PikoCNC pytania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
PikoCNC pytania
Co zrobić aby po awaryjnym zatrzymaniu się wrzeciona (awaria falownika ) zatrzymywał się też posuw ?
Czy trzeba wyłączyć program i frezarkę po przekroczeniu limitu wysokości - limit stop na osi Z czy można jakoś to inaczej ponownie uruchomić ? (czasami zapomnę o sprawdzeniu czy narzędzie nie idzie za wysoko przy przejazdach i pojawia się limit z stop.
Czy trzeba wyłączyć program i frezarkę po przekroczeniu limitu wysokości - limit stop na osi Z czy można jakoś to inaczej ponownie uruchomić ? (czasami zapomnę o sprawdzeniu czy narzędzie nie idzie za wysoko przy przejazdach i pojawia się limit z stop.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: PikoCNC pytania
Dzień dobry
Zamontuj przekaźnik tak aby rozłączał po awarii z wyjściem np. PAUZA . Ale dlaczego masz awarie falownika ?
Musisz ponownie zrobić jazdę referencyjną chyba że masz tę opcję wyłączoną ?
Czy masz włączone SOFT LIMIT na osi Z ?
Coś z osią Z masz złe ustawienia nie powinno załączać limit stop na osi Z . Po to są ustawienia żeby nie musieć pamiętać .
Sprawdź czy masz zrobione zgodnie z opisem wymiarowania osi Z .
Bodek66 pisze:Co zrobić aby po awaryjnym zatrzymaniu się wrzeciona (awaria falownika ) zatrzymywał się też posuw ?
Zamontuj przekaźnik tak aby rozłączał po awarii z wyjściem np. PAUZA . Ale dlaczego masz awarie falownika ?
Bodek66 pisze:Czy trzeba wyłączyć program i frezarkę po przekroczeniu limitu wysokości - limit stop na osi Z czy można jakoś to inaczej ponownie uruchomić ?
Musisz ponownie zrobić jazdę referencyjną chyba że masz tę opcję wyłączoną ?
Czy masz włączone SOFT LIMIT na osi Z ?
Coś z osią Z masz złe ustawienia nie powinno załączać limit stop na osi Z . Po to są ustawienia żeby nie musieć pamiętać .
Sprawdź czy masz zrobione zgodnie z opisem wymiarowania osi Z .
-
Falownik mam ABBACS310 2,2kW wrzeciono 2,2kW mokry chińczyk.
Kilka razy wrzeciono się wyłączyło a program szedł dalej.Więc tak jak piszesz muszę zrobić taki przekaźnik.
Drugi problem :
Ustawienia mam jak na zdjęciach .
Czyli jak pisałem jeśli przejazd wychodzi za wysoko to włącza się E_stop .Myślałem,że program nie przyjmie takich ustawień aby został przekroczony ten limit. Oś Z podnosi się za wysoko i wyskakuje ten błąd .Niestety trzeba wyłączyć wszystko i dopiero wtedy mogę zrobić referencje.
Kilka razy wrzeciono się wyłączyło a program szedł dalej.Więc tak jak piszesz muszę zrobić taki przekaźnik.
Drugi problem :
Czyli jak pisałem jeśli przejazd wychodzi za wysoko to włącza się E_stop .Myślałem,że program nie przyjmie takich ustawień aby został przekroczony ten limit. Oś Z podnosi się za wysoko i wyskakuje ten błąd .Niestety trzeba wyłączyć wszystko i dopiero wtedy mogę zrobić referencje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
To są jakieś herezje, takie rzeczy nie mają prawa się dziać.Bodek66 pisze: ↑19 wrz 2024, 02:40Falownik mam ABBACS310 2,2kW wrzeciono 2,2kW mokry chińczyk.
Drugi problem :
Albo wrzeciono jest uszkodzone, albo je przeciążasz, albo falownik jest źle ustawiony.
A jeśli chodzi o ten limit, to maszyna jest źle skonfigurowana.
To czy PikoCNC, czy inne sterowanie, nie ma tu nic do rzeczy.
-
Nie pisałem ,że wrzeciono wtedy nie było przeciążone tylko co zrobić aby przy wyłączeniu wrzeciona program też stanął .tuxcnc pisze: ↑19 wrz 2024, 05:52To są jakieś herezje, takie rzeczy nie mają prawa się dziać.Bodek66 pisze: ↑19 wrz 2024, 02:40Falownik mam ABBACS310 2,2kW wrzeciono 2,2kW mokry chińczyk.
Drugi problem :
Albo wrzeciono jest uszkodzone, albo je przeciążasz, albo falownik jest źle ustawiony.
A jeśli chodzi o ten limit, to maszyna jest źle skonfigurowana.
To czy PikoCNC, czy inne sterowanie, nie ma tu nic do rzeczy.
Co do limitu to takie ustawienia mam fabrycznie zrobione (frezarka kupiona jako używana , jednego z naszych producentów ,jestem z niej ogólnie bardzo zadowolony).
-
To, że ktoś tak ustawił, nie świadczy że jest dobrze.
Ja akurat PikoCNC nie znam i nie używam, ale nie wierzę w to, że tak podstawowe rzeczy są tam spieprzone.
Normalnie działa to tak, że ustawia się soft-limity milimetr czy kilka milimetrów od krańcówki. Sterowanie ma predykcję, czyli przewiduje skutki przed wykonaniem ruchu. Mówiąc inaczej, jeśli użytkownik lub program zażąda wykonania ruchu poza obszar roboczy, to taki ruch nie zostanie wykonany. A mówiąc jeszcze inaczej, jeśli soft-limity są ustawione prawidłowo, to nie ma możliwości wjechać na fizyczną krańcówkę.
Trudno będzie Ci pomóc, bo maszyna stoi u Ciebie i trudno przez Internet cokolwiek sprawdzić.
Najbardziej jednak jest prawdopodobne, że albo masz soft-limity ustawione kompletnie od czapy, albo bez wspomnianego marginesu bezpieczeństwa. Soft-limit nie może się pokrywać z fizyczną krańcówką, bo wtedy nie wiadomo co zadziała pierwsze.
Natomiast jeśli chodzi o wyłączające się wrzeciono, to ono nie ma prawa się wyłączać i masz problem naprawić a nie obchodzić.
-
Co do limitów to właśnie pytam użytkowników PikoCNC co z tym zrobić .tuxcnc pisze: ↑19 wrz 2024, 13:53To, że ktoś tak ustawił, nie świadczy że jest dobrze.
Ja akurat PikoCNC nie znam i nie używam, ale nie wierzę w to, że tak podstawowe rzeczy są tam spieprzone.
Normalnie działa to tak, że ustawia się soft-limity milimetr czy kilka milimetrów od krańcówki. Sterowanie ma predykcję, czyli przewiduje skutki przed wykonaniem ruchu. Mówiąc inaczej, jeśli użytkownik lub program zażąda wykonania ruchu poza obszar roboczy, to taki ruch nie zostanie wykonany. A mówiąc jeszcze inaczej, jeśli soft-limity są ustawione prawidłowo, to nie ma możliwości wjechać na fizyczną krańcówkę.
Trudno będzie Ci pomóc, bo maszyna stoi u Ciebie i trudno przez Internet cokolwiek sprawdzić.
Najbardziej jednak jest prawdopodobne, że albo masz soft-limity ustawione kompletnie od czapy, albo bez wspomnianego marginesu bezpieczeństwa. Soft-limit nie może się pokrywać z fizyczną krańcówką, bo wtedy nie wiadomo co zadziała pierwsze.
Natomiast jeśli chodzi o wyłączające się wrzeciono, to ono nie ma prawa się wyłączać i masz problem naprawić a nie obchodzić.
Wrzeciono zatrzymało się kilka razy bo miałem awarię chłodzenia i przy frezowaniu aluminium oblepił się frez a maszyna dalej miała posuwy i uszkodziło materiał.
-
Możesz nawet zapytać autora PikoCNC, bo on też bywa na tym Forum, tylko niby skąd on ma znać ustawienia specyficzne dla TWOJEJ maszyny?
No i znowu to samo...
Zły frez, złe obroty, zły posuw, brak chłodzenia... A Ty chcesz zatrzymywać maszynę...
Uwierz, że lepiej będzie wcale jej nie włączać...
Ja nie mówię tego złośliwie, tylko musisz zrozumieć, że albo zmienisz swoje podejście do tematu, albo będziesz wiecznie walczyć ze sztucznymi problemami.
Naprawiaj to co nie działa, zamiast kombinować.
I to naprawdę wszystko, co w tym temacie jest do powiedzenia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witaj Bodek66
Na 100% masz źle ustawioną oś Z , na stronie piko w zakładce download jest opis jak wymiarować oś Z.
Jeśli to dobrze ustawisz, następnie zrobisz pomiar materiału lub pomiar narzędzia to sam program poinformuje cię że obróbka wykracza poza granice i wskaże o którą oś chodzi. U mnie działa i niema z tym problemu.
Co do wrzeciona to przede wszystkim chłodzenie alu ale tak jak pisał tuxcnc jakie alu (gatunek),frez ,obroty i tak można wymieniać.
Pomęczysz swoją maszynę, trochę frezów połamiesz to się nauczysz.
Sprawdź jeszcze gdzie masz ustawiony punkt zerowy Z.

W obróbce 3D ma jeszcze duże znaczenie żeby poprawnie zdefiniować materiał, obiekt do obróbki musi być wewnątrz tego zdefiniowanego wymiaru.

Pozdrawiam
Na 100% masz źle ustawioną oś Z , na stronie piko w zakładce download jest opis jak wymiarować oś Z.
Jeśli to dobrze ustawisz, następnie zrobisz pomiar materiału lub pomiar narzędzia to sam program poinformuje cię że obróbka wykracza poza granice i wskaże o którą oś chodzi. U mnie działa i niema z tym problemu.
Co do wrzeciona to przede wszystkim chłodzenie alu ale tak jak pisał tuxcnc jakie alu (gatunek),frez ,obroty i tak można wymieniać.
Pomęczysz swoją maszynę, trochę frezów połamiesz to się nauczysz.

Sprawdź jeszcze gdzie masz ustawiony punkt zerowy Z.

W obróbce 3D ma jeszcze duże znaczenie żeby poprawnie zdefiniować materiał, obiekt do obróbki musi być wewnątrz tego zdefiniowanego wymiaru.

Pozdrawiam
-
potek74 pisze:Na 100% masz źle ustawioną oś Z , na stronie piko w zakładce download jest opis jak wymiarować oś Z.
Dzięki @Potek74. Myślałem ,że przez fachowców ustawionej maszyny nie muszę poprawiać .Nie zaglądałem wcześniej na ten opis ze strony PikoCNC. Jak porównuję z moimi ustawieniami to inaczej to wygląda niż w instrukcji , sprawdzę to.Używam tej frezarki amatorsko od ok roku ,nie jestem też mechanikiem ,robię nią aluminiowe obudowy do moich projektów wzmacniaczy mikrofalowych. Co do tego nieszczęsnego wrzeciona to nastąpiła jak już pisałem A w a r i a chłodzenia i dlatego wrzeciono z powodu zapieczenia stanęło .Po prostu chciałem zabezpieczyć się na przyszłość aby w takim przypadku zatrzymywał się program ,nie wiedziałem ,że takie niewłaściwe zachcianki .
pozdrawiam