Plotter rysujący na stole o długości kilku metrów

Dyskusje o innych maszynach do obróbki drewna

Autor tematu
cyrkiel16
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2005, 13:10
Lokalizacja: usenet

Plotter rysujący na stole o długości kilku metrów

#1

Post napisał: cyrkiel16 » 17 cze 2005, 13:20

Witam,
szukam rozwiązania umożliwiającego, rysowanie kształtów
na tkaninie lub papierze o szer do 1,60m i długości kilku metrów.
Interesowałby mnie nawet używany sprzęt oraz oprogramowanie.
Jeśli ktoś zajmuje się, lub potrafi zbudować takie urządzenie
oraz spiąć je z oprogramowaniem, będe zainteresowany współpracą.
Proszę o kontakt.
Załączniki
Resize of Resize of stolik.jpg
Resize of Resize of stolik.jpg (38.09 KiB) Przejrzano 5789 razy
Ostatnio zmieniony 06 cze 2017, 04:44 przez cyrkiel16, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


slawecki1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 22 sie 2004, 00:17
Lokalizacja: Lublin

#2

Post napisał: slawecki1 » 17 cze 2005, 16:39

Witam
Mam ten sam problem
Z tym że u mnie stół ma 11 metrów, ale to nie ma znaczenia.
Właśnie kończe ploter frezujący a potym zabieram sie do rysującego na 1,6m.
Bedzie to ploter rolkowy (typu jak na zdjęciu)
Na allegro kupiłem digitizer A1 Calcompa.
A jeżeli chodzi o program to jeszcze mnie nie stac (4000-5000euro), więc testy przeprowadzam na demówkach, mysle ze zda egzamin.
Reasumując:
1. wprowadzam formy papierowe za pomocą digitazera przez co mam je w formie wektorowej.
2. wrzucam je do programu demo który automatycznie w 2-5 min układa je w jak najbardziej ekonomiczny sposób i mam podgląd na tą rozkładkę(niestety nie mogę jej narysowac na ploterze poniewaz jest to jak wspomniałem wersja demo,
3. robie zrzut ekranu wrzucam do corela a tam układam według wzoru.
z corela eksport do dxf czy hpgl.
4. nastepnie import do programu który obsługuje mój ploter.

Taki jest mój pomysł. To co napisałem to tak działa (sprawdzone), troche zagmatfane ale to pozory
A może ktoś ma lepszy.
Załączniki
puma2.gif
puma2.gif (11.68 KiB) Przejrzano 7805 razy


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#3

Post napisał: anoda » 18 cze 2005, 12:13

Czy trzeba rysować na stole?. Przecież jest potrzebana drukarka o parametrach
1,6 x 20 m pracująca z rozdzielczością 100 dpi. Są na rynku takie urządzenia koszt z oprogramowaniem ok 50 tys zł. Osobiscie piszę się na współpracę. Potrzebuję jedno takie urządzenie za zdecydowanie mniejsze pieniądze.


P.s. niska rozdzielczość jest wystarczająca i dodatkowo zapewnia dużą szybkość wydruku.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.


anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 lip 2004, 18:13
Lokalizacja: Ostrołęka

#4

Post napisał: anjak » 18 cze 2005, 14:39

Ciekawe, taaaka maszyna.
Mechanika dla stółu, łatwa do zrobienia, są gotowe prowadnice, napęd zdecydowanie paski.
Mechanika dla drukarki (cartridge chyba nie mogą pracować w pionie), proponuje użyć szerokiego paska zębatego do prowadzenia papieru.
A soft dla 2d(3d) + ttf + może bmp do wektorowej graf. klikam to od dłuższego czasu (z dłuuugimi przerwami, oczywiście) też by się znalazł.


slawecki1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 22 sie 2004, 00:17
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: slawecki1 » 19 cze 2005, 13:58

anoda pisze:Są na rynku takie urządzenia koszt z oprogramowaniem ok 50 tys zł
No właśnie 50 tys.
Myśle, że takie forum nie miało by racji bytu gdyby każdego było stać na taką kwotę
Ploter zrobie sam, to jakies 2tys.-3tys. a bez programu sobie narazie bede jakos radzil.
A jak juz mi sie znudzi borykanie z powodu braku programu to go kupię ale to i tak wyniesie 20 tys. a nie 50 tys.

anjak pisze:Mechanika dla stółu, łatwa do zrobienia, są gotowe prowadnice, napęd zdecydowanie paski.
Czy możesz bliżej wyjaśnić co miałeś na myśli, brzmi ciekawie, nie rozumiem o jaką mechanikę do stołu chodzi
anjak pisze:cartridge chyba nie mogą pracować w pionie), proponuje użyć szerokiego paska zębatego do prowadzenia papieru.
Tej kocepcji też nie mogę rozgryść, co miałeś na myśli?


anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 lip 2004, 18:13
Lokalizacja: Ostrołęka

#6

Post napisał: anjak » 19 cze 2005, 15:12

Mechanika dla stołu, poprostu ploter o wymiarach stołu. Dużo zdjęc jest na forum.
Napęd - paski zębate, duża prędkość przesuwu pisaka i o to chyba chodzi przy dużych powierzchniach.
Cartrige - można użyć metody drukowania identycznej jak w atramentowych drukarkach w maszynie, która w zasadzie by nią była.
Prowadzenie papieru w tradycyjnej drukarce atramentowej, tego nie muszę opisywać można i tak lub można inaczej. Papier mógłby przesuwać się tył/przód i w danej chwili drukarka rysowała jedną linię (plotery tnące tak dziąłają).
Szeroki pasek zębaty do prowadzenia papieru, większa powierzchnia, z kórą przesuwa się papier to mniejsze błędy.


slawecki1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 30
Rejestracja: 22 sie 2004, 00:17
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: slawecki1 » 19 cze 2005, 15:29

Jak narazie ja jednak zostaje przy tradycyjnym ploterze (taki jak do wycinania folii).
Dla mnie jest to bliższe do zrealizownia.
I tak to przyśpieszy prace na krojowni


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#8

Post napisał: anoda » 20 cze 2005, 13:43

Oczywiście kwote podałem dla orientacji, gdyż kwota dotyczyła maszyny z softem cena z przed dwóch lat.
Drukarka o której pisałem jest drukarką wielogłowicawą np. 4 głąowice. Ruch głowic odbywa się na szerokości np (1600+40)/ilość głowic = 410 mm
Głowice przesuwająsię nad papierem na dystansie np 400mm . Przesuw papieru odbywa się skokowo z krokiem 400 mm. Uzyskujemy wtedy większą dokładność.
Przesuw papieru skokowo w jednym kierunku.

Czy ktoś się orientuje w dostępie do informacji o głowicach drukującychdla maszyn przemysłowych np . nadruki punktowem na paczkach? gdzie zdobyć jak sterować.

Pozdrawiam

Robiłem próby dla krojowni na HP DRAFT-Ploter nietety format tylko do A0.
Ploter 15m zajmuje trochę dużo powierzcni.

[ Dodano: 2005-06-20, 13:46 ]
Oczywiście kwote podałem dla orientacji, gdyż kwota dotyczyła maszyny z softem cena z przed dwóch lat.
Drukarka o której pisałem jest drukarką wielogłowicawą np. 4 głąowice. Ruch głowic odbywa się na szerokości np (1600+40)/ilość głowic = 410 mm
Głowice przesuwająsię nad papierem na dystansie np 400mm . Przesuw papieru odbywa się skokowo z krokiem 400 mm. Uzyskujemy wtedy większą dokładność.
Przesuw papieru skokowo w jednym kierunku.

Czy ktoś się orientuje w dostępie do informacji o głowicach drukującychdla maszyn przemysłowych np . nadruki punktowem na paczkach? gdzie zdobyć jak sterować.

Pozdrawiam

Robiłem próby dla krojowni na HP DRAFT-Ploter nietety format tylko do A0.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.


anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 lip 2004, 18:13
Lokalizacja: Ostrołęka

#9

Post napisał: anjak » 20 cze 2005, 14:39

http://www.intron.pl/index.php warte pomyślenia szczególnie ich "nowa sztuka"


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#10

Post napisał: anoda » 21 cze 2005, 12:00

Naprawdę fajne drukarki, cena pewnie trochę mniej - ale mnie inetresują same głowice drukujące i jakiś układ sterowania do nich.

Czy ktoś wie jak jest sterowana głowica w drukarce np HP 920, HP 3820. Szerokość głowicy 1/2" jest już wystarczająca. Rozdzielczość minimalna w drukarkach to 300DPI.
Też wystarczy. Koszyk do głowicy nie stanowi problemu - drukarki na Allegro poniżej 100zł.
Tylko jak to się steruje?
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne Maszyny CNC do Obróbki Drewna, Frezarki, Centra, Plotery”