PIKO Podłączenia kodu błędu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

PIKO Podłączenia kodu błędu

#1

Post napisał: michalrem » 13 wrz 2015, 21:25

Witam, zakupiłem u sponsora sterownik HBS86 i nie bardzo wiem, jak mam podłączyć i pod jakie wejścia w PIKO sygnał błędu. Sterowanie mam podpięte, sprzężenia zwrotne też. Do tego posiadam falownik LGig5 który również chcę podłączyć (o ile jest taka możliwość) w ten sposób, że jeśli nie wystartuje/wywali błąd to maszyna nie zacznie pracy. Miałem taki przypadek dzisiaj i frez złamany...
Może ktoś pomóc?



Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#2

Post napisał: mc2kwacz » 14 wrz 2015, 14:44

Oczywiście pod e-stop. Wszystkie wyjścia alarmowe wszystkich elementów systemu powinny być w trybie normalnie zwarte (NC), połączone szeregowo i na koniec do wejścia e-stopu ustaionego na aktywny rozwarciem.
Przynajmniej przed PLC była to jedyna opcja, teraz pewnie można bardziej pokombinować.
Wyjście ALM konfiguruje się w oprogramowaniu narzędziowym do drivera, o ile pamiętam.


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#3

Post napisał: michalrem » 15 wrz 2015, 21:12

OK podłączyłem dzisiaj na razie w formie testów i w trybie NO z odpiętym enkoderem od sterownika, żeby zgłaszał błąd. I po zainicjowaniu e-stopu przez sterownik daje RESET w Piko i dalej świece e-Stop. "Rozłącz" też nie pomaga. Dopiero wyłączenia zasilania i ponowne jego podłączenie usuwa problem.
Bez podłączenia błędu do Piko wystarczył RESET i sterownik ruszał dalej.

Zmiana + i - nie dała efekt a raczej jego brak, gdyż e=Stop nie reagował.

Jak mam podłączyć, żeby przycisk RESET przywracał sterownik do pracy?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 573
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#4

Post napisał: cosimo » 15 wrz 2015, 22:14

Nie daje to efektów bo serwo cały czas wymusza estop (na wejściu piko). Najlepiej jakbyś wygospodarował osobne wejście na ten cel i w pliku PLC po deklaracji standardowego e-stopu (gdzieś linia 99) dopisał poniższy kod. Różnica jest taka, że tutaj reagujemy na narastające zbocze (+<) na wejściu a nie na stan jak jest typowo . &#8222;8&#8221; to numer wejścia &#8211; możesz wpisać co masz akurat wolne. W tym wypadku wejście będzie NO.

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I 8 = SER_ESTOP
#TXT_ESTOP 1 = Błąd serwo silnika!

+< IN SER_ESTOP
>> E_STOP_1 
... W sumie można kombinować też z innymi rozwiązaniami np. aby e-stop aktywował się po np. sekundzie od kliknięcia w RUN... wtedy starczyłoby jedno wejście.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#5

Post napisał: mc2kwacz » 16 wrz 2015, 01:08

To nic nie da.
W tych napędach NIE MA INNEGO SPOSOBU skasowania błędu jak odłączenie zasilania. Może się to wydawać upierdliwe ale w poważnych maszynach też niektóre rodzaje błędów kasuje się wyłącznie w ten właśnie sposób i jest to celowe.
Tak więc nie ma co kombinować, bo skasowanie e-stopu w piko na siłę nic nie da - napęd i tak nie ruszy! Więc wręcz nie należy kombinować, żeby nie spowodować wtórnych szkód.
Innymi słowy - tak właśnie ma być. Można się pokusić o dodatkowy wyłącznik zasilania driverów, ale trzeba pamiętać że musi on być świetnej jakości i najlepiej rodzaju z "softstartem".


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#6

Post napisał: michalrem » 22 wrz 2015, 21:27

OK a powiedzcie mi jeszcze jak mam ustawić Piko, żebym mogł po starcie wrzeciona sterować przekaźnikiem 2 czyli u mnie wentylatorem? Dotychczas po puszczeniu programu i załączeniu przekaźnika 1, przekaźnik 2 staje się nieaktywny.


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 139
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#7

Post napisał: tad1 » 22 wrz 2015, 22:24

Ja mam w maszyna - kontrola urządzeń - pompa zaznaczone ON dla G1/ 2/ 3


Autor tematu
michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 202
Rejestracja: 24 lis 2012, 16:57
Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki

#8

Post napisał: michalrem » 22 wrz 2015, 22:38

tad1 pisze:Ja mam w maszyna - kontrola urządzeń - pompa zaznaczone ON dla G1/ 2/ 3
A jaką masz wersję PIKO bo u siebie nie moge tego znalesc


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 139
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#9

Post napisał: tad1 » 23 wrz 2015, 07:47

Wersja najnowsza 4.1.1.
Masz to tu
RUN- Program -MASZYNA -start
kontrola urządzeń
wrzeciono
pompa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”