PikoCam 3D

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 242
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

PikoCam 3D

#1

Post napisał: jacek38 » 13 sty 2020, 20:34

Witam - próbuje zrobić obróbkę bryły stl w PikoCam 3d ale coś mi nie wychodzi.
Chodzi mi o obróbkę zewnętrzną czy może ktoś pomóc - a najlepiej wytłumaczyć jak taką bryłę robić w PikoCam 3D.
pozdrawiam Jacek.
DJ0ABR-obudowa3.stl
(39.54 KiB) Pobrany 60 razy




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCam 3D

#2

Post napisał: RobWan » 15 sty 2020, 22:16

Musisz opisać krok po kroku dokąd doszedłeś. I daj zrzuty ekranu.

Robert


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 242
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCam 3D

#3

Post napisał: jacek38 » 16 sty 2020, 21:37

Witam - ok Robert jutro wstawię to co zrobiłem.
pozdrawiam Jacek.


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 242
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCam 3D

#4

Post napisał: jacek38 » 17 sty 2020, 21:19

Witam - przedstawiam to co zrobiłem
Clipboard01.jpg
jak widać na obrazku pierwsza czynność to frezowanie całego obszaru frezem fi5 z odstępem 1mm
Clipboard02.jpg
druga to obróbka krzywizn frezem kulowym fi4 z odstępem 0,1mm i ustawionym kącie 90 stopni.
ale niestety to co zrobiła 1 faza i było widać w podglądzie 3d symulacji popsuła druga bo zaokrągliła obie strony wypustu na obrazku w tle widać program FreeCAD i jest tam prawa krawędź wypustu prosta a lewa półokrągła.
Wczoraj wieczorem sprawdziłem stronę PikoCNC i zobaczyłem że jest nowa wersja.
Pobrałem ją i zainstalowałem i ku mojemu zdziwieniu cam 3D jest płatny ( nie miałem potrzeby wcześniej zagłębiania się na stronie PikoCNC w opisy i że od wersji 4.4.0 do pełnej obróbki 3D należy dokupić klucz.
Wczoraj wieczorem ze strony PikoCNC napisem zapytanie ale do tej pory nie ma odzewu ze strony producenta, napisałem czy można podzielić obróbkę całej bryły na etapy - góra -> bok lewy -> spód -> bok prawy chciałem podesłać im mój model stl aby mogli go obejrzeć ale na razie nić.
To tyle nie wiem czy robię źle ale do tej pory nie robiłem z brył 3D.
pozdrawiam Jacek.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCam 3D

#5

Post napisał: RobWan » 17 sty 2020, 21:41

jacek38 pisze:Witam - przedstawiam to co zrobiłem

No widać, że nie masz bryły. Powinna się pojawić w na tym zielonym tle.
Na początek zacznij od prostej bryły, np. półkuli.
jacek38 pisze:Wczoraj wieczorem ze strony PikoCNC napisem zapytanie ale do tej pory nie ma odzewu ze strony producenta, napisałem czy można podzielić obróbkę całej bryły na etapy - góra -> bok lewy -> spód -> bok prawy chciałem podesłać im mój model stl aby mogli go obejrzeć ale na razie nić.

Wszystko można, ale nie licz, że ta funkcjonalność pojawi się za tydzień. :-)
Ja na gwinty po zewnętrznej stronie czekam cierpliwie od pół roku. Teraz możemy zrobić nakrętkę, ale śruby nie. :-)

Robert


Autor tematu
jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 242
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: PikoCam 3D

#6

Post napisał: jacek38 » 18 sty 2020, 17:04

Witam - Robert bryła jest jak wcisnę przycisk 3D to bryłę widać i mogę ją obracać, jak wciskam <-X-> lub <-Y-> lub <-Z-> to bryła się obraca i widać otwory jakie są w tej bryle.
pozdrawiam Jacek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”