ploter termiczny dwu osiowy do wycinania skrzydel kilka pyta

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
marwel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 8
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2006, 09:07
Lokalizacja: Nowa Sól

ploter termiczny dwu osiowy do wycinania skrzydel kilka pyta

#1

Post napisał: marwel » 20 gru 2006, 20:43

witam dzisiaj po jakims tygodniu zmagan w piwnicy skonczylem swoj ploter tzn czesc mechaniczna i czas przydel na dobor odpowiednich silnikow krokowych. Sterowanie jakie mam zamiar zastosowac to mm2001 http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/elec ... /mmx.phtml

maszyna jest prawie identyczna jak ta http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/tabl ... tica.phtml

I tu sie zaczynaja schody mianowicie niewiem jakie silniki powinienem uzycz chodzi mi glownie oto jaki momet (Nm) powinny posiadac te silniki? czy 0.2 0.3 Nm wystarczy do sprawnego poruszania ta maszyna ??

pzdr

[ Dodano: 2006-12-27, 12:10 ]
Widzę brak zainteresowania moim wcześniejszym problemem mniejsza z tym pytanie czy takie sterowanie sprawdzi się w tej maszynie płyta główna ze strony akcesoria.cnc sterowniki 4 sztuki SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku używa ktoś takiego sterowania w swoim ploterze termicznym ?? (oczywiście cała elektronika zrobiona własnoręcznie)

pzdr



Tagi:


dali
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 18 cze 2004, 10:56
Lokalizacja: Kalisz

#2

Post napisał: dali » 28 gru 2006, 09:59

Witam.

Jeśli chodzi o silniki to powinieneś zastosować cos większego od 0.3 Nm. najlepiej prąd na fazę około 1-1.5A.
Tylko wtedy budując sterownik ze strony francuza MM2001 musisz pamiętać ze tam maksymalny prąd można pociągnąć 1 A na silnik.
Mając silniki o większym poborze prądu będziesz musiał dorzucić moduł TURBO.

Dali


Autor tematu
marwel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 8
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2006, 09:07
Lokalizacja: Nowa Sól

#3

Post napisał: marwel » 28 gru 2006, 12:24

Witam dzięki za odpowiedz dali a odnośnie sterowania jak sądzisz, co będzie lepszym rozwiązaniem zastosować układ mm2001 + TURBO czy płyta główna z akcesoria.cnc i sterowniki ssk-b01 ??

pzdr


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#4

Post napisał: anoda » 28 gru 2006, 17:01

Ten sterownik MM2001 jest chyba właśnie przewidziany do wycinania skrzydeł ze styropianu - sterowanie "czteroosiowe" - dołożenie sterowników - step/dir wymagałoby chyba ingerencji w program sterownika.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#5

Post napisał: mawwo » 29 gru 2006, 19:17

Używam sterownik MM2001+4sterowniki (L297/L298 lub IMT901) bez ingerencji w program.
Praktycznie płytka MM2001 służy mi do sterowania temp drutu i komunikacja z komputerem , a sterowniki (L297/L298 lub IMT901) sterują silnikami krokowymi
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


dali
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 18 cze 2004, 10:56
Lokalizacja: Kalisz

#6

Post napisał: dali » 31 gru 2006, 08:43

Witam.
Używam sterownik MM2001+4sterowniki (L297/L298 lub IMT901) bez ingerencji w program.
Wojtek możesz zdradzić więcej szczegółów, w jaki sposób połączyłeś MM2001 ze sterownikami.
Może jakiś mały schemacik będzie miło podoba mi się takie rozwiązanie.

Pozdrawiam
Dali


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#7

Post napisał: mawwo » 01 sty 2007, 16:38

W MM2001 idzie 8 scieżek (step/dir x4) z LPT do procesora i tam właśnie podpinam sterowniki IMT901 . Na samej płytce MM2001 nie montuję układów ULN2803.
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


dali
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 18 cze 2004, 10:56
Lokalizacja: Kalisz

#8

Post napisał: dali » 02 sty 2007, 16:06

Witam.

Wojtek dzięki za informacje.
Mam jeszcze pytanko w sprawie podłączenia.Czy sygnały Step i Dir dąłeś przez opto?
A właśnie jak jeszcze podłączyłeś sygnał Enable.

Pozdrawiam
dali


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#9

Post napisał: mawwo » 05 sty 2007, 11:53

Step/Dir mam bez opto , a Enable wszystkich 4 sterowników razem spiete i przez opornik do masy lub +5V i włączmik ręczny.
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


Autor tematu
marwel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 8
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2006, 09:07
Lokalizacja: Nowa Sól

#10

Post napisał: marwel » 02 lut 2007, 13:52

witam wszystkich mam nadzieje ze ktos przeglada jeszcze ten temat ostatnio kupilem silniki do mojej wycinarki i mam pewien problem chcem zakupic wszystkie potrzebne czesci elektroniczne do zbudowania sterownika mm2001 i jest klopot mianowicie rezystory r1-r8 powinny byc dobrane indywidualnie do silnikow (obliczenie ze wzoru) ale aby wyliczyc potrzebne mi rezystory trzeba posiadac kilka danych o silnikach takich jak prad jakim jest zasilany silnik, nominalny prad na faze oraz dc motor power voltage (nawet niewiem coto znaczy) teoretycznie te dane powinny byc napisane na silniku ale u mnie niestety ich niema ;/ silniki kupilem na aukcji jedyne co onich wiem to, ze "wymiary39/39/38
dł.ośki 11mm ,średnica osi 5mm
masa ok 0,20kg
rezystancja 5,7 Ohm
prąd ok 0,8A
ok 0,3 Nm
1,8stopnia/krok
długość przewodu ok 20cm "

czy da sie jakos prawdzic brakujace mi dane ??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”