Planowanie powierzchni czołowej na tokarce z Ra 0,4

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
mechanix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Planowanie powierzchni czołowej na tokarce z Ra 0,4

Post napisał: mechanix » 14 paź 2024, 22:20

Mam prawdopodobnie naiwne pytanie dotyczące planowania powierzchni czołowej - czy można uzyskać chropowatość rzędu Ra 0,4 na całej powierzchni czołowej, tak jak na tym szkicu, również blisko osi obrotu? Wydaje mi się, że ze względu na małą prędkość obwodową jest to niewykonalne, ale prosiłbym op opinie bardziej doświadczonych ludzi. Materiał - stal 1.4301 lub S237 JR, w zależności od możliwości wykonania.

Dziękuję za poświęcony czas!

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Planowanie powierzchni czołowej na tokarce z Ra 0,4

Post napisał: RomanJ4 » 14 paź 2024, 22:46

mechanix pisze:czy można uzyskać chropowatość rzędu Ra 0,4 na całej powierzchni czołowej, tak jak na tym szkicu, również blisko osi obrotu? Wydaje mi się, że ze względu na małą prędkość obwodową jest to niewykonalne, ale prosiłbym op opinie bardziej doświadczonych ludzi.

przy stałych obrotach mało wykonalne, musiałyby się odwrotnie proporcjonalnie do średnicy zwiększać by utrzymać Vc
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mechanix

Post napisał: mechanix » 15 paź 2024, 07:17

RomanJ4 pisze:
14 paź 2024, 22:46
mechanix pisze:czy można uzyskać chropowatość rzędu Ra 0,4 na całej powierzchni czołowej, tak jak na tym szkicu, również blisko osi obrotu? Wydaje mi się, że ze względu na małą prędkość obwodową jest to niewykonalne, ale prosiłbym op opinie bardziej doświadczonych ludzi.

przy stałych obrotach mało wykonalne, musiałyby się odwrotnie proporcjonalnie do średnicy zwiększać by utrzymać Vc
Ok, a przy zmiennych obrotach? Czy to w ogole wykonalne?

Czy moge dac dwa znaki chropowatosci - Ra 0,4 przy krawedzi powierzchni i np Ra 0,8 blizej srodka? Ja wiem, to wyglada glupio, ale czy jest dopuszczalne?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 15 paź 2024, 07:29

RomanJ4 pisze:

A kto obrabia powierzchnię czołową na stałych obrotach ? :)

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
mechanix

Post napisał: mechanix » 15 paź 2024, 11:14

WZÓR pisze:
15 paź 2024, 07:29
RomanJ4 pisze:

Mariusz.
Mariusz, czyli uwazasz to za wykonalne?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 15 paź 2024, 12:41

mechanix pisze:
15 paź 2024, 11:14
WZÓR pisze:
15 paź 2024, 07:29
RomanJ4 pisze:

Mariusz.
Mariusz, czyli uwazasz to za wykonalne?
..... , przy zastosowaniu odpowiedniego narzędzia i obrotów myślę , że tak ( obróbka superfinish).

To znalazłem w necie:

Superfinish to dogładzanie oscylacyjne (dogładzanie krótkoskokowe) – metoda wygładzającej, dzięki której uzyskuje się gładkość 11 ÷ 14 klasy chropowatości (Rz 0,4 ÷ 0,01).

Dogładzanie podobnie jak gładzenie przeprowadza się przy pomocy narzędzi ściernych. Do obróbki żeliwa, obróbki wykończającej stopów aluminium używany jest węglik krzemu (SiC), czyli karborund, a do obróbki stali, stopów miedzi oraz obróbki zgrubnej używa się stopów aluminium. W procesie dogładzania wygładza się tylko obszar chropowatości powierzchni pozostawionej po poprzedniej obróbce.

Proces dogładzania charakteryzuje się złożeniem przynajmniej trzech ruchów, z czego co najmniej jeden jest oscylacyjny. Obróbka polega na usuwaniu pików chropowatości dzięki czemu można uzyskać nawet Ra0,01μm.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 15 paź 2024, 12:45

mechanix pisze:Mariusz, czyli uwazasz to za wykonalne?

W pojedynczych przypadkach, nawet na konwencjonalnej tokarce, mało chropowatą powierzchnię można uzyskać przez dogniatanie kulką, kierunek osiowy czy promieniowy nie ma znaczenia,

Ale, choć prosty zabieg wykonywany na tokarce, to de facto nie skrawanie...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mechanix

Post napisał: mechanix » 15 paź 2024, 13:52

RomanJ4 pisze:
15 paź 2024, 12:45
mechanix pisze:Mariusz, czyli uwazasz to za wykonalne?

W pojedynczych przypadkach, nawet na konwencjonalnej tokarce, mało chropowatą powierzchnię można uzyskać przez dogniatanie kulką, kierunek osiowy czy promieniowy nie ma znaczenia,

Ale, choć prosty zabieg wykonywany na tokarce, to de facto nie skrawanie...
DZiekuje za wszystkie odpowiedzi, to bardzo ciekawe punkty widzenia. Chodzi mi jednak o samo toczenie, nawet na obrabiarce CNC.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 15 paź 2024, 13:57

Myślę że samym toczeniem się nie da nawet przy zmiennej prędkości, bo na środku potrzebowałbym nieskończenie dużej prędkości. A nigdy jej tam nie będzie, więc środek zawsze będzie się odróżniał od reszty.

Autor tematu
mechanix

Post napisał: mechanix » 16 paź 2024, 08:25

atom1477 pisze:
15 paź 2024, 13:57
Myślę że samym toczeniem się nie da nawet przy zmiennej prędkości, bo na środku potrzebowałbym nieskończenie dużej prędkości. A nigdy jej tam nie będzie, więc środek zawsze będzie się odróżniał od reszty.
Brzmi logicznie, ale mi chodzi o wykonalnosc takiego przedmiotu. Punkt z osi obrotu bedzie sie odroznial, racja, zalozmy ze ten punkcic moge usunac albo nie zwracam na niego uwagi. Zaraz obok osi obrotu, dajmy 0,5-1mm, nie bede potrzebowal nieskonczonej predkosci. Uda sie to zrobic toczeniem, czy nie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”