PIKO i duże pliki - 500tys lini kodu i więcej

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
lukasz_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 65
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:16
Lokalizacja: Polska

PIKO i duże pliki - 500tys lini kodu i więcej

#1

Post napisał: lukasz_ » 11 lip 2016, 23:07

Cześć,

mam pytanko.
Obecnie korzystam z MACH3, ale chcę na próbę przy kolejnej maszynie wziąć na próbę PIKO, które sporo osób polecało.
Jak PIKO współpracuje z programami powyżej 500 tyś lini kodu?

W wersji próbnej na WIN 10 pracuje to słabo, ale nie wiem, czy nie jest to spowodowane próbną wersją, bez podłączonej maszyny, czy problemami z windows 10.
Generalnie spore lagi po wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku etc.

spodziewać się takich problemów?



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#2

Post napisał: RobWan » 12 lip 2016, 12:08

lukasz_ pisze:Generalnie spore lagi po wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku etc.
Gdzie... w CAM-ie?
Tam budowa ścieżki może potrwać.
Ale w oknie pracy dla przykładu 250 000 linii działa sprawnie.
Win10, 8 GB.

RObert


Autor tematu
lukasz_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 65
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:16
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: lukasz_ » 15 sie 2016, 22:10

Już wszystko wiem, maszyna pracuje :)
Problem się pojawiał jak się okazuje w oknie CAMa, przy normalnej pracy problem nie istnieje.

Mam w tej chwili dwie obrabiarki na machu i jedną na Piko. I szczerze mówiąc Piko bardzo mi się podoba jak na razie. Z machem bywają problemy, csmio też nie zawsze działa jak powinno - jedno już na gwarancji wymienione. Dodatkowo w wersji IP-M nie działa bazowanie na indeks, a pliki ponad 500-600 tysięcy lini wywalają błąd komunikacji mach/csmio, więc chyba przejdę na Piko całkiem.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1570
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 15 sie 2016, 23:41

No i teraz widzę, że w wersji 4.2.0 duże pliki już bez zająknięcia Piko trawi.
Ale wiadomo, że DX486 już nie wystarczy. :-)

Robert


Autor tematu
lukasz_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 65
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:16
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: lukasz_ » 16 sie 2016, 15:05

Teraz muszę tylko zrobić nowy zbiornik na chłodziwo i jakąś szufladę do ociekania, bo to co przyszło z maszyną, to najbardziej nieprzemyślany i najgorszy system ociekania jaki można sobie wyobrazić :P
Po 25 minutach pracy maszyny, trzeba przy niej stać w kaloszach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”