Piko CAM błędnie generuje ścieżkę wybierania(pomija kontury)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

Piko CAM błędnie generuje ścieżkę wybierania(pomija kontury)

#1

Post napisał: sajgon » 17 sie 2012, 11:35

Witam.

Problem wygląda następująco.

W programie Qcad2009 rysuję prosty element (duże koło ,wewnątrz prostokąt i dwa mniejsze koła ) zapisuje plik jako DXF (R12) . Otwieram plik w Piko cnc , przechodzę do cam-a , zaznaczam kontur dużego koła , ustawiam kierunek na (kontur wewnętrzny) ,klikam wybieranie i ... i tu się zaczyna loteria.
CAM generuje ścieżkę narzędzia zupełnie losowo , pomijając niektóre kontury.
W Qcad-ie próbowałem z wieloma warstwami , próbowałem przenosić ścieżkę wyżej niżej .
Rysowałem w Inkscape -e ,zapis do DXF(R13) też nic to nie daje
Otwarłem przykładowy plik z Piko o nazwie Sample1.dxf i też Cam omija niektóre kontury

Nie wiem czy to ja robię coś źle , czy to wina Cam-a dlatego założyłem ten temat.

Poniżej kilka przykładów :
Obrazek Obrazek
Plik dxf po otwarciu w piko cnc
następne zrzuty z Piko Cam-a , zawsze czegoś brakuje

Obrazek Obrazek


Obrazek


Obrazek
To plik narysowany w Inkscapa

Obrazek
To przykładowy plik z Piko " Sample1" też ominięte niektóre kontury

Jak by komuś się chciało to poniżej załącznik z DXF-m ,zobaczcie czy u was też tak się dzieje, czy to tylko lokalna anomalia występująca u mnie. :roll:

Z góry i z dołu dzięki za zainteresowanie problemem.
Załączniki
test 1 .rar
w załączniku plik DXF z powyższych fotek
(1.33 KiB) Pobrany 194 razy


Pozdrawiam , Michał. ;)

Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 573
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#2

Post napisał: cosimo » 17 sie 2012, 13:05

Jak by komuś się chciało to poniżej załącznik z DXF-m ,zobaczcie czy u was też tak się dzieje, czy to tylko lokalna anomalia występująca u mnie.
To rzeczywiście lokalna anomalia – u mnie jest dobrze ;-) (patrz obrazek)

A mówiąc serio musisz poustawiać kierunki konturów – nie tylko zewnętrznego a także tych, które są w środku. Kontur z którego wybieramy musi być „wewnętrzny” a te w jego środku muszą być „zewnętrzne” - inaczej zostaną pominięte! Najprościej zrobić to podświetlając grupę i klikając na 5-tą ikonkę od lewej w dolnym rzędzie - automatycznie ustawia kierunki całej grupy pod wybieranie.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#3

Post napisał: sajgon » 17 sie 2012, 14:29

OMG :mad: aż mi wstyd :oops: że to takie banalne .

Normalnie cud , u mnie też działa :mrgreen:

Obrazek


cosimo,Wielkie dzięki za naprawienie moich lokalnych anomalii .
Pozdrawiam , Michał. ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”