os sruby napedowej w czasie zgrzytu to sie nie obracal..:/
tak działa korkowiec jak wypadnie z synchro. to się zatrzyma i buczy
sam silnik może być wadliwy ale rzadko się to zdarza.
mikro krok zwykle starcza 1/10 i chodzi OK
sprawdź mechanikę - masz trapezy one potrafią różnie stawiać opory na rożnych swoich odcinkach
sprawdź geometrie maszyny
zmniejsz rampy dla silnika, zmniejsz max obroty

silniki 57h76-3008b mają obustronną oś możesz dać z tyłu koło zamachowe

dobrze by silniki były równolegle po podłączane ale 3,2A; to za mało dla tych silników w tym układzie cewek
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


dzerard
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 19 maja 2014, 09:17
Lokalizacja: mlc

#5

Post napisał: dzerard » 12 cze 2017, 06:44

dzieki za zainteresowanie tematem:)

w sumie najpierw mialem ten problem tylko z osia X a teraz w X i Y
na elektronice znam sie tyle o ile.. a sterowanie cnc poznaje dopiero co i jak..
na poczatku myslalem ze to wina silnika bo sie grzal dosc mocno dlatego go wymianialem.. ale nie pomoglo..

prosze o pomoc i porade co do ustawien. Z takimi ustawieniami kupilem i tak gniote..:)
OS X
Obrazek
Obrazek
OS Y
Obrazek
Obrazek
pozdrwiam,

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 12 cze 2017, 09:25

grzanie silnika to normalka .
skoro problem doszedł zdjąłbym się mechaniką - zacząć można od umycia śrub
możesz też zmniejszyć max prędkość i przyspieszenie - powinno się wtedy poprawić chyba że mechanicznie bardzo się coś zacina.

jeszcze coś nie gra mi z A
silnik szeregowo ma 4.1 A http://oferta.*/?5,silnik-kr ... -przewodow
ND masz ust. 1ON 2ON 3OFF czyli tylko 3,2A podział 8000
Zaś na MD masz 5.43A podział 1/25 czyli 5000
za to wpisane krok/obr masz w obu 5000 ... masz inne skoki śrub?
dostrzegam jakiś bałagan
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


dzerard
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 19 maja 2014, 09:17
Lokalizacja: mlc

#7

Post napisał: dzerard » 12 cze 2017, 09:46

przepraszam.. moj blad.. dwa razy to samo zdjecie wrzucilem..:/
jeszcze raz..
Oś X
Obrazek
Obrazek

Oś Y
Obrazek
Obrazek

sruba ten sam skok 4mm, roznie ustawione kroki
tak bylo ustawione i nie zmienialem.. zmniejszenie krokow poprawi dzialanie?
jak to najlepiej poustawic?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”