PIKOCNC a tokarka

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Maciejo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 32
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:24
Lokalizacja: Polska

PIKOCNC a tokarka

#1

Post napisał: Maciejo » 29 cze 2018, 11:59

Pytanie.
Czy PIKOCNC jako sterownik nadaje się do sterowania tokarek.
Szukałem jakichkolwiek tematów tutaj w tym dziale, ale prawie nic nie znalazłem.
Pytam z ciekawości i na przyszłość bo jest zamiar zautomatyzowania w kierunku CNC, tokarki.
A że polski producent sterownika to byłbym bardzo zainteresowany wykorzystaniem do tokarki.



Zgłoszenia konkursowe


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: PIKOCNC a tokarka

#2

Post napisał: Steryd » 29 cze 2018, 14:16

sterownik jako sterownik się nadaje, tylko chyba interfejsu tokarskiego jako takiego nie ma...
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Maciejo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 32
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:24
Lokalizacja: Polska

Re: PIKOCNC a tokarka

#3

Post napisał: Maciejo » 28 lut 2019, 11:11

Ponawiam zapytanie do twórcy PIKOCNC.
Czy jest jakakolwiek nadzieja na stworzenie interfejsu, typowego do tokarek?
Myślę że wiele osób ucieszyłoby się z takiego rozwiązania.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 100
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Suwałki

Re: PIKOCNC a tokarka

#4

Post napisał: WP Kamil » 28 lut 2019, 11:55

Normalnie zacząłbym żałować że płytkę sprzedałem.
Ja mam ten sam problem, że wolę jedną platformę do różnego typu maszyn. Wiem, że w PIKO raczej nie ma szans, w GRBL raczej też jeszcze poczekamy- zostaje Linux i inny znany Amerykański produkt


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 92
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: PIKOCNC a tokarka

#5

Post napisał: bartekn86 » 28 lut 2019, 14:44

Zawsze masz jeszcze csmio, mają komplety soft + hw i ceny nie są zaporowe jakotako


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: PIKOCNC a tokarka

#6

Post napisał: Steryd » 28 lut 2019, 16:15

W grbl gru nie ma tokarskiej grafiki?
Można?
Morzna!!!


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 100
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Suwałki

Re: PIKOCNC a tokarka

#7

Post napisał: WP Kamil » 28 lut 2019, 20:49

Może jest jakaś grafika ale:
Lathe branch: Not to difficult to port to a lathe, since they are only two axis. Just time and effort needed for this.

Dawno się nie zagłębiałem ale coś sobie przypominam że nie ma zaimplementowanego posuwu/obrót i indexu na wrzeciono.

Rzuciłem jeszcze okiem tutaj: https://www.cnczone.com/forums/arduino/360138-cnc.html - wciąż tokarka na GRBL wydaje się przekombinowaną egzotyką dla najgorliwszych fanów ;)


Autor tematu
Maciejo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 32
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:24
Lokalizacja: Polska

Re: PIKOCNC a tokarka

#8

Post napisał: Maciejo » 01 mar 2019, 11:36

bartekn86 pisze:
28 lut 2019, 14:44
Zawsze masz jeszcze csmio, mają komplety soft + hw i ceny nie są zaporowe jakotako
Bez urazy, ale tu to już Kolega poszedł po bandzie z tym "i ceny nie są zaporowe" :shock:

Prosiłbym o odpowiedź Kolegę COSIMO , czy przewiduje jakiekolwiek perspektywy odnośnie "tokarkowego" modułu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”