Pikocnc czy inne

Frezarka z metalu do metalu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Artas1986
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 26 cze 2019, 08:52

Re: Pikocnc czy inne

#11

Post napisał: Artas1986 » 19 paź 2020, 10:41

bartekn86 pisze:Liniały.. po długich prośbach o wymodzenie kasowania luzu nawrotnego nie zależnie czy to było by z liniałów czy ze zwykłego zegara. Odpowiedz negatywna, mimo że każdy soft praktycznie to ma

jest to dla mnie minusem :(
bartekn86 pisze:Program jest 32 bitowy więc skutecznie uniemożliwia robienie powierzchniówki ( reliefów) z dużymi rozdzielczościami

mógł byś rozwinąć?
dziękuje za odzew , zapraszam do dalszej dyskusji (szala się jeszcze nie przechyliła)




bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pikocnc czy inne

#12

Post napisał: bartekn86 » 19 paź 2020, 15:35

Juz rozwijam.
jak wrzucam stla co ma 130 mega i chce robić z rozdzielczością na matryce program się wykrzacza ( out of memory). Chcąc robić z jakością śmieszną, do drewna 3 razy zmieniając którykolwiek parametr program sieę wykrzacza (out of memory). Komp ma 16 ramu, tylko ze program nie umie tego zaadresować po prostu

Żeby bylo śmieszniej doszedłem juz do pliku co ma 40 mega i też go nie umie obrobić :-) a mówimy o frezowaniu śmiesznego 100x100mm :-) gdzie tam więcej. Co to kogo obchodzi ile to będzie liczyc, moim zdaniem ma policzyć i koniec a przy 16 jajcach na procu to już nie powinno być jakoś mega długo :-)

Problem jest na tyle poważny dla mnie co już sugerowałem że jak się nic nie zmieni w jakimś sensownym czasie to płytkę wystawię jako używkę, poproszę o zwrot kasy za klucz który defacto jest bezużyteczny dołożę i kupię cos innego. Nie mam pretensji ze takie coś wyszło nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego, tylko fakt braku odpowiedzi na maila i pół roczny okres czekania na updejta to już jest trochę nie poważne.


potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Pikocnc czy inne

#13

Post napisał: potek74 » 19 paź 2020, 21:57

Może i ja dorzucę się do opinii o piko cnc.
Mam piko typu M czyli najnowszą wersję sterownika.
Zalety:
- Prosty w miarę czytelny interfejs programu.
- Praktycznie natychmiastowe wsparcie w razie problemów autora programu.
- Wbudowany cam. i prosty cad. w moim przypadku przydał się już wiele razy.
- Możliwość podłączenia wielu krańcówek zabezpieczających maszynę dla początkujących budowniczych maszyn ( nie wiem jak to jest w innych sterownikach).
- Możliwość programowania w PLC sterownika.
- Podłączenie przez kabel sieciowy sterownika z komputerem.
Wady:
- Największa wada sterownika (oprogramowania) jest dla mnie że program nie jest 64 bitowy tak jak pisał bartekn86, przy większym pliku nawet symulacji program się wiesza. Żyjemy w 21 wieku 64 bity to żaden luksus to już standard. (Mam procesor i7 ,32gb ramu, dobrą kartę graficzną).
- Brak obróbki trochoidalnej.
- Nie wiem do jakiej grupy klientów jest adresowany program (sterownik) i jaki poziom techniczny powinni posiadać przyszli użytkownicy sterownika. Ja przyznaję się że musiałem wiele pytać szukać na forum z powodu braku przejrzystej, łopatologicznej instrukcji. Może innym ta instrukcja wystarcza w moim przypadku była niewystarczająca.

Nie żałuję wyboru kontrolera piko cnc. Jednak gdybym miał dzisiaj wybierać po raz drugi sterownik przyjrzał bym bardziej estelcamowi ma fajny cam posiada obróbkę trochoidalną. Jest 64 bitowy, ma bardzo proste dodawanie mostków dla mnie bardzo potrzebne przy obróbce w drewnie. W piko też jest ta funkcja ale w estelcamie jest prościej i o niebo szybciej dodać mostki. Mam nadzieję ze autor poprawi te niedociągnięcia już wiele razy to robił. Pewnie to skłoniło mnie do wyboru piko cnc że Cosimo nie wypina się na klienta (przynajmniej w moim przypadku).

Podsumuję
Już kiedyś pisałem na tym forum że jest wiele dziadoskich programów które posiadają funkcje których mi brakuje, że gdyby zostało poprawione to co napisałem - wtedy piko cnc był by dla mnie programem doskonałym.

Dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”