ploter sg-h 350 od nowości traci moc w dolnym rogu obszaru roboczego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
spanker
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

ploter sg-h 350 od nowości traci moc w dolnym rogu obszaru roboczego

Post napisał: spanker » 11 mar 2025, 19:31

dzień dobry

kilka lat temu kupiłem wycinarke laserową sgh350 40w, obszar roboczy 40/40cm, od początku był z nią problem związany z tym, żę w prawym dolnym rogu traci moc i prawie nie tnie ani nie graweruje, mniej więcej jest to 20% obszaru roboczego. Czy można to jakoś wyregulować? Stól roboczy był troche nie równo ułożony, wypoziomowałem go i obszar w którym występuje usterka nieco sięzmniejszył, ale nadal występuje. Ogólnie sprzęt ma moc jak trzeba bez problemu tnie filc 3mm na poziomie mocy ok 18%, aż dochodzi do tego obszaru, gdzie traci praktycznie z 80% mocy. Co ciekawe zwiększenie prądu np do 60% nie wiele daje, efekt jest troche lepszy, ale nadal źle.
Prosze o jakieś wyjaśnienie dla zielonego w tym temacie

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: ploter sg-h 350 od nowości traci moc w dolnym rogu obszaru roboczego

Post napisał: tuxcnc » 11 mar 2025, 20:03

spanker pisze:
11 mar 2025, 19:31
dzień dobry

kilka lat temu kupiłem wycinarke laserową sgh350 40w, obszar roboczy 40/40cm, od początku był z nią problem związany z tym, żę w prawym dolnym rogu traci moc i prawie nie tnie ani nie graweruje, mniej więcej jest to 20% obszaru roboczego. Czy można to jakoś wyregulować? Stól roboczy był troche nie równo ułożony, wypoziomowałem go i obszar w którym występuje usterka nieco sięzmniejszył, ale nadal występuje. Ogólnie sprzęt ma moc jak trzeba bez problemu tnie filc 3mm na poziomie mocy ok 18%, aż dochodzi do tego obszaru, gdzie traci praktycznie z 80% mocy. Co ciekawe zwiększenie prądu np do 60% nie wiele daje, efekt jest troche lepszy, ale nadal źle.
Prosze o jakieś wyjaśnienie dla zielonego w tym temacie
To jest ploter CO2 z promieniem prowadzonym za pomocą luster, co praktycznie wyklucza inną przyczynę opisywanego problemu, niż czysto mechaniczną (np. krzywa prowadnica).
Ludzie ustawiają geometrię lasera przy pomocy samoprzylepnej taśmy malarskiej, którą zasłaniają dane lustro i strzelając laserem patrzą gdzie wypali punkt (jest sporo opisów w necie). Możesz zrobić taki test w różnych położeniach karetki, bo jest to bardzo proste i naprawdę trudno w ten sposób cokolwiek zepsuć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”