PikoCNC do lasera

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 408
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

PikoCNC do lasera

#1

Post napisał: MAAK » 14 paź 2012, 18:41

Witam
Jakiś czas śledziłem jak powstaje PikoCNC ale nie do końca znam jego możliwości i mam pytanie co do samego lasera a dokładnie do grawerowania napisów?
Jeśli chodzi o grawerowanie i ciecie samego konturu to raczej nie ma problemy mnie natomiast chodzi o grawerowanie grafiki i tekstu przez tzw. wierszowanie
Wiadomo że takie wierszowanie laserem zabiera dużo czasu i dodatkowo musi mieć stałą prędkość aby zachować jednakową głębokość grawerowania, dla tego jedyne rozwiązanie to rozpędzanie i hamowanie było poza polem roboczym gdzie prędkość jest stała (podobnie jak drukarki atramentowe, dodatkowo mają większą oś poza zakresem roboczym)
Teraz moje pytanie czy to da się zrobić obecnie w PikoCNC ?
Może jakiś skrypt by był dobry, dobrze żeby to było np. jeśli jest wypełnione w pliku to maszyna wierszuje wypełnienia a jeśli w pliku kontur to po linii ze stałą prędkością z pracą lasera
Drugie pytanie to sterowanie mocą (PWM) lasera, czy jest to możliwe?
Dobrze by było wykorzystać różne kolory wypełnienia, czy konturu do ustawionego PWM (moc lasera czyli głębokość)



Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1711
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#2

Post napisał: gaspar » 14 paź 2012, 20:26

Pytanie takie zostało właśnie zadane parę dni temu w głównym temacie do piko ;)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3333
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#3

Post napisał: Zienek » 14 paź 2012, 20:39

Ale dobrze, że ktoś tworzy nowy temat dla nowych rzeczy zamiast rozbudowywać tasiemca :P

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1711
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#4

Post napisał: gaspar » 15 paź 2012, 11:09

Czepiasz się ;) Tasiemiec jest już swoistym manualem do programu.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: piotr_olbrysz » 15 paź 2012, 11:37

MAAK pisze:Drugie pytanie to sterowanie mocą (PWM) lasera, czy jest to możliwe?
Zgodnie z instrukcją jest to możliwe przez przez zmianę prametru S.
Tak więc w skrypcie będzie to procedura SetS(v:Extended);. ale przedtem trzeba w zakładce I/O ustawić parametry PWM.
Inny problem to zgodność elektryczna wyjścia PWM ( otwarty kolektor) z wejściem lasera.

Mam pytanie z jaką z jaką prędkością przemieszcza się laser i ile od siebie mają być oddalone linie?

Czy to ma być drukarka laserowa ?, bo wtedy może najlepiej projekt zrobić w bitmapie,
następnie nalezy do silnika osi Z podłączyć potencjometr lub poprosić cosimo o dopisanie softu aby zamiast sterować osią Z sterować PWM

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 408
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#6

Post napisał: MAAK » 15 paź 2012, 18:01

Nie wiem czy wszystkie zasilacze do laserów są jednakowe, musiał by się wypowiedzieć fachowiec
Do grafiki wektorowej lepszym rozwiązanie jednak będzie wersja z wektorowym wypełnieniem, więcej zalet :
- mniejszy plik
- możliwość dowolnej liniatury nie związanej z pikselami
- możliwość dokładnego rozmieszczenia obiektów gdzie później można dokładnie trafić i obrabiać następnymi plikami Przy bitmapie to już bardzo trudno to zrobić!
- możliwość łączenia wierszowania z konturem, gładki brzeg ( jak wiadomo przy wierszowaniu powstają schodki na brzegach, a szczególnie w amatorskich maszynach, kontur załatwia sprawę wygląda to lepiej niż w firmowych laserach wypalanych z bitmapy, ja robiłem to w Corelu ręcznie)
- przy wektorze nie potrzeba wierszować całej powierzchni jak to jest przy bitmapie jeśli jest więcej pustego (można przypatrzeć się jak drukuje drukarka atramentowa wektor a jak bitmapę
Te nawrotki rozpędzania i hamowania poza polem grawerowania są naprawdę ważne bo można naprawdę rozpędzić maszynę i nie gubi kroków tylko nie może hamować i zwalniać
w pustych miejscach między wypełnionymi wektorami !

Prędkość Lasera to jest najwyższa szkoła jazdy formuła I można powiedzieć, do takiego szatkowania musi byś jak najlżejsza mechanika (mniejsza bezwładność)
Zwykle do samego grawerowania nie trzeba tak wielkiej mocy jak przy wycinaniu dlatego można ile maszyna pozwoli, jak się chce głębiej 1-5 mm np. w pleksi to już trzeba zmniejszać szybkość


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: piotr_olbrysz » 15 paź 2012, 21:39

MAAK pisze:Nie wiem czy wszystkie zasilacze do laserów są jednakowe, musiał by się wypowiedzieć fachowiec
Witam, jestem elektronikiem więc pytanie jakie sterowanie potrzebuje Laser, jak wiem co jest na wejściu i wiem co ma być na wyjściu to mogę coś proponować.

Ma Pan rację ze bitmapa zawiera więcej bajtów niż zapis wektorowy, tyle tylko że na samym końcu zawsze mamy bitmapę. Każdy wektor w końcu zamieniany jest na ciąg bitów ..

W drukarce laserowej promień lasera właśnie pisze wierszami bit po bicie,
w drukarce atramentowej rysujemy kilkoma dyszami (liniami) naraz.

Jeżeli prędkość dojazdu i prędkość wypalania są zbliżone to może nie warto za dużo
kombinować. Program analizujący wiersz bitmapy wewnętrznej bez problemu znajdzie początek i koniec gdzie ma wypalać z tą samą mocą. Tylko kto taki soft napisze.
Tak jak pisałem program do obróbki Pan cosimo ma zrobiony, tylko to co jest podawane na oś Z trzeba wysłać na sterowanie mocą lesera.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 408
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#8

Post napisał: MAAK » 18 paź 2012, 16:32

Program się rozwija więc, dlatego napisałem co trzeba do lasera a lasery teraz w modzie, cicha praca bez obciążenia
Chciałem kupić jakiś polski program przeznaczony do lasera ,wycinanie, znakowanie, grawerowanie może ktoś coś poleci?
To wszystko można zrobić na w innych programach nawet narysować te nawrotki poza zakresem roboczym i będzie działać bo tak robiłem, tylko że traci się czas.

Można wypalać grafikę jak kogoś to interesuje bez silników krokowych jeszcze szybciej i dokładniej lub kopiować, bez ustawiania pola roboczego wystarczy położyć detal !
Maszyna jeszcze prostsza, dalej drukować na papierze jak drukarka, jedyna metoda bezdotykowa niezmywalna, drukowania i rozcinania !

W ogóle najlepszy byłby sterownik drukarkowy chyba najszybciej i najwygodniej to trwa

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 408
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#9

Post napisał: MAAK » 20 paź 2012, 10:05

Wierszowanie 0,1 mm + kontur zrobione w parę minut w Corelu


Co to znaczy "Przekroczyłeś maksymalny limit uploadu (30 MB)"
Nie mogę załączyć żadnego załącznika?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, 14:38 przez MAAK, łącznie zmieniany 1 raz.


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#10

Post napisał: diodas1 » 20 paź 2012, 13:47

To znaczy dokładnie to co napisano czyli że "Przekroczyłeś maksymalny limit uploadu (30 MB)" https://www.cnc.info.pl/topics16/pojemo ... htm#288367

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”