Ploter frezujący CNC

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Ploter frezujący CNC

#31

Post napisał: bonek87 » 09 lis 2017, 11:27

Witam szef wybrał maszynę infraform póki co wszystko działa. Głównie używana jest przy produkcji mebli tak więc obróbka różnego rodzaju płyt meblowych oraz drewna litego. Ploter jest na sterowaniu Mitsubishi wrzeciono mamy HSD o mocy 9 kW bardzo fajna jest klawiatura mitsubishi która zdecydowanie ułatwia pracę, gdyby ktoś miał pytania co do maszyn tego producenta to proszę pisać.



Tagi:


krysti20
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2018, 22:07

Re: Ploter frezujący CNC

#32

Post napisał: krysti20 » 20 wrz 2018, 10:46

bonek87 pisze:
09 lis 2017, 11:27
Witam szef wybrał maszynę infraform póki co wszystko działa. Głównie używana jest przy produkcji mebli tak więc obróbka różnego rodzaju płyt meblowych oraz drewna litego. Ploter jest na sterowaniu Mitsubishi wrzeciono mamy HSD o mocy 9 kW bardzo fajna jest klawiatura mitsubishi która zdecydowanie ułatwia pracę, gdyby ktoś miał pytania co do maszyn tego producenta to proszę pisać.
Witam.
Mam kilka pytań odnośnie maszyny infraform.
Jak wygląda sterowanie - na zdjęciach wygląda na skomplikowane, czy pracownik sobie poradzi ??
Jak wygląda szykowanie programów do rozkroju płyt ??
Szukam takiej maszyny, biorę też pod uwagę kimlę, infotec oraz seron.


bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Ploter frezujący CNC

#33

Post napisał: bonek87 » 20 wrz 2018, 15:53

Witam na tej maszynie szkoliłem pracowników którzy nigdy nie mieli styczności z cnc i zajęło mi to kilka godzin (obsługa sterowania mitsubishi) czyli to co operator musi potrafić aby obsługiwać maszynę. Bardzo dużym atutem jest ta klawiatura cnc która zdecydowanie ułatwia prace. Co do szykowania programu to jak ktoś już pracował na jakimś programie cad,cam to nie będzie miał problemu ale jak ktoś jest całkowicie świeży to tak z 2 dni szkolenia potrzeba. Program zw3d ma bardzo dużo możliwość tak więc opanowanie go w pełni może trochę zając ale jak na program który dostaliśmy w cenie maszyny no to bajka. Bo infotec czy kimla to proponowali bardzo proste programy i aby chcieć coś lepszego to należało słono dopłacić. W cenie maszyny mieliśmy 3 dni szkolenia, dwa dni to szkolenia cad,cam a jeden dzień to szkolenia z obsługi maszyny właśnie. A jak coś zapomnisz z szkolenia to nie ma problemu bo zawsze mogą sie połączyć z maszyną i ci coś wyjaśnić, pokazać. A jak będziesz miał jakieś pytanie z zw3d to możesz dzwonić do nich albo bezpośrednio do zw3d bo z tego co pamiętam to w cenie jest roczne wsparcie zw3d które póki co działa dłużej :P. Ploter jest już po gwarancji póki co jeszcze nic nie było przy nim robione tak więc sprawdza się dobrze. My także rozważaliśmy kimle i infoteca ale po testach wybór padł na infraform z racji sterowania, precyzji pracy i podejścia firmy do klienta, cena też była fajna bo mimo drogiego sterowania nie odbiegała od konkurencji. A seron to póki co jeszcze chyba nie ta liga z racji bardzo ubogiego sterowania, opinie na forum także jakoś nie przemawiają za nimi.


krysti20
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2018, 22:07

Re: Ploter frezujący CNC

#34

Post napisał: krysti20 » 20 wrz 2018, 21:47

bonek87 pisze:
20 wrz 2018, 15:53
Witam na tej maszynie szkoliłem pracowników którzy nigdy nie mieli styczności z cnc i zajęło mi to kilka godzin (obsługa sterowania mitsubishi) czyli to co operator musi potrafić aby obsługiwać maszynę. Bardzo dużym atutem jest ta klawiatura cnc która zdecydowanie ułatwia prace. Co do szykowania programu to jak ktoś już pracował na jakimś programie cad,cam to nie będzie miał problemu ale jak ktoś jest całkowicie świeży to tak z 2 dni szkolenia potrzeba. Program zw3d ma bardzo dużo możliwość tak więc opanowanie go w pełni może trochę zając ale jak na program który dostaliśmy w cenie maszyny no to bajka. Bo infotec czy kimla to proponowali bardzo proste programy i aby chcieć coś lepszego to należało słono dopłacić. W cenie maszyny mieliśmy 3 dni szkolenia, dwa dni to szkolenia cad,cam a jeden dzień to szkolenia z obsługi maszyny właśnie. A jak coś zapomnisz z szkolenia to nie ma problemu bo zawsze mogą sie połączyć z maszyną i ci coś wyjaśnić, pokazać. A jak będziesz miał jakieś pytanie z zw3d to możesz dzwonić do nich albo bezpośrednio do zw3d bo z tego co pamiętam to w cenie jest roczne wsparcie zw3d które póki co działa dłużej :P. Ploter jest już po gwarancji póki co jeszcze nic nie było przy nim robione tak więc sprawdza się dobrze. My także rozważaliśmy kimle i infoteca ale po testach wybór padł na infraform z racji sterowania, precyzji pracy i podejścia firmy do klienta, cena też była fajna bo mimo drogiego sterowania nie odbiegała od konkurencji. A seron to póki co jeszcze chyba nie ta liga z racji bardzo ubogiego sterowania, opinie na forum także jakoś nie przemawiają za nimi.
Seron wypada najkorzystniej cenowo - ale sterowanie maszyny to chyba chińczyk.
Co do wycinania na maszynie to będzie tylko rozkrój płyt oraz wiercenie otworów, żadne 3d jak na razie.
W przyszłym tygodniu będę miał przedstawiciela z Infoteca, na targach oglądalem Kimlę, Serona oraz Infoteca.
Jak zobaczyłem panel sterowania mitsubishi to trochę się przeraziłem :)
Czy twoja maszyna ma vaccum - jak tak to jakiej mocy??
Oraz jak długo mniej więcej trwa wymiana narzędzia.
Będę sporo pracował na pasach płyt wiórowych oraz mniejszych formatkach.
Maszyna będzie musiała powiercić 4 otworów fi 10 jeden fi 12 a następnie wyciąć z formatki 65cmx65cm odpowiedni kształt i tak z 200 formatek będzie do obróbki na jeden rzut. Teraz się zastanawiam jak pracować na takiej maszynie.
Czy układać po jednej obróbka i nowa formatka na stół. Czy np poukładać z 4 szt praca maszyny i nowy załadunek formatek.


bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Ploter frezujący CNC

#35

Post napisał: bonek87 » 21 wrz 2018, 09:18

Tak jak mówiłem tego panelu nie ma sie co bać wszystko jest bardzo łatwe w obsłudze i nawet jak " konia" tam postawisz to będzie w stanie to ogarnąć :) Wszystko jest oczywiście w języku Polskim jak w sterowaniu tak i w zw3d. Mamy pompę beckera 250 i stół podzielony na 12 sekcji a stół jest hybrydowy tak więc mamy tez jeszcze rowki teowe do mocowania mechanicznego. Sama wymiana narzędzia trwa 3-4 sekund. Jak elementy wycinane będą z formatek 65*65 i będą duże tak aby pompa była w stanie je trzymać to ja bym rozłożył je na całym stole tyle ile się da. bo operator w czasie jak maszyna będzie pracować będzie mógł robić coś innego np przygotowywać kolejne elementy do obróbki. My mamy pole robocze 3*2 to takich formatek(65*65) wejdzie 12 na raz czyli by wyszło 17 cykli aby zrobić 200 formatek. Pamiętaj ze takiej maszyny nie kupuje sie tylko pod jedno zlecenie tak więc im maszyna jest bardziej uniwersalna tym lepiej a możliwość pracy w 3d prędzej czy później na pewno sie przyda. W kimli chcieli za to dopłaty 5 tys zł a program który był w infotecu na starcie nie nadawał sie do obróbki 3d za bardzo, a za zw3d to chcieli chyba 14 tys dopłaty.


krysti4
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 24 sty 2011, 21:19
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Ploter frezujący CNC

#36

Post napisał: krysti4 » 23 wrz 2018, 11:58

bonek87 pisze:
21 wrz 2018, 09:18
Tak jak mówiłem tego panelu nie ma sie co bać wszystko jest bardzo łatwe w obsłudze i nawet jak " konia" tam postawisz to będzie w stanie to ogarnąć :) Wszystko jest oczywiście w języku Polskim jak w sterowaniu tak i w zw3d. Mamy pompę beckera 250 i stół podzielony na 12 sekcji a stół jest hybrydowy tak więc mamy tez jeszcze rowki teowe do mocowania mechanicznego. Sama wymiana narzędzia trwa 3-4 sekund. Jak elementy wycinane będą z formatek 65*65 i będą duże tak aby pompa była w stanie je trzymać to ja bym rozłożył je na całym stole tyle ile się da. bo operator w czasie jak maszyna będzie pracować będzie mógł robić coś innego np przygotowywać kolejne elementy do obróbki. My mamy pole robocze 3*2 to takich formatek(65*65) wejdzie 12 na raz czyli by wyszło 17 cykli aby zrobić 200 formatek. Pamiętaj ze takiej maszyny nie kupuje sie tylko pod jedno zlecenie tak więc im maszyna jest bardziej uniwersalna tym lepiej a możliwość pracy w 3d prędzej czy później na pewno sie przyda. W kimli chcieli za to dopłaty 5 tys zł a program który był w infotecu na starcie nie nadawał sie do obróbki 3d za bardzo, a za zw3d to chcieli chyba 14 tys dopłaty.
Wymiana narzędzia 3-4 sekundy z przejazdem w miejsce wymiany czy tylko sama zmiana narzędzia??
Co do czyszczenia stołu po wycinaniu - czy za każdym razem jest to konieczne?? Wystarczy odmuchanie czy trzeba odciągiem wszystko zassać??
W tej chwili na wycinaniu płyt wiórowych i wierceniu pracuje u mnie 4 pracowników.
Dwóch pracuje na pile formatowej, jeden na pile taśmowej oraz jeden wierci elementy. Zastanawiam jakie oszczędności mogę uzyskać kupując taką maszynę. Na pewno nie wszystko będę robił na CNC. Pojedyncze sztuki które mam w zamówieniach też będę musiał raczej ciąć i wiercić tradycyjnie. Idea jest taka że zaoszczędzony czas pracownika chcę przeznaczyć na montaż.
Możesz po krotce opisać jak u Was cnc usprawniło realnie pracę??

Jakimi narzędziami pracujesz i jak z ich trwałością oraz ceną ??


nicek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 114
Rejestracja: 06 kwie 2011, 23:00
Lokalizacja: Polska

Re: Ploter frezujący CNC

#37

Post napisał: nicek » 23 wrz 2018, 19:22

Nie wiem jak jest w innych maszynach ale w maszynach Kimla jest wszystko wbudowane w system sterowania.
CAD, CAM, NESTING i CNC
Tu jest film jak to działa, co prawda w tym przykładzie jest na laser ale dla frezarek jest identycznie:


bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Ploter frezujący CNC

#38

Post napisał: bonek87 » 24 wrz 2018, 15:52

Przejazd od początku maszyny na sam koniec oddanie narzędzia pobranie nowego to ok 8s. My przedmuchujemy stół co któraś płytę zajmuje to kilka sekund. Pracujemy na narzędziach firmy cmt ceny są ok a trwałość nie ma jakoś problemu to jest firma która chyba typowo się specjalizuje w narzędziach do drewna. Do obsługi maszyny wystarczy 1 osoba chyba ze będziesz wycinał z dużych arkuszy no to wtedy 2 osoba będzie potrzebna na załadunek jedynie. Czyli chłopaki robią załadunek w 2 osoby potem operator dosuwa do baz odpala program i może robić coś innego a po zakończonym programie zbiera wycięte elementy odkłada na palety i woła 2 osobę do pomocy przy załadunku kolejnej płyty.No chyba ze będą na tyle małe formatki że będzie wstanie sam to na maszynę założyć to wtedy wystarczy 1 osoba. Oszczędności są bardzo duże bo wrzucasz cała płyty i nie bawisz sie juz w formatowanie tego, tylko robi to za ludzi maszyna + jeszcze robi otwory czyli dostajesz gotowy element do montażu ewentualnie do oklejenia. U nas w okolicy juz prawie każdy zakład ma maszynę cnc bo raz ze produkcja idzie szybciej, a dwa jest robiona z większa precyzją oraz z zdecydowanie większa powtarzalnością. A jak wiemy na rynku pracy ludzi nie przybywa tak więc chcąc nie chcąc trzeba iść w maszyny. A dobra maszyna nie ma kaca, nie ma urlopu a przede wszystkim nie ucieknie nam pracować do konkurencji czy tez gdzieś zagranice :p

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”