Palnik Hypertherm

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Palnik Hypertherm

#1

Post napisał: r955 » 09 sie 2020, 19:52

Witam,
Czy jest sens stosowania palnika Hyperherm do chisnkiej przecinarki plazmowej?
Poprawi to jakość cięcia?




Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Palnik Hypertherm

#2

Post napisał: r955 » 18 sie 2020, 14:42

To moze inaczej. Zakladajac ze ciecie bedzie troche lepsze (czytajac poprzednie posty trafilem na informacje od cnccad, ze od palnika bardzo duzozalezy) , czy oplaca sie to wzgledem czesci zamiennych szybko zużywających sie. Z tego co slyszalem to dysze sa sporo drozsze, ale tez odpowiednio dluzej pracuja wiec bilans wychodzia na 0, czy to prawda?


freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: Palnik Hypertherm

#3

Post napisał: freerad » 19 sie 2020, 10:52

To może podaj jaka to przecinarka i jaki palnik jest obecnie.


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Palnik Hypertherm

#4

Post napisał: r955 » 19 sie 2020, 12:15

Dzieki za odpowiedz.
Agregat jeszcze niei kupiony, ale w planach jest magnum lub spartus 65 z palnikiem p80. Wiec zamiast kupowac palnik lepiej troche dolozyc.


freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: Palnik Hypertherm

#5

Post napisał: freerad » 19 sie 2020, 15:59

Jak będziesz miał P80 to poco go zmieniać na HT jak jakość cięcia jest porównywalna jak nie lepsza. Dobre części żywotniejsze i z 6 razy tańsze


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Palnik Hypertherm

#6

Post napisał: r955 » 19 sie 2020, 21:48

Chodzi głównie o funkcję FINE CUT, Bede palił blachy od 0,5 do 2mm min otwór fi 6mm. Podobno dośc precyzyjnie tnie na tej dyszy.
Pozdrawiam


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Palnik Hypertherm

#7

Post napisał: r955 » 26 sie 2020, 23:05

A moze ktoś wycina dyszą FINE CUT i moze cos o tym napisać - przydatność/koszty częci itp?


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 145
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Palnik Hypertherm

#8

Post napisał: r955 » 02 wrz 2020, 11:33

Zauwazylem, ze zalecane cisnienie robocze dla przecinarki spartus to 5.5 bara. Dla palnika hypertherm to 5.9 bara. Niby nie wiele ale czy to moze miec znaczenie... Przecinarki hypertherm z palnikiem sp1250 sprzedaja, ale odwrotnie nie wiec chyba cos w tym jest. Powiedzcie mi prosze jezeli mizecie jak szybko zuzywaja sie dysze i inne czesci eksploatacyjne w palnikach hypertherm i tych sp, zakladajac ze wszystko jest ok. (Powietrze osuszone i odolejone, blacha czysta itp.)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”