Początek przygody z CNC, budowa frezarki

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, WZÓR, gmaro, pukury, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, MODERATORZY

Awatar użytkownika

Autor tematu
hagop
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 02 lut 2009, 21:12
Lokalizacja: Słupsk
    unknown unknown

Początek przygody z CNC, budowa frezarki

#1

Post napisał: hagop » 03 lut 2009, 21:11

Witam!

Ten temat na pewno był już poruszany wielokrotnie, ale ze względu na ilość "wiedzy" zawartej na tym forum zrezygnowałem z dalszego wertowania topiców.

Z wykształcenia jestem elektronikiem, więc nie widzę problemu ze zbudowaniem sterownika i zasilacza do urządzonka które chciałbym zbudować. Niestety część mechaniczna mnie jeszcze przerasta (dopiero zaczynach studia na kierunku mechatronika).
Budżet na ten cel bardzo ograniczony, ze względu na generalny remont własnych 4kątów. Nie ma to być urządzenie, które będzie zarabiało na siebie pracując 12 godz/dobę, lecz od czasu tworzące jakiś element.

Do rzeczy. Chcę zbudować frezarkę cnc, która będzie służyć do frezowania drewna (głównie MDF'u), plexy oraz blachy aluminiowej do grubości 5mm (wycinanie obręczy, obręcze takie można zobaczyć w kolumnach ALTUS). Głównie będą to elementy do systemów Car-Audio. Niebawem zostanę pewnie szczęśliwym (albo i nie, za 10 zł można sobie pozwolić) posiadaczem 2 silników krokowych z allegro o parametrach:

Kod: Zaznacz cały

Napięcie 24 V DC
Prąd 2 A
1,8 deg/step
połączenie 6 przewodowe
długość korpusu 50 mm
szer/wys 56 mm
długość całości 85 mm
średnica ośki  ok 6,28 mm
średnica koła zębatego 12,57 mm
waga 0,62 kg szt 
Trzeci silnik dokupię niebawem (dla osi Z). Chciałbym aby pole robocze frezarki wynosiło 500x1000x50 [mm] (lub coś koło tego). Czy te silniki sprostają moim wymaganiom (nie zależy mi na czasie frezowania).

Kolejną sprawą są prowadnice. Myślałem o walcach średnica 8mm (40 zł za metr), ale wertując forum proponowane średnice były dużo większe. Jakie były by najdogodniejsze jakościowo (i cenowo przede wszystkim) rozwiązanie. Prosił bym o konkretne tanie rozwiązanie.

Przeniesienie napędu. Na allegro znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item538924158_sru ... 5_cnc.html
Musiał bym zakupić 2x coś takiego: 1m dla osi x, 0,5m dla osi y. Przez skok 5 rozumiem że obrót o 360stopni powoduje przesunięcie się nakrętki o 5mm. Dobrze myślę?


Kolejną sprawą było by oprogramowanie (tylko darmowe wchodzi w grę) które mogło by komunikować się ze sterownikiem przez port USB, niestety port LPT wyszedł już z użycia i nie jest powszechnie montowany w lapach. Elementy, które chciałbym frezować nie bardzo skomplikowane więc darmowe oprogramowanie powinno spokojnie dać sobie z tym radę.

Na koniec pozostanie dobór elementu frezującego, ale to odległe czasy ze względu na budżet .


Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość dla noob'a :)



Tags:

Awatar użytkownika

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 18:59
Lokalizacja: Cieszyn
    unknown unknown
Kontakt:

#2

Post napisał: paulg » 04 lut 2009, 09:55

Kolejną sprawą są prowadnice. Myślałem o walcach średnica 8mm (40 zł za metr), ale wertując forum proponowane średnice były dużo większe. Jakie były by najdogodniejsze jakościowo (i cenowo przede wszystkim) rozwiązanie. Prosił bym o konkretne tanie rozwiązanie.
Wałki 8mm to nawet to balsy się nie nadadzą - nie mówiąc o aluminium.
Polecam wałki np fi16 podparte , jeśli już nie podparte to jak największa średnica.
hagop pisze:Kolejną sprawą było by oprogramowanie (tylko darmowe wchodzi w grę) które mogło by komunikować się ze sterownikiem przez port USB
Takie cuda to tylko w erze - nie ma darmowego sterowania przez USB.
Najtaniej wychodzi mach z SS , później mamy CNCGraf .
hagop pisze:Elementy, które chciałbym frezować nie bardzo skomplikowane więc darmowe oprogramowanie powinno spokojnie dać sobie z tym radę
Skomplikowaność elementów nie przekłada się na cenę sterowania - jedynie mach w wersji demo jest gratis ale ma ograniczenie do tysiąca linii g-kodu.
hagop pisze:Przeniesienie napędu. Na allegro znalazłem coś takiego:
Tak owszem ... ale to jest SAM gwint - do tego nakrętki które kosztują znacznie więcej :wink:

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1625
Rejestracja: 09 kwie 2007, 21:41
Lokalizacja: Szczecin
    unknown unknown

#3

Post napisał: ARGUS » 04 lut 2009, 12:42

hagop pisze:Chcę zbudować frezarkę cnc, która będzie służyć do frezowania drewna (głównie MDF'u), plexy oraz blachy aluminiowej do grubości 5mm
Czyli maszynka ma bys raczej sztywniejsza i dośc mocna
żeby tych 5-ciu mm obręczy nie ciąc na 10 razy
hagop pisze:(nie zależy mi na czasie frezowania).
ale za długi też nie może być .
Jest różnica w kosztach czy wrzeciono np. 1 000 w będzie pracować przez godzine czy przez trzy godziny
więc według mnie to tak
dałbym WSZYSTKIE osie na wałkach podpartych fi 20
Silniki to raczej minimum 1.9 Nm ale pokusiłbym się o 3 Nm
Sterowanie kolega sam sobie zrobi więc temat prosty
śruby 18 X4 a podwójna nakrętką do kasowania luzów - trapezowe (tańsze)
Oprogramowania pod USB darmowego to raczej nie ma
a w demo 1000 linii kodu nie do każdego "kółka " wystarczy
Wrzeciono można zastosować frezarkę ręczną ale proponowałbym Kresa

PS można do kompa zamontować taki dings :-) który ma port LPT

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
hagop
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 02 lut 2009, 21:12
Lokalizacja: Słupsk
    unknown unknown

#4

Post napisał: hagop » 04 lut 2009, 18:26

ARGUS pisze: Czyli maszynka ma bys raczej sztywniejsza i dośc mocna
żeby tych 5-ciu mm obręczy nie ciąc na 10 razy
hagop pisze:(nie zależy mi na czasie frezowania).
ale za długi też nie może być .
Jest różnica w kosztach czy wrzeciono np. 1 000 w będzie pracować przez godzine czy przez trzy godziny


PS można do kompa zamontować taki dings :-) który ma port LPT

Pozdrawiam
Czyli czas frezowania ma jakieś znaczenie? Jeżeli można używać frezarek ręcznych to mam taką z castoramy za 140 zł ;] świetnie spisała się przy remoncie podłogi (frezowanie rowków między deskami w celu późniejszego wklejenia listewki). więc i przy tym powinna dać sobie radę.

Rozmawiałem dziś w pracy z kolegą po mechanice odnośnie silników. Jeżeli frez będzie zbierał mniej materiału to silniki nie muszą być mocne. Proces frezowania się tylko wydłuży. (wycinanie okręgu na mocnym silniki będzie wymagało przykładowo 3 cykli a na słabym silniku 15cykli). Jeżeli czas pracy zle wpływa na frez (temperatura) to mógłbym zastosować chłodzenie wodne (polewanie frezu). Szkodliwy wpływ długiego czasu pracy na maszynę nie wiem jak zniwelować.

dinks LPT pod usb? trzeba przewertować allegro :). Zależy mi na tym usb, ponieważ nie chce ciągać komputera stacjonarnego do garażu.

Zawsze chyba istnieje możliwość zaprojektowania urządzenia, które współpracuje z portem USB. i wysyła sygnały na sterownik (odpowiednik tego co widziałem w sklepie tego forum za 600 zł) oraz napisanie prostego programu na PC który by przesyłał g-kod do tego urządzenia. w urządzeniu było by to interpretowane i podawane dalej. Ew coś bardziej rozbudowanego, które interpretuje G-kod i wysyła na to urządzenie a później dalej na frezarkę (co chyba jest lepszym pomysłem, ze względu na cenę uK zapewne jakaś Atmega 128 lub nawet coś z rdzeniem ARM7, który by posiadał tak duży zapas pamięci).

Lecz jeżeli istnieje taki "dinks" to może podaruje sobie programowanie :)


Czy CATIA V5R18 jest w stanie wygenerować G-KOD (a może i nawet sterować urządzeniami CNC? albo w inny sposób wesprzeć wytwarzanie?)


sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 331
Rejestracja: 24 lip 2005, 15:10
Lokalizacja: Świdwin
    unknown unknown
Kontakt:

#5

Post napisał: sasii » 04 lut 2009, 19:22

kolega ma ograniczony budżet a chce zastosować śruby kulowe a czy widziałeś cenę nakrętki sam gwint jest dosyć tani
hagop pisze:Zawsze chyba istnieje możliwość zaprojektowania urządzenia, które współpracuje z portem USB. i wysyła sygnały na sterownik (odpowiednik tego co widziałem w sklepie tego forum za 600 zł) oraz napisanie prostego programu na PC który by przesyłał g-kod do tego urządzenia.
tu życzę powodzenia :wink:
i poczyta kolega trochę forum bo pytanie czy walki 8mm wystarcza jest trochę bez sensu zwłaszcza na maszynę o takim polu
proponuje zrobić jakiś szkic potem się pytać o ewentualne rozwiązania tak jest łatwiej
Catia sama w sobie nie ma takiej możliwości nie wiem jak jest z dodatkami ale do sterowania na pewno osobny program


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1625
Rejestracja: 09 kwie 2007, 21:41
Lokalizacja: Szczecin
    unknown unknown

#6

Post napisał: ARGUS » 05 lut 2009, 16:22

hagop pisze:Czyli czas frezowania ma jakieś znaczenie?
Ma znaczenie dla kieszeni - za prąd trzeba zapłacić
Natomiast długi czas pracy maszynie jako takiej - dobrze zrobionej to raczej nie szkodzi
hagop pisze:Jeżeli można używać frezarek ręcznych
pewno że można - tylko trzeba mieć świadomość że w większości
nie są to maszyny do pracy ciągłej - może być tak że taka frezarka nie przeżyje
2 h ciągłej pracy. Na początek do prób i drobnych frezowań wystarczy na pewno
hagop pisze:dinks LPT pod usb?
Nie LPT pod USB tylko LPT które włącza się na płytę główna tak jak karty
Za bardzo Ci tego tematu nie rozwinę bo nie mam o komputerach zbyt wielkiego pojęcia
hagop pisze:możliwość zaprojektowania urządzenia, które współpracuje z portem USB. i wysyła sygnały na sterownik
mając wiedzę w tym kierunku to na pewno ale po co ?
Nie lepiej wykorzystać gotowe i sprawdzone rozwiązania ?

pozdrawiam


muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 151
Rejestracja: 26 mar 2005, 16:25
Lokalizacja: Starachowice
    unknown unknown

#7

Post napisał: muskiel » 03 mar 2009, 00:06

Witam,
Zawsze chyba istnieje możliwość zaprojektowania urządzenia, które współpracuje z portem USB. i wysyła sygnały na sterownik (odpowiednik tego co widziałem w sklepie tego forum za 600 zł) oraz napisanie prostego programu na PC który by przesyłał g-kod do tego urządzenia. w urządzeniu było by to interpretowane i podawane dalej. Ew coś bardziej rozbudowanego, które interpretuje G-kod i wysyła na to urządzenie a później dalej na frezarkę (co chyba jest lepszym pomysłem, ze względu na cenę uK zapewne jakaś Atmega 128 lub nawet coś z rdzeniem ARM7, który by posiadał tak duży zapas pamięci).
A mnie najbardziej rozbawil tekst powyzej.
Przetwarzanie G-codu, nawet w ARM7 nie jest takie oczywiste, nie mowiac o ATmega...
Jak kolega wyprodukuje takie (dzialajace) urzadzenie w konkurencyjnej cenie (np. do SS) to wreszcie bedziemy lepsi od amerykancow (bo nasza kielbasa to juz dawwno przegonila ich kielbase:)).

pzdr
Piotr


misiaty1985
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2008, 18:11
Lokalizacja: Kielce
    unknown unknown

#8

Post napisał: misiaty1985 » 15 mar 2009, 17:01

Jeżeli mas laptopa z portem PCIMA to poszukaj portu lpt na to złącze. ja kupiłem za 70 PLN i działa dobrze tylko adres ma inny. Do programowania AVR i innych prostych rzeczy się nadaje więc chyba do cnc się nada.


kruchy1111
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 19 lut 2009, 23:51
Lokalizacja: Radom
    unknown unknown

#9

Post napisał: kruchy1111 » 15 mar 2009, 19:53

misiaty1985 pisze:Jeżeli mas laptopa z portem PCIMA to poszukaj portu lpt na to złącze. ja kupiłem za 70 PLN i działa dobrze tylko adres ma inny. Do programowania AVR i innych prostych rzeczy się nadaje więc chyba do cnc się nada.
czy rozchodzi się o PCMCIA na LPT?? czy dobrze rozumiem?? jeśli tak to czy możesz napisać jakiej firmy jest ta przejściówka?? jakie napięcie jest na wyjściu w chwili "stanu wysokiego" ewentualnie jakiego masz lapka?? proszę o to ponieważ na forum stanowczo odradzają stosowanie lapków do sterowania z powodu "oszczędzania energii" a koledze śmiga. miło by było jak by może jakaś fotka się pojawiła tej przejściówki! Pozdrawiam!!!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”