Od dłuższego czasu interesuje mnie druk 3D oraz wszystko, co z nim powiązane - zatem też CNC.
Zauważyłem z dwojgiem znajomych, że w swojej okolicy w tej dziedzinie jest bardzo duży rynek i to, że nikomu nie będziemy wchodzić nikomu w biznes. Jesteśmy młodzi, dopiero startujemy. Miałaby to być pierwsza firma. Pomysłów mnóstwo, budżet zrodzony z najgłębszych oszczędności to na chwilę obecną 15 tysięcy złotych na maszynę.
Odkąd zaczęliśmy kombinować, pomysłów zrodziło się na prawdę dużo - od małych elementów 10x10 cm ze sklejki, przez blaty stołów, po duże stalowe elementy - wiadomo, że to ostatnie na razie najprawdopodobniej odpada.
Powiedzmy, że na ten moment byłoby to głównie coś podobnego:

Obserwowałem cały czas tematy na forum, jednak nie znalazłem nic aktualnego co dałoby dobry pogląd i odpowiedź na moje pytania, więc postanowiłem się zarejestrować, spróbować skorzystać z waszej wiedzy, z chęcią pomogę w razie potrzeby przy druku 3D, symbioza

Otóż...
Tak, jak pisałem - na chwilę obecną ograniczymy się co najwyżej do aluminium.
Jeżeli drewno, to najprawdopodobniej będą to płaskorzeźby. Chcielibyśmy mieć też możliwość założenia lasera grawerującego.
Co w związku z powyższym opłaca się najbardziej?
Kupić jakąś chińską CNC z aliexpress (jeżeli tak, to czy ktoś może coś polecić?),
złożyć ją samemu (zgodnie z projektem Nikodema Bartnika dostępnym na thingiverse, czy może ktoś polecić lepszy sposób?)
A może ktoś z was ma coś ciekawego na sprzedaż, co stoi i się kurzy, a na nasze tak na prawdę na razie amatorskie potrzeby by się nadało?

Z góry serdecznie dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź osób zorientowanych!

Robert.