Początki z HH 620

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
joon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2010, 06:10
Lokalizacja: Śląskie

Początki z HH 620

#1

Post napisał: joon » 24 wrz 2020, 08:37

Witam.
Pozwólcie, że zadam kilka pytań.
Przesiadłem się ze sterowania HAAS na HH 620 w maszynie Mikron VCE serii pro i mam kilka może kilkadziesiąt zagwozdek :D, a niestety nikt w firmie nie jest w stanie lub nie może... mi odpowiedzieć. Oczywiście już poklikałem pierwsze programy napisałem mniej więcej wiem który klawisz jest od czego.
Oto pierwsze z zagwozdek:
1. Jak to jest z tymi bazami?... (obecnie nikt tego nie rusza nigdzie w programie nie ma informacji z które bazy się korzysta) widziałem jest tabela z bazami ale jak ich użyć w programie?
2. Gdzie szukać licznik detali, jak kasować?
3. Gdzie jest czas programu?
4. Jest problem z posuwami szybkimi nie wiem dlaczego są ograniczone do 10m/min, gdzie obrabiarka może latać z 40m/min. W Fmax mam wpisane 40000.
5. Mieli byście zestawienie M kodów?
6. Jest jakieś zestawienie G kodów dla cykli odpowiadających cyklom HH?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2213
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Początki z HH 620

#2

Post napisał: Steryd » 24 wrz 2020, 09:37

5,6, w helpie. Ale wierz mi, że jak się przyzwyczaisz do języka hh, to nie będziesz chciał patrzeć na g-kod.
Wybór bazy to cykl 247- cycl def->współrzędne przelicz->247 na dole w zestawieniach masz numer bazy przy symbolu bazy.
2, nie pamiętam
3, w wyswietlaniu (3 strzałki w kółko po lewej) wybierz program+ położenie, czy jakoś tak, to po prawej będziesz miał odpowiednik curent diag z haasa
4 podczas przejazdów pierwszy klawisz funkcyjny fmax, wciskasz i możesz zdefiniować ograniczenie.
Można?
Morzna!!!


kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 161
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: Początki z HH 620

#3

Post napisał: kropek1980 » 25 wrz 2020, 11:23

4 mikron ma taki "dziwny" przycisk zwalniający posow szybki do 10000. szukaj go po prawej stronie pulpitu. można to zmienić w ustawieniach użytkownika zeby maszyna przy uruchomieniu od razu pracowała na 40000


Autor tematu
joon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2010, 06:10
Lokalizacja: Śląskie

Re: Początki z HH 620

#4

Post napisał: joon » 11 paź 2020, 19:52

Może coś w tym jest. Sprawdzę gdzie ten przycisk (fizyczny czy wyświetlany?). Raz chodzi ok a raz wolno. Ostatnio się zdenerwowałam spróbowałem zrobić restart po którym działało ok.

Dodane 32 minuty 9 sekundy:
Dzięki za odpowiedzi. Kolejna sprawa- potrzebuje zrobić program obrońcy który będzie używał sondy detalu do pomiaru wysokości. Już tłumaczę:
Baza główna od przyrządu z zamocowanymi detalami które posiadają odchyłki wysokości +- 1mm. Chciałbym żeby sonda w programie przed obróbką podjechała w określone odpowiednie tym detalom współrzędne xyz tej głównej bazy i "zczytała zety" kilku kolejnych detali jeden po drugim do kolejnych po sobie nowych baz gdzie XY już skopiowane z głównej, a później rozpoczęła się obróbka tych detali . Pomożecie? Grzebałem w cyklach ale nie jestem pewien co i jak po kolei , żeby działało i żebym nie popsuł. Proszę pomóżcie co po kolei które cykle itd. Mam wybrać tool call (nr narzędzia sondy) bez obrotów i w kolejnym bloku jakiś cykl w którym wpisuje współrzędne czy wpisać ruch liniowy nad detal a później cykl? Takie mam min dylematy... Nie wiem czy dobrze ale patrzyłem na cykl 417 i np nie wiem czym różni się pozycja q305 numer w tabeli od q333 punkt bazowych?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2213
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Początki z HH 620

#5

Post napisał: Steryd » 11 paź 2020, 23:44

Najpierw jedziesz na pozycję skąd zaczyna się pomiar, potem mierzysz (sonda ma ograniczone ruchy w trakcie pomiaru w parametrach maszynowych, żeby nie poniszczyćsondy, ani maszyny.) numer bazy od punktu bazowego różni się zastosowanym sposobem bazowania. Jeśli przestawiasz wartość bazy MCS w tabeli preset, to używasz numeru bazy i pod tym numerem zapisuje Ci zmierzoną bazę jeśli używasz przesunięcia, lub tabeli punktów bazowych, to musisz podać wartości zapisane w Q333
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
joon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2010, 06:10
Lokalizacja: Śląskie

Re: Początki z HH 620

#6

Post napisał: joon » 16 paź 2020, 11:44

Z automatycznym bazowaniem rozwiązane dzięki.
A tu sprawy nowe i wcześniejsze nie rozwiązane liczę na podpowiedzi.
1. Pewnie w hh 620 jest coś takiego jak wykrywanie przeciążenia narzędzia? Gdzie to włączyć i jak użyć?
2. Gdzie szukać licznika detali jak użyć?
3. Ten tajemniczy przycisk po prawej w micronie zwalniający posuwy szybkie fizyczny czy wyświetlany?
Dzięki.


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 726
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Początki z HH 620

#7

Post napisał: Pneumokok » 16 paź 2020, 20:48

3. Ten przycisk jest wyświetlany. Po prawej stronie masz softkeye pionowe. Wchodzisz w MACH i tam masz funkcję M313. To jest ten kaganiec na szybkie posuwy. Jak zamkniesz drzwi podświetlanym przyciskiem to wtedy staje są aktywna i można ją przełączyć. Jeśli chcesz, to możesz wklepać M313 na początku programu i maszyna sama sobie zdejmie kaganiec. Zakłada się go znowu przełączając przycisk albo w programie przy pomocy M312, M313 albo M314 - tego nie pamiętam dokładnie.
Zestawienie M-kodów powinno być w instrukcji do maszyny.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2213
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Początki z HH 620

#8

Post napisał: Steryd » 16 paź 2020, 20:58

Ad1. Na pewno tego nie ma HH tylko obrabiarka jeśli już (a ściślej rzecz ujmując falownik wrzeciona) u nas tylko w mikronie to występuje, w dmg pewnie trzeba było dopłacić. Może się sa dokopać w m-kodach.
ad2. Nie pamiętam.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”