Pierwszy zakup CNC – czy 3018 Pro to nadal dobry wybór na start w 2025 roku?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
trifarious
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Pierwszy zakup CNC – czy 3018 Pro to nadal dobry wybór na start w 2025 roku?

Post napisał: trifarious » 12 cze 2025, 11:12

Cześć wszystkim,
Jestem zupełnie nowy w temacie CNC i od kilku tygodni robię rozeznanie. Najbardziej interesuje mnie nauka podstaw frezowania CNC i grawerowania – głównie w drewnie, akrylu i ewentualnie lekkim aluminium.

Widziałem mnóstwo poleceń dla modelu 3018 Pro na przestrzeni lat, ale zastanawiam się, czy w 2025 roku to nadal solidna maszyna na początek? A może są już lepsze, budżetowe opcje, które oferują większą precyzję lub możliwość rozbudowy?

Mam też kilka pytań:
  • Jak trudna jest nauka obsługi CNC dla osoby bez doświadczenia w obróbce?
  • Jakie ulepszenia lub modyfikacje są konieczne na start przy użyciu 3018?
  • Czy możecie polecić jakieś przyjazne dla początkujących oprogramowanie (najlepiej darmowe lub tanie)?
Będę wdzięczny za każdą radę, a także za propozycje innych modeli na start, które warto rozważyć. Dzięki z góry!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Pierwszy zakup CNC – czy 3018 Pro to nadal dobry wybór na start w 2025 roku?

Post napisał: tuxcnc » 12 cze 2025, 12:07

trifarious pisze:
12 cze 2025, 11:12
głównie w drewnie, akrylu i ewentualnie lekkim aluminium.
Mam taka najtańszą CNC3018 (nie-pro) i próba frezowania aluminium skończyła się połamaniem freza pomimo zachowawczych parametrów. Zapewne wersja Pro poradzi sobie lepiej, ale mam wątpliwości czy da się na tym pracować. Do nauki podstaw to jak najbardziej, ale do robienia użytecznych rzeczy z aluminium to jednak potrzeba maszyny z wyższej półki (5-10 tys. PLN).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”