pliki DXF w heidenhain

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

pliki DXF w heidenhain

#1

Post napisał: rollaz » 27 mar 2012, 20:16

Witam
Czy pliki DXF działają pod sterowaniem HEIDENHAIN czy tylko pod SMART?
Pozdrawiam


Fachman

Tagi:

Awatar użytkownika

arturoglobo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 170
Rejestracja: 18 kwie 2010, 08:29
Lokalizacja: łódzkie

#2

Post napisał: arturoglobo » 27 mar 2012, 20:28

witam z tego co wiem to raczej nie


figofago
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 70
Rejestracja: 10 gru 2008, 22:36
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: pliki DXF w heidenhain

#3

Post napisał: figofago » 27 mar 2012, 20:46

rollaz pisze:Witam
Czy pliki DXF działają pod sterowaniem HEIDENHAIN czy tylko pod SMART?
Pozdrawiam

Jak sobie przypominam przy zakupie maszyny na HH530 była możliwość dokupienia opcji pracy z DXF. Kto nie wykupił to pewnie nie ma tej opcji.
przypuszczam, że istnieje możliwość rozszerzenia funkcjonalności na DXF, na ale trzeba zapłacić.


klakson_PL
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 06 lis 2007, 11:15
Lokalizacja: Polska

#4

Post napisał: klakson_PL » 27 mar 2012, 22:36

Tak jak mówi figofago jest to opcja dodatkowa, oczywiście płatna. Jeżeli nie macie cad-a no to warto dokupić. Nie da się tu nic zaczarować, bo to nie jest jakoś tam zabezbieczone, ale dogrywane dodatkowo do softu Heidenhain-a. Cena około 850 euro. Format jaki akceptuje to Autocad R12, czyli tylko linie, okręgi i łuki, żadnych polilini i splajnów. Myślę, że lepiej kupić sobie jakiegoś taniego cad-a, będzie to większy pożytek, niż format Autocada z 1992 roku.


Autor tematu
rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#5

Post napisał: rollaz » 28 mar 2012, 08:59

Myśmy zakupili ta opcje DXF ale moje pytanie brzmi czy pracuje to pod samym Heidenhain czy tylko pod dodatkowym modułem SMART (Smart to taki moduł dla początkujących)
Fachman


Loser
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 242
Rejestracja: 06 lip 2007, 21:27
Lokalizacja: Nienack

#6

Post napisał: Loser » 29 mar 2012, 05:53

Nie wiem jak to działa na maszynie (niestety nie mam tej opcji), na symulatorze robisz to w ten sposób że obrabiasz rysunek w smarcie (ja zapisywałem tabele z otowrami), a potem możesz zapisane tabele wykorzystywać w programach .h. Przykładowo wywołujesz cykl wiercenia potrem sel pattern "nazwa tabeli" i na końcu cycl call pat, podejrzewam że tabela musi być zapisana w tym samym folderze co program.


koscielok
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2017, 10:10
Lokalizacja: Myślenice

#7

Post napisał: koscielok » 21 paź 2017, 10:43

Witam, mam pytanie odnośnie konwersji dxf-ów w wersji shareware iTNC530, mam plik, kilka konturów zapisanych jako podprogramy, gdy próbuję odpalić je w trybie pracy, pokazuje animację trzech programów osobno, po czym kończy na najbardziej zewnętrznym konturze. Chciałbym się dowiedzieć, co robię źle, i jak ten kod dobrze zaadresować - wiem, że da się też z opcją Select CNT, ale też się to nie udaje.
Załączniki
swim.jpg
lista.jpg
edyt.jpg
wywolanie.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”