Ploter plazmowy

Najwyższy czas na próbę budowy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2011, 21:52
Lokalizacja: Slaskie

Ploter plazmowy

#1

Post napisał: jedrysekjarek » 06 kwie 2019, 22:26

Realizacja marzenia ????

Zaczynamy.

Jakiś czas temu postanowiłem pobawić się silnikami krokowymi. Wiec zakupiłem sterownik wraz z silnikiem krokowym . Troszkę złomu się znalazło w warsztacie i tak powstała oś Z z uchwytem magnetycznym , oraz krańcówkami detekcji materiału, bazy i limitu.

Dane techniczne:
Silnik 2.1 Nm
Sprzęgło kłowe
Jednostronne łożyskowanie
Śruba trapezowa 14x4
Nakrętka z brązu
Wózki i prowadnica hiwin 15
Aluminium 10 mm
Głowica pływająca zrywalna
Czujniki indukcyjne Sn=1mm i Sn =3mm
Skok osi 115mm

Obrazek


Kolejnym moim krokiem jest budowa osi Y

To co mam i chciałbym wykorzystać:

Profile aluminiowe boscha 160x40 mm x 1800 mm
Płaskownik aluminiowy 160x10 x 1800 mm
Prowadnice, wózek NSK 35 o długości 1800mm

Jaki silnik krokowy kupić, pasek jeśli tak to jakie przełożenie ?? 3:1 ?? 5M 25mm ? czy listwa zębata moduł 1.5




Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2011, 21:52
Lokalizacja: Slaskie

Re: Ploter plazmowy

#2

Post napisał: jedrysekjarek » 19 kwie 2019, 09:50

Obrazek Powoli ale do przodu. Mam już namiastkę kolejnej osi. Ploter buduje od tyłu ale mam nadzieję że dzięki temu będę miał łatwiej wyznaczyć pole robocze maszyny. Kolejnym etapem będzie budowa przekładni pasowej 3M z przełożeniem 3:1 i naciągiem sprężynowym.

Awatar użytkownika

zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 102
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

Re: Ploter plazmowy

#3

Post napisał: zzzZZZ » 01 maja 2019, 17:02

cześć,
wygląda spoko, działaj dalej i wrzucaj foty.

a tak poza tym
- ten brakujący kawałek płaskownika poszedł na Zke ( jeśli nie to jaką masz szerokość Zki? będziesz w stanie mieścić arkusz o szerokości 1,5m? ) czy jakieś specjalne rozwiązanie konstrukcyjne?
Obrazek

- jak wykonywałeś otwory w płaskowniku?
- jakiej dokładności palonych elementów się spodziewasz ?
- jeden czy dwa silniki na bramę? sprzężone?
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe


Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2011, 21:52
Lokalizacja: Slaskie

Re: Ploter plazmowy

#4

Post napisał: jedrysekjarek » 02 maja 2019, 06:44

Prowadnica na osi Y ma długość 1950 mm. Całość będzie przycinania z zapasem do możliwości swobodnego cięcia arkusza o szerokości do 1500mm. Oś Z ma szerokość 160mm.
Plaskownik był wiercony na frezarce i fazowany pod śruby wpuszczane.

O dokładności palenia nie myślałem. Staram się wykonywać elementy dość precyzyjnie, czas pokaze jaki efekt uzyskam.
Na bramie 3 silniki, jeden na Ztke (2Nm), drugi na Y (4Nm i: 2:1) i 3 jako napęd wału do napędu X (? Nm i: ?)


Autor tematu
jedrysekjarek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2011, 21:52
Lokalizacja: Slaskie

Re: Ploter plazmowy

#5

Post napisał: jedrysekjarek » 13 maja 2019, 19:45

Szafa już gotowa na elektronikę


Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”