Po włączeniu programu wrzeciona nie działa klawiatura Mach 3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
mrkowalski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 sie 2017, 11:18
Lokalizacja: Kraków

Po włączeniu programu wrzeciona nie działa klawiatura Mach 3

#1

Post napisał: mrkowalski » 12 sie 2017, 11:40

Witam,
Mam taki problem, że gdy włączę jakiś program w Mach 3 lub po prostu włączę wrzeciono (klawisz F5) przestaje działać klawiatura. Nie mogę zwiększać czy zmniejszać posuwu (F10, F11) czy obrotów (+, -). Nie mogę zatrzymać. Myszka działa i klikanie na te funkcje działa ale klawiatura zachowuje się jakby była odpięta. Po zakończeniu programu czy po wyłączeniu wrzeciona (myszką) wszystko wraca do normy i klawiatura działa.
Jest gdzieś jakaś ukryta funkcja wyłączania klawiatury w czasie pracy wrzeciona?


--
MaRKo

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3816
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 12 sie 2017, 11:48

Zakłucenia z falownika zacznij od sprawdzenia uziemienia
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
mrkowalski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 sie 2017, 11:18
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: mrkowalski » 15 sie 2017, 16:51

Witam,
Dziękuję za podpowiedz, ale niestety to nie to. wszystko jest uziemione a mimo to klawiatura nie działa.
Czy gdyby to nie były zakłócenia z falownika myszka też by nie działała?
--
MaRKo

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1251
Rejestracja: 23 cze 2008, 09:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 16 sie 2017, 12:01

Zobacz co z klawiaturą na klasyczne złącze koloru fioletowego.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3816
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#5

Post napisał: adam Fx » 16 sie 2017, 14:47

Dziękuję za podpowiedz, ale niestety to nie to. wszystko jest uziemione a mimo to klawiatura nie działa.
Czy gdyby to nie były zakłócenia z falownika myszka też by nie działała?
włącz program w powietrzu bez falownika i sie przekonasz.

Chodziło mi o to czy sam uziom jest ok bo to że masz do niego podpięte urządzenia to raczej logiczne.

Fakt klawiaturana PS2 może rozwiązać problem możeszteż falownik na inną faze dać .... jaki masz falownik?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


krzyszgrab
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2009, 21:24
Lokalizacja: małopolska

#6

Post napisał: krzyszgrab » 21 sie 2017, 18:03

mrkowalski, a masz może zakłócenia na ekranie monitora po włączeniu wrzeciona ? Ja miałem podobny problem z niedziałającymi klawiszami klawiatury, myszka czasem potrafiła się zawiesić ale wystarczyło ją wyłączyć i włączyć i wracała do normy, natomiast mam zakłócenia na ekranie które znikają po wył. wrzeciona. Podpiąłem zasilanie falownika z innej fazy i problem z klawiaturą ustąpił natomiast zakłócenia pozostały. Dzisiaj zamówiłem filtr sieciowy do falownika, jak przyjdzie i podłączę to napiszę czy jest poprawa. Myślę że u Ciebie też byłby on lekarstwem na Twoją przypadłość. Miałem ostatnio jeszcze jeden niepokojący objaw nawiercając ponad 800 otworków w płycie meblowej, po pewnym czasie monitor przechodzi w stan uśpienia, by zobaczyć jaki czas upłynął od początku cyklu wystarczy trącić myszkę i ekran się pojawia co robiłem wiele razy i było O.K. Tym razem akurat po dotknięciu myszki Mach oszalał, włączył wszystkie osie na raz, wrzeciono poszło w poprzek wyznaczonej ścieżki i wbiło się w materiał. Po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu cyklu wszystko wróciło do normy tylko płyta meblowa poszła na złom. Cz Mach też Wam koledzy zrobił kiedyś takiego psikusa, a może to przez te zakłócenia generowane do sieci przez falownik ?


JAccom
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 1
Posty: 31
Rejestracja: 15 cze 2016, 12:52
Lokalizacja: Kielce

#7

Post napisał: JAccom » 03 paź 2017, 11:17

budowa klawiatury powoduje zbieranie wszelkiego rodzaju zakłóceń, Często gzy pracuje wrzeciono zakłóca prace klawiatury, układ ścieżek w klawiaturze działa jak antena i zaczyna zbierać mocniejsze sygnały z wrzeciona, zakłócając jej normalna prace. Oddal klawisze, czasem pomaga zmiana wysokości klawiatury.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”