Ploter 3 osiowy 1100*2200*220 rama metalowa skręcana...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
jorj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 20 cze 2007, 10:42
Lokalizacja: Lwow

Ploter 3 osiowy 1100*2200*220 rama metalowa skręcana...

#1

Post napisał: jorj2 » 21 lip 2010, 15:55

Ploter 3 osiowy 1100*2200*220 rama metalowa skręcana , mój pierwszy projekt...
Rozmiar ramy 1200*2600*1000, element łonczoncy taury 300*300*25, taury 160mm.
Prowadnice liniowe THK SR20V2S 4st. osie X,Y, śruby NSK W2513W-10DX-C3Z kulowe osie X już kupione...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o komentarz.
Pozdrawiam...



Tagi:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#2

Post napisał: smouki » 21 lip 2010, 18:24

mam rozumieć że to jest sama podstawa? jedna oś? wziąłeś sobie za punkt honoru żeby nie użyć spawarki? nie neguję założenia, ciekawy projekt, ale cała konstrukcja wygląda bardzo pancernie i sztywno, ale cała konstrukcja ma sztywność taką jaką mają te dwa ostanie teowniki pod prowadnicami, więc nie za bardzo rozumiem całej reszty? Błagam cię wyjaśnij mi, chcę zrozumieć (nie naśmiewam się, bo może to tak wyglądać)
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


Autor tematu
jorj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 20 cze 2007, 10:42
Lokalizacja: Lwow

#3

Post napisał: jorj2 » 21 lip 2010, 20:11

Witam smouki
Tak to jest sama podstawa, jedna oś.
Nie mogę spawać bo u nas nie ma gdzie wypalić tako konstrukcje.
Odnośnie konstrukcja wygląda bardzo pancernie i sztywno waga = 600kg sztywnosc to raczej +.
smouki Cytat ale cała konstrukcja ma sztywność taką jaką mają te dwa ostanie teowniki pod prowadnicami raczej na odwrót dwa teowniki pod prowadnicami majo sztywność taką jak cała konstrukcja, a konstrukcja est dosyć sztywną.
I est esce eden problem Musę calosc wnieść na drugie piętro .

Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#4

Post napisał: smouki » 21 lip 2010, 20:34

a dokładniej: brama będzie jeździła po prowadnicach na tym najwyższym teowniku tak? cała konstrukcja może sama w sobie jest sztywna, ale sztywność bramy to te dwie pionowe ścianki od teowników pod prowadnicami, moim zdaniem to jest słabe ogniwo
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 277
Rejestracja: 21 lis 2006, 12:22
Lokalizacja: Polkowice

#5

Post napisał: Seemann » 21 lip 2010, 21:54

Dwuteownik 160 ma ścianke tylko 6mm (wymiar S), wszystkie teowniki i elementy łączące będą frezowane?

Obrazek


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#6

Post napisał: ezbig » 21 lip 2010, 22:13

smouki ma rację. Ta podstawa jest trochę przeszacowana w stosunku do góry z prowadnicami. 600 kg - może lepiej kupić płytę kamienną, jak tylko o wagę chodzi, albo wylać z betonu. Zwróć uwagę na "kołyskę" jaka tu może powstać jak brama będzie równie masywna.
Załączniki
frez.jpg
frez.jpg (25.08 KiB) Przejrzano 2435 razy


Autor tematu
jorj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 20 cze 2007, 10:42
Lokalizacja: Lwow

#7

Post napisał: jorj2 » 22 lip 2010, 10:29

smouki1. Tak brama będzie jeździła po prowadnicach na tym najwyższym teowniku.
2. Cytat te dwie pionowe ścianki od teowników pod prowadnicami, moim zdaniem to jest słabe ogniwo tutaj mas racje...

Seemann Tak teowniki będą frezowane , elementy łączące będą szlifowane...

ezbig Pisałem ze podstawę muzę wniesc na 2 piętro, musi byc skręcana. Brama z osprzętem będzie z aluminium maximum 100kg .

A teraz kilka pytań:
1. Konstrukcja zwykłej bramy ruchomej wysokiej na 600-700mm jest bardziej stabilna ?
2. Cytat "kołyskę" jaka tu może powstać masa wrzeciona, prowadnic, sruby i 2 płytek aluminium to ok 18kg , cy to rozkolysze konstrukcje?

[/i]


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#8

Post napisał: ezbig » 22 lip 2010, 10:49

jorj2 pisze: A teraz kilka pytań:
1. Konstrukcja zwykłej bramy ruchomej wysokiej na 600-700mm jest bardziej stabilna ?
2. Cytat "kołyskę" jaka tu może powstać masa wrzeciona, prowadnic, sruby i 2 płytek aluminium to ok 18kg , cy to rozkolysze konstrukcje?
[/i]
1. Bardziej stabilna niż co? Jeden rysunek wart 1000 słów :)
2. Może kołyski nie będzie, ale nie jestem pewien co do podatności na drgania tego fragmentu podczas obróbki. Dla przykładu, mam chińską, całkiem masywną wiertarkę, i jej słabym punktem jest cienka kolumna. Co z jej masywności, jak stoi na cienkiej kolumnie (i drga przy ciężkich wierceniach).

Nie wiem dlaczego tak komplikujesz sobie życie z tymi 2-teownikami. Skoro nie są frezowane to to szlifowanie łączników niewiele pożytku ci przyniesie. Ja bym zrobił to z profili zamkniętych i wtedy będą tu zbędne.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#9

Post napisał: smouki » 22 lip 2010, 16:58

jorj2 pisze:cy to rozkolysze konstrukcje?
kołyska w tym sensie, że zależy od tego jak szybka będzie maszyna, nie wiemy nic o napędzie, jeśli będzie szybka, to pomyśl co się stanie przy nagłym nawrocie o 180 stopni, wiesz co to jest bezwładność?nagle zatrzymana taka masa na mili sekundę i nawrót w drugą stronę, gdzieś ta energia musi się podziać i podzieje się ona właśnie na kołysaniu ścianek teownika
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


Autor tematu
jorj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 20 cze 2007, 10:42
Lokalizacja: Lwow

#10

Post napisał: jorj2 » 26 lip 2010, 11:42

smouki napęd os X YASKAWA SGMAH-08AAF41D AC SERVO MOTOR 750W
os Y 2 YASKAWA SGMAH-08AAF41D AC SERVO MOTOR 750W
os Z YASKAWA AC SERVO MOTOR SGMAS-04ACA61 400W



http://www.mechmate.com/forums/showthre ... stcount=11
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 20:28 przez jorj2, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”