Ploter termiczny 4 osiowy - szerokość cięcia 2m

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Ploter termiczny 4 osiowy - szerokość cięcia 2m

#1

Post napisał: bartuss1 » 13 sty 2007, 20:36

I w końcu robię cos, co będzie pracowało dla mnie.
Ploter termiczny 4 osiowy o polu X1200 Y1300, długość drutu 2100
Obecnie w fazie składania ramy, bedzie skręcana z 4 elementów - boki z kompletnymi osiami XY iAB oraz stół i górne przęslo.
Docelowo napędy silniczki 1,9Nm i pasy zebate T5.
Prowadnice wzdłuzne WV16, pionowe WV 12, Łozyska typu LMUU.
Pstrykanie fotek trochę utrudnione ze względu na gabaryty, ale cos tam widać.
i jeszcze rysunek poglądowy.
Załączniki
termik element osi.JPG
termik element osi.JPG (34.26 KiB) Przejrzano 6796 razy
termik4 osie.JPG
termik4 osie.JPG (31.07 KiB) Przejrzano 6803 razy
termik poglądowy.JPG
termik poglądowy.JPG (14.64 KiB) Przejrzano 6805 razy


Obrazek Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 14 sty 2007, 01:49

Co będziesz robił tak dużym ploterem - okładał ściany budynków?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1303
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#3

Post napisał: KAJOS » 14 sty 2007, 06:04

A może będą strugane masowo gondole do podbojów nieba :http://www.bbc.co.uk/bristol/content/ma ... ery1.shtml bądż naśladownictwo http://www.wintechint.com.au/en/products.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#4

Post napisał: bartuss1 » 14 sty 2007, 09:39

rdzenie do skrzydeł i łopatek wiatraków a takze kopyta form :)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#5

Post napisał: Piotr Rakowski » 14 sty 2007, 09:46

Karramba!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#6

Post napisał: bartuss1 » 14 sty 2007, 10:46

Jeśli Twój program potrafi obsługiwac 5 osi to może przetestujemy, myslę jeszcze dołozyć stół obrotowy
najdalej za 2 miesiące ploter bedzie gotowy.

a z tymi scianami budynków to by nie było głupie - takie elementy na zakładkę albo na wpust likwidując mostek termiczny na łączeniu elementów.
glówne zastosowanie ma znaleźć przy rdzeniach skrzydeł do ultralekkich szybowców oraz owiewek motolotni itp - 2 osiowy tego nie zrobi a i gabaryty pola pracy są potrzebne.
Obrazek Obrazek


berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

#7

Post napisał: berzer » 14 sty 2007, 11:00

Kopyta do form? Do jakich form?

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#8

Post napisał: bartuss1 » 14 sty 2007, 11:33

chodzi o formy laminatowe - wszystko co związane z aerodynamiką.
Obrazek Obrazek


berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

#9

Post napisał: berzer » 14 sty 2007, 11:51

ue, fakt. zapomnialem, ze te spadajace samoloty musza z czegos byc zrobione ;) joke... spoko, zobaczymy jak bedzie dzialac :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6249
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#10

Post napisał: bartuss1 » 14 sty 2007, 13:12

no wiesz, niekoniecznie spadające, ale jako ciekawostkę pokaze ci samolot zrobiony całkowicie ze styroduru i laminowany

http://www.skypup.net/index2.htm
http://vulatalk.zdwebhosting.com/skypup1p/index.htm

lata tego kilkaset na swiecie.
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”