Pilne! Jak podłączyć sterownik do płyty, silnik i zasilacz .

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
bastian28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 52
Rejestracja: 23 cze 2012, 00:52
Lokalizacja: Zyrardow

Pilne! Jak podłączyć sterownik do płyty, silnik i zasilacz .

#1

Post napisał: bastian28 » 14 gru 2013, 19:28

Witam.
Mam silnik VEXTA ORIENTAL A3727-9412 2PH 1.8/STEP DC 4A .75OHM i nie mogę znalezć danych o jego mocy.
Postanowiłem sam zmierzyć jego siłę gdyż muszę wiedzieć czy nada mi się na Ztkę , na dniach chciałem ruszyć wreszcie ze składaniem mojej maszynki :razz:
Zakupiłem okazyjnie sterownik jak i płytę główną i tu strzeliłem sobie ZONKA, jak się okazało płyta posiada wejścia tylko na sygnały STEP i DIR bez ENABLE :cry: na razie musi zostać
I tu mam pierwsze problemy mianowicie:
1. Czy wejścia sterownika PUL to to samo co STEP ?
2. Np. DIR na dwa wejścia + i - w sterowniku czy na minus dać GND z płyty.
3. Czy jeśli silnik ma 4A a na sterowniku ustawię na 4.2A to nie zaszkodzi.
4. I jeszcze czy zasilacz jaki posiadam 27.6V i 4.5A mogę podłączyć do sterownika bez szkody dla niego , niby jest 5A-mperowy i do 48VDC ale zasilacz impulsowy stabilizowany.
5. Ponoć istnieje jakiś sposób by jednak dało się na mojej płycie uzyskać sygnał ENABLE.
To na razie chyba wszystko, proszę wytłumaczcie mi jak to wszystko podłączyć łopatologicznie, jak chłopu na polu . Niestety w elektronice jestem noga i im więcej o tym czytam tym bardziej głupieje, a chciałbym wreszcie ruszyć z miejsca. Będę bardzo wdzięczny i podzielę się informacją po pomiarach siły silnika, by potomni nie musieli przechodzić tego co ja :cry:

Byłbym zapomniał mianowicie silnik jest 8 przewodowy, jak go kupiłem był już po parowany, na cztery pary. Łącząc je ze sobą i obracając silnikiem znalazłem z tych czterech dwie pary na które silnik stawia opór, czy jest to obojętne jak podepnę kable z par pod sterownik chodzi o + i -
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek



Tagi:


etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 519
Rejestracja: 24 lut 2008, 12:40
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Pilne! Jak podłączyć sterownik do płyty, silnik i zasila

#2

Post napisał: etet100 » 14 gru 2013, 20:41

Mam silnik VEXTA ORIENTAL A3727-9412 2PH 1.8/STEP DC 4A .75OHM i nie mogę znalezć danych o jego mocy.
Postanowiłem sam zmierzyć jego siłę gdyż muszę wiedzieć czy nada mi się na Ztkę , na dniach chciałem ruszyć wreszcie ze składaniem mojej maszynki :razz:
Zakupiłem okazyjnie sterownik jak i płytę główną i tu strzeliłem sobie ZONKA, jak się okazało płyta posiada wejścia tylko na sygnały STEP i DIR bez ENABLE :cry: na razie musi zostać
I tu mam pierwsze problemy mianowicie:
1. Czy wejścia sterownika PUL to to samo co STEP ?
Tak. Tu jest jakiś dziwny manual do tego sterownika:

http://www.thanksbuyer.com/download/TB6600.pdf
2. Np. DIR na dwa wejścia + i - w sterowniku czy na minus dać GND z płyty.
Tak by wychodziło. Przynajmniej w przypadku tej płyty głównej bo na innych bywa inaczej.


3. Czy jeśli silnik ma 4A a na sterowniku ustawię na 4.2A to nie zaszkodzi.
Zacznij od mniejszego prądu a potem zwiększaj. Sprawdzaj czy silnik się nie grzeje. Moim zdaniem nie zaszkodzi.
4. I jeszcze czy zasilacz jaki posiadam 27.6V i 4.5A mogę podłączyć do sterownika bez szkody dla niego , niby jest 5A-mperowy i do 48VDC ale zasilacz impulsowy stabilizowany.
Ja bym podłączył. Ale na podstawie swoich doświadczeń z wybuchającymi układami L298 radzę na początek stosować możliwie najniższe dopuszczalne napięcie. Niby ten sterownik ma lepsze zabezpieczenia ale kto go tam wie.
5. Ponoć istnieje jakiś sposób by jednak dało się na mojej płycie uzyskać sygnał ENABLE.
Ciężko po tych 2 zdjęciach stwierdzić co to za cudo. To może być kwestia wlutowania złącz enable których nie ma a może być coś wiecej.
Byłbym zapomniał mianowicie silnik jest 8 przewodowy, jak go kupiłem był już po parowany, na cztery pary. Łącząc je ze sobą i obracając silnikiem znalazłem z tych czterech dwie pary na które silnik stawia opór, czy jest to obojętne jak podepnę kable z par pod sterownik chodzi o + i -
Jak podłączysz odwrotnie to najwyżej będzie kręcił w przeciwnym kierunku niż sobie wymarzyłeś.


Autor tematu
bastian28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 52
Rejestracja: 23 cze 2012, 00:52
Lokalizacja: Zyrardow

#3

Post napisał: bastian28 » 14 gru 2013, 21:37

Witam.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc, naturalnie punkcik się należy :wink:
Właśnie sprawdziłem i jest poprowadzona ścieżka na płycie do Enable może faktycznie trzeba tylko wlutować złącze. Gdzieś kiedyś słyszałem że sygnał Enable można uzyskać podłączając się pod wyjścia dla krańcówek na płycie. Tu jest link do aukcji z ową płyta Płyta główna
Musze się przyznać że już dziś była próba podłączenia zasilacza do sterownika, i nic się nie stało w chwili odpalania zasilacza silnik reaguje małym skokiem wirnika.
Teraz trzeba by było pod płytę się podpiąć, a więc z tego co zrozumiałem mam połączy wszystkie ( - ) sygnałów sterownika do GND na płycie a + odpowiednio do każdego sygnału.


etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 519
Rejestracja: 24 lut 2008, 12:40
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

#4

Post napisał: etet100 » 14 gru 2013, 22:03

Właśnie sprawdziłem i jest poprowadzona ścieżka na płycie do Enable może faktycznie trzeba tylko wlutować złącze. Gdzieś kiedyś słyszałem że sygnał Enable można uzyskać podłączając się pod wyjścia dla krańcówek na płycie.


Ciekawa teoria. Informacje z krańcówek lecą w przeciwnym kierunku (do komputera) i nie bardzo widzę jak by to miało działać. Można się wpiąć na różne sposoby w którąś z nieużywanych linii portu lpt. Można też jako enable użyć sygnały step lub dir z 4 osi (jeśli nie jest używana). Ale przede wszystkich sprawdziłbym czy to jednak nie jest po prostu brak gniazda. Nawiasem mówiąc opis aukcji sugeruje, że te sygnały enable są i działają. Proponowałbym zwrócić się do sprzedawcy z tym problemem.
Tu jest link do aukcji z ową płyta Płyta główna
Musze się przyznać że już dziś była próba podłączenia zasilacza do sterownika, i nic się nie stało w chwili odpalania zasilacza silnik reaguje małym skokiem wirnika.
Tak to mniej więcej powinno działać.
Teraz trzeba by było pod płytę się podpiąć, a więc z tego co zrozumiałem mam połączy wszystkie ( - ) sygnałów sterownika do GND na płycie a + odpowiednio do każdego sygnału.
No tak

Oczywiście do zasilania tej płyty potrzeba dodatkowego zasilacza 5V. Tych 27V raczej bym tam nie podłączał.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, 23:07 przez etet100, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
bastian28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 52
Rejestracja: 23 cze 2012, 00:52
Lokalizacja: Zyrardow

#5

Post napisał: bastian28 » 14 gru 2013, 23:02

Naturalnie do zasilania płyty na razie użyje zasilacza uniwersalnego tylko że dokładnie nie da się na nim ustawić 5V, można ustawić na 4.5V albo na 6V i właśnie to podam .

W opisie płyty sprzedawca napisał że płyta przeznaczona jest do zarządzania sterownikami wykorzystującymi sygnały STEP i DIR, ale właśnie po podpowiedzi spojrzałem na schemacik i dopatrzyłem się złącza z trzema bolcami gdzie dwa są zakryte skuwką i tylko jedno odkryte opisane jako ENABLE- luzowanie silników, czyżby tam trzeba by podłączyć sygnał.
Chyba zrobię jak radzisz i napiszę do sprzedawcy.
Mam nadzieje że w tym silniczku drzemie trochę mocy, bo chciałem go wykorzystać na oś Z a ta ciągle przybiera w planach i już miała by z 20kg.


etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 519
Rejestracja: 24 lut 2008, 12:40
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

#6

Post napisał: etet100 » 14 gru 2013, 23:17

6 to dosyć dużo. W dokumentacjach układów scalonych przeważnie podają max 5,5V. A jeśli to jeszcze jakiś zasilacz niestabilizowany to w ogóle nie wiadomo jakie tam będzie napiecie.

A zdanie z opisu:

"Zwora umożliwia podanie sygnału Enable pozwalającego załączać i wyłączać silniki za pomocą komputera lub w drugiej pozycji załączyć silniki bez względu na sygnał z komputera. "

jest w tej sytuacji nie do końca prawdziwe bo co komu po tej zworze skoro sygnał enable potem i tak nigdzie nie jest wyprowadzony (nie ma gniazd) ? I o to bym pytam sprzedawce. Do samej zwory bym nic nie podpinał.


Autor tematu
bastian28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 52
Rejestracja: 23 cze 2012, 00:52
Lokalizacja: Zyrardow

#7

Post napisał: bastian28 » 14 gru 2013, 23:54

Może faktycznie 6V może zaszkodzić, zasilacz to taki mały uniwersalny AC-DC od 3V do 12V
dla pewności pomierzę wszystko.
Sprzedawca już trochę tych płyt sprzedał, mam nadzieję że ma o nich jakieś pojęcie.
Właśnie szukam odpowiedzi jak podłączyć endcoder do płyty i czy da się, bo szczerze mówiąc wcześniej nie zagłębiałem się w temat.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i zainteresowanie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”