Piko nie czyta M3

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Lui23
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 23 lip 2008, 09:26
Lokalizacja: Poznan

Piko nie czyta M3

#1

Post napisał: Lui23 » 16 sty 2020, 21:32

Witam szanownych kolegów,

Czy mogę prosić o wskazówkę, dlaczego poniższy kod nie jest w całości odczytywany przez Piko CNC ?
Chodzi o to, ze nie uruchamia się wrzeciono i nie wczytuje prędkości wrzeciona.



Bede wdzięczny za pomoc.
Poniżej poczatek kodu:


%
(.NGC)
( MCV-OP ) (14-JAN-2020)
(SUBROUTINES: O2 .. O0)
G90 G17
G80 G49 G40
G54
G54
G30
G91 G28 Z0
G90
M01
N1 M6 T1
(TOOL -1- MILL DIA 12.0 R0. MM )G0 X-6.2 Y56.778 Z120. S10000 M3
M8
(--------------------------)
(FM-FACEMILL - FACE-MILLING)
(--------------------------)
X-6.2 Y56.778 Z120.
Z72.
G1 Z67. F3000
X138.2 F2000
Y49.055 F4000
X-6.2 F2000
Y41.333 F4000
X138.2 F2000
Y33.611 F4000
X-6.2 F2000
Y25.889 F4000
X138.2 F2000
Y18.167 F4000
X-6.2 F2000




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1225
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Piko nie czyta M3

#2

Post napisał: zibi » 17 sty 2020, 09:01

Rozdziel komentarz, ruchy, i wrzeciono osobno i sprawdź.
(TOOL -1- MILL DIA 12.0 R0. MM )
G0 X-6.2 Y56.778 Z120.
M3 S10000
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1478
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Piko nie czyta M3

#3

Post napisał: RobWan » 17 sty 2020, 09:05

W jednej linii kodu nie może być więcej niż jeden g-kod.
W wersji 451 już nie ma tego ograniczenia.

Robert


Autor tematu
Lui23
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 23 lip 2008, 09:26
Lokalizacja: Poznan

Re: Piko nie czyta M3

#4

Post napisał: Lui23 » 20 sty 2020, 17:15

Pomoglo - bardzo dziekuje za pomoc.

Przy okazji - czy ktorys z kolegów potrafilby zmodyfikowac postka by wyeliminowac koniecznosc recznej edycji powyzszego problemu ? To Fanuc x4 - niestety nie wiem jak zalaczyc plik - moge podeslac mailem.

pozdrawiam !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”