Witam
Mam w poniedziałek egzamin i mam pytania i chce sobie na nie odpowiedzieć. Tylko w paru mam wątpliwości. Jak możecie to poprawić coś dopisać będzie fajnie.
1. Omów korekcję (bazowanie) długości narzędzi przy frezowaniu.
Korekcja długości polega na włączenia obrotów narzędzia i dojechaniu do punktu zerowego przedmiotu, następnie należy ów wartość wprowadzić w korekcji długości.
2. Omów zasady korygowania wymiarów za pomocą korektorów promienia.
Korygowania za pomocą promienia polega na wprowadzeniu promienia narzędzia do korektora promienia. Wymiar ten powinien być na narzędzi, jeśli nie znajdziemy go należy zmierzyć średnicę i podać jej promień. (chyba w wiertłach się nie podawało średnicy?)
3. Jakie znasz funkcje interpolacji liniowej i kołowej.
kołowa - G2 i G3
liniowa - nie wiem?
4. Pierwsza czynność po uruchomieniu obrabiarki CNC i w jakim celu jest wykonywana.
Odbezpieczenia grzybka. Jest ona wykonywana w tym celu by móc uruchomić program?
5. Jakie znasz tryby pracy obrabiarek CNC.
Nie wiem o co chodzi tutaj w tym pytaniu.
parę pytań
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ad 1. Niekoniecznie na obrotach , znane są metody "na papier" bądź do czujnika wysokościowego oprócz tego jest jeszcze sonda pomiarowa ....
Ad.2 W wiertłach nie podaje się średnicy , a we frezach tylko tam gdzie używa się kompensacji promienia - funkcja G41, G42 bądź RL RR . Z reguły ostatnie przejście z korekcją .....
Ad.3 Interpolacja liniowa G1
Ad.4 Najazd na punkt referencyjny
Ad.5 Tryb pracy ciągłej , blok po bloku , ręcznej
Ad.2 W wiertłach nie podaje się średnicy , a we frezach tylko tam gdzie używa się kompensacji promienia - funkcja G41, G42 bądź RL RR . Z reguły ostatnie przejście z korekcją .....
Ad.3 Interpolacja liniowa G1
Ad.4 Najazd na punkt referencyjny
Ad.5 Tryb pracy ciągłej , blok po bloku , ręcznej