podawanie pręta tsugami fanuc cnc

problem z programem do podawania pręta

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
bogdan1204
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2019, 11:09

podawanie pręta tsugami fanuc cnc

#1

Post napisał: bogdan1204 » 21 lut 2019, 11:36

Witam, chciałem prosić o pomoc. Na zakładzie została zakupiona maszyna tsugami B0325E z podajnikiem IEMCA BOSS 338HD-552HD no i wszystkiego uczymy się sami bez szkoleń. Sam program do obróbki detalu już jest gotowy i działa. Nie mam pomysłu tylko jak podawać pręt podajnikiem z automatu i żeby maszyna wiedziała w którym momencie ma wymienić pręt na nowy. (podajnikiem z pilota umiem załadować w maszynę) tylko jest problem żeby napisać ten podprogram i w którym momencie go dodać.



Tagi:


bartek16245
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 03 lis 2016, 19:22
Lokalizacja: Toruń

Re: podawanie pręta tsugami fanuc cnc

#2

Post napisał: bartek16245 » 21 lut 2019, 19:29

Trzeba mieć podprogram na zmianę pręta (my w podprogramie mamy 1 odcinanie tez)
Podprogram wywołuje się poleceniem z programu głównego.

My w programie mamy napisany warunek if...
Jezeli jeszcze duzo preta program biegnie dalej,a jezeli koniec preta (wartos zadana na pilocie Iemca) wtedy wywołuje podprogram i zmienia preta.


maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 184
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

Re: podawanie pręta tsugami fanuc cnc

#3

Post napisał: maxadi » 22 lut 2019, 20:47

Na jednej z tokarek na której kiedyś pracowałem to podajnik działał na takim programie może u was zadziała

#1=1
#123=29 (ilość sztuk z pręta)
WHILE [#1LE #123 ] DO1
N10 G28 U0.0 W0.0
T0101
G0 X0.0 Z0.0
M71-otwarcie szczęk
G4 X1.0
M21-podajnik
M72-zamkniecie
G4 X1,0
G28 U0.0 W0.0

obróbka detalu

M76
#1=1+1
END1
N10 M71
G4 X2
M21
G4 X2
M72
G4 X2
M99 - zapętlenie programu

Maszyna jak pamiętam z 1995r sterowanie fanuc ale jakie nie pamiętam po drugie jeżeli wasza tokarka działała wcześniej z tym podajnikiem to jak posiada stare programy to może tam jest jakiś program z podawaniem pręta

Na nowszej maszynie z 2012r podajnik działał na makrach ale tego to już naprawdę nie pamiętam i nie mam nigdzie zapisane a szkoda
Oczywiście M kody mogą być inne niż te co u mnie także musicie je sobie pozmieniać

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”