ploter termiczny 1100x500x200

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

ploter termiczny 1100x500x200

#1

Post napisał: bartuss1 » 19 wrz 2007, 17:35

W takcie przerwy w meczu postanowilem zbudowac sobie termika, takie maleństwo na standart płyte styropianu - os podłuzna na wałkach fi 25 i łozyskach SMA GUU-L a w pionie dwie prowadnice INA rozmiar 25 (takie mi sie ostały to wsadziłem).
napędy na 2 silniki krokowe 2Nm od kol Markcompa.
na fotkach coś widać :D
Załączniki
termik1100x500-3.JPG
termik1100x500-3.JPG (45.98 KiB) Przejrzano 1288 razy
termik1100x500-2.JPG
termik1100x500-2.JPG (41.51 KiB) Przejrzano 1299 razy
termik1100x500-1.JPG
termik1100x500-1.JPG (50.24 KiB) Przejrzano 1417 razy


Obrazek Obrazek

Tagi:


grafix_pracowni
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:27
Lokalizacja: Sieradz

#2

Post napisał: grafix_pracowni » 19 wrz 2007, 20:24

Fajny ploterek. Czy mogę prosić o zamieszczenie więcej szczegółowych zdjęć. Sam noszę się z planem zbudowania właśnie podobnego ploterka na 1 płytę sturoduru. Pozdrawiam.
Zbyszek

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 10 kwie 2005, 13:18
Lokalizacja: STALOWA WOLA W-WA
Kontakt:

#3

Post napisał: DZIKUS » 19 wrz 2007, 20:33

troche nielogiczne, ze na dluzsza os dano cieniutkie walki, a na krotsza kawal solidnych prowadnic - trzeba juz bylo je zostawic na przyszlosc do innej konstrukcji.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#4

Post napisał: bartuss1 » 19 wrz 2007, 20:40

DZIKUS pisze:troche nielogiczne, ze na dluzsza os dano cieniutkie walki, a na krotsza kawal solidnych prowadnic
a tak wyszło po prostu, wszak termikowi obojetne czy na walkach, ugiecie tyci tyci a o ochyleniu bramy nie ma co gadac bo to tylko drut i jako takich sil od cięcia tam nie ma,
prowadnice zas mają to do siebie ze jak napne drut to mi nie bedą rzęzić od obciązenia.

fotki ze składania będą jak sie toto troche posunie do przodu :D
co do szczegółów - na alledrogo mam prawie identiko ploter w projekcie.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

luber
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 17 mar 2007, 17:33
Lokalizacja: Pomorskie

#5

Post napisał: luber » 23 gru 2007, 19:50

I jak ,udało się go sprzedać?

mam zamiar zbudować podobną konstrukcję z aluminium i jeste ciekaw czy na 120cm oś X wystarczą wałki 10mm niepodparte.
Boje się o sztywność konstrukcii.
również napę paskiem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#6

Post napisał: bartuss1 » 23 gru 2007, 20:59

a w sumie zostawiłem go sobie, może na wiosne go wystawie, widocznie rynek w termikach sie już przesycił
10mm niepodparte ? zapomnij, to sie bedzie chwiac jak nie powiem co
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”