dzień dobry
kilka lat temu kupiłem wycinarke laserową sgh350 40w, obszar roboczy 40/40cm, od początku był z nią problem związany z tym, żę w prawym dolnym rogu traci moc i prawie nie tnie ani nie graweruje, mniej więcej jest to 20% obszaru roboczego. Czy można to jakoś wyregulować? Stól roboczy był troche nie równo ułożony, wypoziomowałem go i obszar w którym występuje usterka nieco sięzmniejszył, ale nadal występuje. Ogólnie sprzęt ma moc jak trzeba bez problemu tnie filc 3mm na poziomie mocy ok 18%, aż dochodzi do tego obszaru, gdzie traci praktycznie z 80% mocy. Co ciekawe zwiększenie prądu np do 60% nie wiele daje, efekt jest troche lepszy, ale nadal źle.
Prosze o jakieś wyjaśnienie dla zielonego w tym temacie
ploter sg-h 350 od nowości traci moc w dolnym rogu obszaru roboczego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: ploter sg-h 350 od nowości traci moc w dolnym rogu obszaru roboczego
To jest ploter CO2 z promieniem prowadzonym za pomocą luster, co praktycznie wyklucza inną przyczynę opisywanego problemu, niż czysto mechaniczną (np. krzywa prowadnica).spanker pisze: ↑11 mar 2025, 19:31dzień dobry
kilka lat temu kupiłem wycinarke laserową sgh350 40w, obszar roboczy 40/40cm, od początku był z nią problem związany z tym, żę w prawym dolnym rogu traci moc i prawie nie tnie ani nie graweruje, mniej więcej jest to 20% obszaru roboczego. Czy można to jakoś wyregulować? Stól roboczy był troche nie równo ułożony, wypoziomowałem go i obszar w którym występuje usterka nieco sięzmniejszył, ale nadal występuje. Ogólnie sprzęt ma moc jak trzeba bez problemu tnie filc 3mm na poziomie mocy ok 18%, aż dochodzi do tego obszaru, gdzie traci praktycznie z 80% mocy. Co ciekawe zwiększenie prądu np do 60% nie wiele daje, efekt jest troche lepszy, ale nadal źle.
Prosze o jakieś wyjaśnienie dla zielonego w tym temacie
Ludzie ustawiają geometrię lasera przy pomocy samoprzylepnej taśmy malarskiej, którą zasłaniają dane lustro i strzelając laserem patrzą gdzie wypali punkt (jest sporo opisów w necie). Możesz zrobić taki test w różnych położeniach karetki, bo jest to bardzo proste i naprawdę trudno w ten sposób cokolwiek zepsuć.