Piko 6.5.0.
Fusion 360
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Piko 6.5.0.
Straciłem plik konfiguracyjny do starej wersji Piko i producent frezarki zasugerował przejście na nową wersję. Dostałem nowy plik i niby działa ale przy pierwszych próbach frezowania dzieją się niestworzone rzeczy. Najpoważniejsza wygląda tak, że po zbazowaniu Z materiału włączam obróbkę i frez schodzi na 0 według programu ale jest to 0,5mm niżej niż powierzchnia materiału. Ryje tak jeden przebieg po czym frezuje już po 0,15mm czyli prawidłowo. Finalnie głębokość kieszeni jest prawidłowa. Co ciekawe nie zdarza się to zawsze, wiercenie czy obróbka wykańczająca wykonały się prawidłowo. W symulacji Fusion i Piko wszystko jest dobrze, ścieżki są w równych odstępach. Zaznaczam, że nie jest specjalistą, używam frezarki na własne potrzeby. Używam postprocesora Fanuka i Win10 pro. Podaje to ponieważ na Win 7 home program kompletnie nie działał, wyskakiwały komunikaty ostrzegawcze i program się wieszał.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Re: Piko 6.5.0.
To jest już wersja 6.5.0 ?
A tak poważnie mam podobny objaw z tym że po bazowaniu frezuje oś Z prawidłowo po jakimś czasie schodzi w stół około 0,3mm tłumacze to tym że czujnik wysokości nie dokładnie działa . Ale nie mam pewności bo dzieje się to nie zawsze . Po ponownym pomiarze już działa prawidłowo .
A tak poważnie mam podobny objaw z tym że po bazowaniu frezuje oś Z prawidłowo po jakimś czasie schodzi w stół około 0,3mm tłumacze to tym że czujnik wysokości nie dokładnie działa . Ale nie mam pewności bo dzieje się to nie zawsze . Po ponownym pomiarze już działa prawidłowo .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
.,!?;:
Masz kilka, bo chyba nie masz na klawiaturze. Gdy użyjesz znaków interpunkcyjnych, łatwiej będzie cię zrozumieć.
Moja stara piła leży w piwnicy.
Moja stara piła, leży w piwnicy.
Masz kilka, bo chyba nie masz na klawiaturze. Gdy użyjesz znaków interpunkcyjnych, łatwiej będzie cię zrozumieć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
robi się druga elektrodadrzasiek90 pisze: ↑19 gru 2023, 10:35.,!?;:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Nie chodzi o to, aby się czepiać. Każdy robi błędy. Ale ostatnio jest jakaś plaga takiego pisania wszystko z małej litery, bez znaków interpunkcyjnych, po prostu tak jakby się komuś parę słów wysypało. I nie chodzi tylko o to forum.
Jest ogłoszenie a pod spodem komentarze:
sprzedajesz
do sprzedania
cena
Nie wiadomo, czy ktoś pyta, oznajmia, a może zupełnie o coś innego mu chodzi.
No ja ten post:
FirmWare wgrałeś nowe aktualizowałeś ,
nijak nie mogę jednoznacznie zrozumieć.
I to już nawet nie chodzi o to, że ktoś ma problemy z gramatyką, z ortografią, bo różnie bywa. Ale jeśli już pisać, to przynajmniej tak, aby zostać zrozumianym
Jest ogłoszenie a pod spodem komentarze:
sprzedajesz
do sprzedania
cena
Nie wiadomo, czy ktoś pyta, oznajmia, a może zupełnie o coś innego mu chodzi.
No ja ten post:
FirmWare wgrałeś nowe aktualizowałeś ,
nijak nie mogę jednoznacznie zrozumieć.
I to już nawet nie chodzi o to, że ktoś ma problemy z gramatyką, z ortografią, bo różnie bywa. Ale jeśli już pisać, to przynajmniej tak, aby zostać zrozumianym
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nowa wersja programu ,potrzeba nieraz wgrać nowe FirmWare aby pasowało do danej wersji.
Aktualizacja wgranie nowego FirmWare , inaczej się chyba nie da .
Autor postu prawdopodobnie sobie poradził ,bo więcej nie pyta.
To że napisałem bez przecinka ,mój błąd nie mam zamiaru polemizować bo i po co .
Aktualizacja wgranie nowego FirmWare , inaczej się chyba nie da .
Autor postu prawdopodobnie sobie poradził ,bo więcej nie pyta.
To że napisałem bez przecinka ,mój błąd nie mam zamiaru polemizować bo i po co .