Podajnik pręta cnc

Podajnik wystawiony na zewnątrz

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
johny juve
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 08 cze 2016, 19:05
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Podajnik pręta cnc

#1

Post napisał: johny juve » 11 maja 2019, 20:00

Witam! Ze względu na zakup kolejnej maszyny - mam zbyt mało miejsca ,żeby pomieścic całkowicie podajnik prętowy do tokarki ,więc mam w planach wypuścić około 3 metry tego podajnika za ścianę czyli na zewnątrz budynku .Wyleje stopę betonową pod drugą nogę podajnika ,zrobię otwór w ścianie i mam zamiar wstawić do ściany uspawaną ramkę stalową, bo jak wiadomo muszę mieć manewr przy wsadzaniu pręta około 30-40cm . W tej ramce będzie siedział podajnik no i pasowało ,by to jakoś ocieplić -coś zrobić, żeby zasuwać oraz cały 3 metrowy odcinek jakoś wełną owinąc ,a następnie folią lub jakąś małą wiatę zrobić .Może już ktoś robił coś takiego ,ma jakieś fotki lub ktoś coś doradzi ,bo lubię mieć- kilka madrych rozwiązań ,proszę o odp :)



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1738
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Podajnik pręta cnc

#2

Post napisał: Petroholic » 12 maja 2019, 19:46

Podajnik hydrauliczny? Elektryczny?

Jeśli hydraulik to możesz śmiało dupkę za ścianę wystawić :) Oby nie było czujników z tyłu... Jak są to musisz solidnie osłonić przed deszczem ale nie zaizolować szczelnie dookoła bo skraplająca się woda po nocy nie będzie miała gdzie uciec...


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podajnik pręta cnc

#3

Post napisał: atlc » 13 maja 2019, 03:12

Ta, no niby można, ale podajnik to chyba musi być w osi z wrzecionem?
Nie siądzie ta stopa względem budynku?
Jak z tym będzie po zimie jak grunt będzie zamarzał i odpuszczał?
Nie wiem, z ciekawości pytam, ma ktoś jakieś przemyślenia?


Autor tematu
johny juve
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 08 cze 2016, 19:05
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Re: Podajnik pręta cnc

#4

Post napisał: johny juve » 13 maja 2019, 08:57

Jest to podajnik hydrauliczny ,nie jest on ciężki -bo to pojedynczy podajnik z jednym otworem ,ma tam regulację do podkrecenia także zawsze można coś podkręcić .Podajnik musi byc w osi z wrzecionem .


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podajnik pręta cnc

#5

Post napisał: atlc » 13 maja 2019, 09:22

To była ironia (nie mylić z aronią :) )
Waga podajnika ma tu mało do rzeczy, naświetlam Ci problem, że jeśli nie przygotujesz odpowiednio gruntu pod swoją stopę to będą problemy.
Sama wylewka będzie swoje ważyła, znowu jak będzie za lekka (typu płyta chodnikowa) to zmieni swoją pozycję nawet po deszczu.
Da się to zrobić ale trzeba się do tego przyłożyć.


Autor tematu
johny juve
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 08 cze 2016, 19:05
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Re: Podajnik pręta cnc

#6

Post napisał: johny juve » 13 maja 2019, 09:49

Chłopoki noi po to jest to forum ,żebym se przy odpoczywaniu ,od kopania łopatą -zaglądnął se tu i poczytoł i oczywiście chapnął jakieś wskazówki . Co do aroni to owoce będą, bo akurat mam tam :)


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Podajnik pręta cnc

#7

Post napisał: atlc » 13 maja 2019, 15:47

To czasami krzewów aronii nie wycinaj pod ten fundament!:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”