Swoją drogą 40mm to już coś.
Pasiak
-
bartuss1
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
nie zauwazyłem zeby cokolwiek sie przesuneło, moze jakies setki, w koncu to łozyska liniowe, a pasków htd sie nie napina jak struny, tylko tak zeby nie zwisały z uczuciem.ursus_arctos pisze:A jak jest z rozciągliwością pasków? Np. o ile można przesunąć wózek bramy na samej elastyczności pasów, zanim silnik puści? Na napędy główne to ja bym raczej dał paski 25mm...HTD5M 15, przełozenia 1:3
ogolnie powtarzalnośc wymiarowa gra, po co wydziwiac w maszynie do reklamy itp, na pewno nie wsadzilbym listew zebatych czy srub trapezowych i bynajmniej nie chodzi o przeniesienie momentu ale raczej o dokładnośc przy nawrotach i przy okazji niezawodność.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
dudis69
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
A propos, ostatnio przyglądałem się pracy bramy wjazdowej opartej na takim właśnie patencie. Oczywiście nie na pasku, tylko łańcuszkiem, reszta b.z. Zadziwiło mnie to, że przesuwała się bardzo cicho, i naprawdę szybko. Właściciel stwierdził, że bez problemowo otwiera ją i zamyka ponad 20 lat. (zima, nie zima). Tak więc rozwiązanie jak najbardziej słuszne. Z czystej ciekawości nacisnąłem butem ów łańcuch i powiem tak: też nie był napięty ja struna, nie zwisał..., tylko właśnie tak, z uczuciem.bartuss1 pisze:a pasków htd sie nie napina jak struny, tylko tak zeby nie zwisały z uczuciem.
Pozdrawiam Sławek
-
Jaszuk88
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Napęd paskowy w takim wykonaniu widziałem w fabrycznym water-jet produkcji włoskiej.
Pas był o szerokości około 60-70mm i napędzał bramę o szerokości 3,4m.
Pas był w pozycji pionowej z jednej strony przykręcony "na stałe" z drugiej płytki ściskające pas miały naciąg zrealizowany jedną śrubą. Druga oś również była napędzana poprzez paski, przekładnie planetarną i serwo. Maszyna przemieszczała się bardzo szybko. Z tego co mi wiadomo dokładności były duże jak na takie gabaryty 0,1 do 0,2mm. Mówimy o maszynie kilkuletniej. Brama poza swoim ciężarem nie przenosiła żadnych obciążeń.
Paski to bardzo fajne rozwiązanie do lekkich ploterów. Teraz jest duży wybór dobrych pasów.
Pas był o szerokości około 60-70mm i napędzał bramę o szerokości 3,4m.
Pas był w pozycji pionowej z jednej strony przykręcony "na stałe" z drugiej płytki ściskające pas miały naciąg zrealizowany jedną śrubą. Druga oś również była napędzana poprzez paski, przekładnie planetarną i serwo. Maszyna przemieszczała się bardzo szybko. Z tego co mi wiadomo dokładności były duże jak na takie gabaryty 0,1 do 0,2mm. Mówimy o maszynie kilkuletniej. Brama poza swoim ciężarem nie przenosiła żadnych obciążeń.
Paski to bardzo fajne rozwiązanie do lekkich ploterów. Teraz jest duży wybór dobrych pasów.
-
spol
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
No paski to bardzo fajny twór , osobiście bardzo lubie ich zastosowanie w CNC. Jak juz tak wspominamy kto co widział to sie pochwale ze miałem okazje widzieć 5 osiowy ploter o masie własnej coś około 16 ton napędzany paskami HTD o szerokości mniej więcej 15-20 cm ( dokładnie teraz nie pamietam). Tak więc da sie