Ploter tnący od firmy cnc mg machines - problemy

Potrzebuje pomocy w dostosowaniu plotera

Plotery tnące

Autor tematu
MichalMeble
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 02 mar 2021, 17:20

Ploter tnący od firmy cnc mg machines - problemy

#1

Post napisał: MichalMeble » 02 mar 2021, 17:45

Witam wszystkich, to mój pierwszy post pisany, ale czytam forum od bardzo dawna.

Mam problem i w zasadzie poszukuje albo kogoś do pomocy z Krakowa lub okolic albo dorady tutaj, posiadam ploter od firmy cnc mg machines z pod Kielc, zwrócił bym się do nich ale firma już nie istnieje, kupiłem go rok temu do wycinania elementów w których wysoka dokładność szczególnego nie miała wielkiego znaczenia, ale temat się skończył i teraz używam plotera do rozkroju płyt meblowych i tutaj pojawia się problem - różnice nawet do 2 mm zarówno na osi x jak i y, nie da się do zera skasować luzów bo wtedy osie się blokują i tylko delikatny luz pozwala na pracę plotera (ale ten delikatny luz przy cięciu formatki 2 m tworzy 2 mm różnicy, dodatkowo od początku ploter małe łuki wycina schodkowo pomimo że już chyba wszystko testowałem, a mam drugi ploter innej firmy który na tych samych ustawieniach jest w stanie wyciąć koło frezem 3 mm nawet o średnicy 5-6 mm), generalnie wymieniłem już łożyska liniowe na nowe, zmniejszyły się drgania ale dalej luzy występują, wszystko rozkręciłem i skręciłem na nowo i wydaje mi się że problemem kolejnym jest spasowanie koła zębatego z listwą, silnik jest połączony z przekładnią planetarną i za przekładnią jest koło aluminiowe które przenosi napęd na szynę, jest tam taki bezsensowny system sprężynek które nic nie dają, a mają za zadanie dopychanie koła do szyny, ale niestety firmie mg machines to nie wyszło bo luz był cały czas zbyt duży i musiałem zblokować koło zębate do listwy na sztywno ale i tak na połączeniu listwy z kołem też jest luz, teraz najważniejsze pytanie bo może ktoś walczył z tym ploterem i może się podzielić jakimiś dobrymi radami?? ewentualnie czy jeżeli zmienię szynę wraz z kołem zębatym na inną ilość zębów to w jaki sposób mam obliczyć parametry do wprowadzenia do macha?? może znajdzie się ktoś kto by chciał się tym ploterem pobawić - doprowadzić do stanu użyteczności.



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1407
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Ploter tnący od firmy cnc mg machines - problemy

#2

Post napisał: k-m-r1 » 19 mar 2021, 18:13

Napisz na pw lub mail telefon.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2689
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Ploter tnący od firmy cnc mg machines - problemy

#3

Post napisał: Petroholic » 19 mar 2021, 22:17

MichalMeble pisze: ploter od firmy cnc mg machines z pod Kielc, zwrócił bym się do nich ale firma już nie istnieje
Już po tym zdaniu węszę niezłą kaszankę ale wrzuć jakieś fotki co tam jest odkabanione może jakoś da się to "poprawić" :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”